Įtariamasis šnipinėjimu tvirtina esąs auka

Vilniaus apygardos teismas išnagrinėjo Generalinės prokuratūros prašymą išduoti Baltarusijos pilietį Sergejų Moničių Lenkijai

Baltarusis Sergejus Moničius lapkričio 25 d. buvo sulaikytas Vilniuje Lenkijos prokurorų prašymu, įtariant jį bandymu rinkti slaptą informaciją apie Lenkijos slaptųjų tarnybų veiklą ir bendradarbius.

Vilniaus apygardos teismas išklausė prokurorą ir du S.Moničiaus advokatus, tačiau savo sprendimą žada skelbti tik penktadienį. Vakar teismo posėdyje dalyvavo Baltarusijos konsulas Lietuvoje Anatolijus Želtovskis ir įtariamojo žmona Andželika Monič. Įtariamasis, kurį į teismo salę atvedė ir saugojo Vidaus tarnybos antrojo pulko pareigūnai, stengėsi savo veidą nuo žurnalistų paslėpti po aplanku su dokumentais, laikydamas jį antrankiais surakintomis rankomis.

Pasak Generalinės prokuratūros Tarptautinių ryšių ir teisinės pagalbos skyriaus prokurorės Rozitos Požarskienės, S.Moničius įtariamas šnipinėjęs nuo 2005 m. lapkričio iki šių metų spalio 15 dienos. Iš savo pažįstamo lenko Kšyštofo Gurskio jis prašęs Lenkijos užsienio reikalų ministerijos (URM) darbuotojų sąrašo ir telefonų numerių, URM Informatikos departamento slaptųjų biuletenių, URM Slaptosios kanceliarijos darbuotojų sąrašo ir darbuotojų rotacijos planų 2007-iesiems metams. Už tai S.Moničius esą sumokėjęs 500 JAV dolerių. Susitikimai su vadinamuoju agentu vyko Baltarusijoje bei Čekijoje.

Vakar teisme S.Moničius prašė neišduoti jo Lenkijai ir tvirtino nebuvęs jokiu šnipu, o tik tapęs pažįstamo iš Lenkijos provokacijos auka. Pasak įtariamojo, K.Gurskis pats jam skundėsi, kad tuoj turėsiąs išeiti į pensiją, ir prašė rasti galimybę užsidirbti. S.Moničius teigė tikėjęsis iš K.Gurskio naudos plėtojant telekomunikacijų verslą Lenkijoje ir mokėjęs už jo keliones į susitikimo vietas ir gyvenimą viešbučiuose. Šie pinigai vėliau baudžiamojoje byloje esą buvo įvardyti kaip atlygis už informaciją. S.Moničius tvirtino, kad K.Gurskis jokių pažadų neištesėjo, todėl jis pareikalavo grąžinti pinigus, o jį patį įvardijo kaip sukčių. Tuomet K.Gurskis, pasitelkęs teisėsaugą, surengė prieš jį provokaciją.

Po S.Moničiaus sulaikymo, kurį atliko Valstybės saugumo departamento (VSD) pareigūnai, teismas buvo skyręs jam kardomąją priemonę – suėmimą vienam mėnesiui. Įtariamasis šnipas buvo apklaustas ir uždarytas Lukiškių tardymo izoliatoriuje – kalėjime.

Iš karto po jo sulaikymo Lietuvoje apsilankė Lenkijos prokuratūros vadovas Janušas Kačmarekas, kuris tuomet žurnalistams pareiškė, kad S.Moničius į Lietuvą atvykdavo apsimetęs turistu, ketinančiu įsigyti daiktų būsto remontui. Iš pradžių jis užmegzdavo pažintį, paskui verbuodavo, instruktuodavo, o už suteiktą informaciją mokėdavo pinigus. Verbavimas vyko ne Lenkijos teritorijoje ne vienus metus. Anot J.Kačmareko, šnipas, matyt, bijodamas pavojų, „vengė Lenkijos teritorijos”.

Kaip sakė VSD generalinis direktorius Arvydas Pocius, saugumas taip pat atlieka tyrimą, ar Baltarusijos pilietis nevykdė ir veiklos, nukreiptos prieš mūsų šalį. Kokie yra šio tyrimo rezultatai, VSD kol kas nepranešė. Baltarusijos valstybės saugumo komitetas pranešimus apie šios šalies šnipo sulaikymą nuo pat pradžių vadina „provokacija”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.