Prasideda kandidatų registravimas

Prognozuojama, kad į pusantro tūkstančio vietų savivaldybėse pretenduos keliskart daugiau politikų

Šią savaitę prasideda vienas svarbiausių pasirengimo savivaldybių rinkimams etapų – kandidatų iškėlimas ir jų registravimas. Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) prognozuoja, kad partijos, kaip dažniausiai rinkimuose, savo kandidatus suskubs registruoti tik po kelių savaičių, artėjant registravimo pabaigai.

Privalo turėti tūkstantį narių

Savivaldybių tarybų rinkimų įstatyme įrašyta, kad likus 65 dienoms iki rinkimų „pradedamas pareiškinių dokumentų įteikimas VRK ir apygardų rinkimų komisijoms”.

Savivaldos rinkimai Lietuvoje vyks kitų metų vasario 25 dieną, tad šį ketvirtadienį, gruodžio 22-ąją, iki to bus likusios lygiai 65 dienos. Tądien ir prasidės kandidatų įregistravimo procesas.

VRK pirmininkas Zenonas Vaigauskas „Kauno dienai” paaiškino, kad pirmiausia iš Teisingumo ministerijos šią savaitę turėtų būti gautas sąrašas įregistruotų partijų, turinčių teisę kelti kandidatus į savivaldybių tarybas. Pastarąsias kelias savaites ministerija renka informaciją, ar oficialiai įregistruotosios partijos turi ne mažiau kaip po tūkstantį narių. Jeigu jos neatitiks šio reikalavimo, negalės dalyvauti savivaldybių rinkimuose. Likus penkioms dienoms iki nustatyto termino pabaigos, Teisingumo ministerijai savo narių sąrašus iš 37 Lietuvoje veikiančių politinių partijų pateikė 12, kurios išreiškė pageidavimą dalyvauti kitų metų vasarį vyksiančiuose rinkimuose į savivaldybių tarybas.

„Po to kandidatus norinčios kelti partijos turi pateikti prašymą VRK leisti kelti kandidatus konkrečiose apygardose. Rinkimuose dalyvaujančios partijos turi informuoti VRK, kuriose savivaldybėse kels savo kandidatus”, – sakė Z.Vaigauskas.

Partijos nelinkusios atskleisti savo kortų

Kandidatų sąrašus partijos turės pateikti apygardų rinkimų komisijoms, kurių iš viso yra 60 – lygiai tiek, kiek Lietuvoje yra savivaldybių tarybų. „Praktika rodo, kad toli gražu ne visos partijos ar jų koalicijos kelia savo kandidatus visose 60-yje savivaldybių. Visą Lietuvą „aprėpia” tik vos kelios politinės organizacijos. Likusios iškelia savo kandidatus keliose dešimtyse ar tik keliolikoje apygardų”, – teigė VRK vadovas.

Apie tai, kad kels savo kandidatus visose apygardose jau paskelbė Naujoji sąjunga (socialliberalai), Liberalų ir centro sąjunga, taip pat Socialdemokratų partija. Savo kandidatus į visas savivaldybes taip pat žada kelti Darbo partija ir Tėvynės sąjunga.

Apygardų rinkimų komisijos nagrinėja, ar pateiktasis kandidatų sąrašas gali būti įregistruotas. Apie visus įregistravimo faktus jos informuoja VRK, kuri kaupia bendrą informaciją apie iškeltus kandidatus.

Kandidatų iškėlimas ir įregistravimas baigsis kitų metų sausio 22 dieną. Pasak Z.Vaigausko, partijos dažniausiai neskuba jau pirmosiomis dienomis atnešti visus reikiamus dokumentus į VRK ir apygardų komisijas: „Dauguma partijų paprastai tai daro registravimo procesui artėjant prie pabaigos. Tad didžiausio kandidatų antplūdžio laukiame kitų metų sausio viduryje”.

Kampanija iš esmės jau vyksta

Vasario 25 dieną iš viso bus renkama apie pusantro tūkstančio savivaldybių tarybų narių. Prognozuojama, kad įregistruotuose sąrašuose iš viso bus ne mažiau kaip dešimt tūkstančių kandidatų.

Kitų metų sausio 26 dieną VRK paskelbs savivaldybių tarybų rinkimuose dalyvaujančių partijų, politinių organizacijų sąrašą ir joms burtais suteiktus rinkimų numerius. Nuo to momento prasidės oficiali rinkimų agitacija, kuri baigsis vasario 24 dieną 1 valandą nakties, likus 30-čiai valandų iki balsavimo pradžios.

„Tačiau atkreipčiau dėmesį, kad rinkimų kampanija jau yra prasidėjusi ir vyksta nuo praėjusio pavasario pabaigos, kai tik Seimas paskelbė savivaldybių rinkimų datą. Tad partijos, teikdamos finansines ataskaitas už rinkimų kampanijai surinktus ir išleistus pinigus, turės atsiskaityti ne tik už paskutinį mėnesį iki balsavimo dienos, bet ir už visą tuos kelis mėnesius trunkantį kampanijos laikotarpį”, – pabrėžė Z.Vaigauskas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.