Priimtas Įstatymas užtikrins vaiko teisę į socialinę apsaugą

Šiuo įstatymu valstybė įsipareigoja mokėti vaikui tėvų nemokamą išlaikymą su teise sumokėtas išmokas išreikalauti iš skolininko. Įstatymas nustato, kad vienas iš tėvų, privalantis mokėti išlaikymą, tampa valstybės skolininku.

Įstatymas užtikrins vaiko teisę į socialinę apsaugą ir garantuos valstybės įsipareigojimą suteikti vaikui nustatyto dydžio išlaikymą. Šiam tikslui Vyriausybė iki 2007 m. spalio 1 d. privalės įsteigti Fondą ir patvirtinti jo nuostatus.

Šis įstatymas taip pat nustato valstybės skiriamų nustatyto dydžio lėšų vaikui išlaikyti mokėjimo pagrindus.

Įstatyme numatyti du atvejai, kuomet valstybė moka išlaikymo lėšas už skolininką. Fondo išmokos būtų mokamos tuomet, kai vaikas visiškai negauna teismo sprendimu nustatyto išlaikymo mokamo kas mėnesį periodinėmis išmokomis arba gauna tik dalį teismo sprendimu nustatytos kas mėnesį mokamos sumos. Abiem atvejais Fondo išmoka vienam vaikui per mėnesį nustatyta ne didesnė negu 1,5 MGL dydžio.

Įstatymas numato, kad teisę į Vaikų išlaikymo fondo išmokas turi vaikas, negaunantis teismo sprendimu nustatyto kas mėnesį periodinėmis išmokomis mokamo išlaikymo arba gaunantis tik dalį teismo sprendimu nustatytos išlaikymo sumos, o jo šeimos pajamos vienam asmeniui nesiekia 4 MGL (500 Lt). Toks dydis yra pasirinktas atsižvelgiant į Statistikos departamento pateikiamus demografinius duomenis apie šeimos sudėtį (vyrauja šeimos, auginančios 1-2 vaikus) ir vidutines antrojo iš tėvų (dažniausiai motinos), su kuriuo teismas yra nustatęs vaiko gyvenamąją vietą, per mėnesį gaunamas darbines pajamas.

Fondo lėšas sudarys: pagal atskirą programą skiriamos valstybės biudžeto lėšos; Fondo administratoriaus ir antstolio išieškotos ir pervestos lėšos; parama, dovanotos lėšos; palūkanos už kredito įstaigose saugomas Fondo lėšas; kitos teisėtai gautos lėšos.

Įstatymas įsigalios nuo 2008 m. sausio 1 d.

Įstatymo rengimą paskatino asmenų skundai, jog negauna alimentų iš savo buvusių sutuoktinių vaikų išlaikymui. Projekto iniciatoriai atkreipia dėmesį, kad skyrybų skaičius Lietuvoje yra labai didelis (iš 100 susituokusių porų išsiskiria 60).

Lietuvos Antstolių rūmų duomenimis, šiuo metu apie 50 tūkstančių nepilnamečių vaikų nesulaukia priteistų alimentų iš savo tėvų (tai sudaro 7 proc. vaikų, skaičiuojant nuo bendro Lietuvoje gyvenančių vaikų skaičiaus), nors nemaža dalis jų turi likvidaus turto ir darbo pajamų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.