Autobusuose draus „atlikinėti iškrypėliškus veiksmus”

Nei begalė šiandien turimų keleivių vežimą visuomeniniu transportu reglamentuojančių teisės aktų, nei Transporto kodeksas negarantuoja, kad bilietą nusipirkęs ir į autobusą įlipęs žmogus be problemų pasieks savo kelionės tikslą.

Anot specialistų, taip esą todėl, kad nuolat keičiami bei naujais punktais papildomi dokumentai – puiki terpė įvairioms interpretacijoms. O kai trūksta aiškumo, išvengti nesusipratimų ar net konfliktų vargu ar įmanoma.

Padėtis turėtų pasikeisti miesto Tarybai patvirtinus savas, tik Klaipėdoje taikysimas, keleivių vežimo autobusais ir maršrutiniais taksi taisykles. Jų projektas vakar buvo pristatytas Klaipėdos savivaldybės tarybos Miesto ūkio komiteto nariams ir sulaukė jų pritarimo.

Pasak Savivaldybės administracijos Transporto tarnybos vedėjo Sauliaus Gudavičiaus, taisyklių tikslas – nustatyti aiškią važiavimo autobusais ir maršrutiniais taksi tvarką, apibrėžti vežėjų ir keleivių teises bei pareigas, taip pat įvardyti institucijas ar pareigūnus, kurie rūpinsis, kad šių taisyklių būtų paisoma.

Pagal naujas taisykles, vairuotojai turės teisę nepriimti arba išlaipinti artimiausioje bet kurio tipo stotelėje keleivių ramybę drumsčiančius bei ekipažui dirbti trukdančius neblaivius asmenis, o jei matys esant būtina, – netgi patys nuvežti juos į artimiausią policijos įstaigą ar iškviesti policijos ekipažą.

Gan griežti reikalavimai bus taikomi ir patiems vairuotojams. Jiems bus draudžiama rūkyti, garsiai leisti muziką ar kitaip trikdyti keleivių ramybę. Griežtai ketinama reglamentuoti ir bilietų pardavimą. Saugumo sumetimais juos bus galima pardavinėti tik autobusų stotelėse. Taisyklių projekte buvo įrašytas punktas, leidžiantis vairuotojams iš keleivio neimti didesnio nei 20 litų nominalo kupiūros, tačiau komiteto nariams pasiūlius, šią nuostatą pasiūlyta įrašyti tik kaip rekomendaciją.

Taisyklėse taip pat esama punkto, kad vežant keleivius žiemą, kai oro temperatūra yra žemesnė nei 0 laipsnių C, transporto priemonės salonas privalo būti šildomas.

Keleiviams autobuse draudžiama šiukšlinti, spjaudytis, keiktis, rūkyti, triukšmauti, atlikinėti iškrypėliškus veiksmus, smurtauti, kalbinti vairuotoją ar kitaip jį trukdyti, gadinti sėdynes ir t.t. Taip pat miesto viešuoju transportu draudžiama vežti gyvūnus, nebent jie vežami specialiame krepšyje ar narvelyje.

Už šių taisyklių nesilaikymą tiek vežėjai, tiek keleiviai bus baudžiami Administracinių teisės pažeidimo kodekso nustatyta tvarka, jiems skiriant numatyto dydžio baudas.

Tokias taisykles Klaipėdoje ketinama tvirtinti pirmą kartą. Tarybai pritarus, visas jų tekstas bus publikuojamas miesto spaudoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.