Vokietis kaltina klaipėdietę pavogus jųdviejų dukrytę

Klaipėdos apygardos teisme nagrinėjamas Vokietijos piliečio Michaelio Rinau prašymas išduoti jam dukrą Luisę

Mergytės motina Inga Rinau teigia, kad nė dvejų metų neturinčiai Luisei geriau būtų gyventi su ja Lietuvoje. Klaipėdietė jau pusę metų kovoja dėl teisės auginti dukrą.

Tėvo pusėje

Vokietijos Brandenburgo žemės teismo sprendimu Inga Rinau turėtų atiduoti mergaitę tėvui – šios šalies piliečiui Michaeliui Rinau. Taip esą būtų garantuotas vaiko saugumas, kol bus išspręsta, kam iš tėvų bus suteikta vaiko globos teisė.

Vokietijos teismo nutartyje rašoma: „Vaiko tėvas, atsižvelgdamas į motinos elgesį, baiminosi, kad ši išsiveš jų dukrą į Lietuvą. 2005 metų gegužės 17-ąją jis raštiškai uždraudė išvežti dukrą iš Vokietijos. Lietuvoje sanitariniai įrenginiai, butas ir gyvenamoji aplinka bei bendra medicinos būklė, palyginti su Vokietija, yra blogi ir kenkia vaiko gerovei”.

Inga tvirtina ketinusi dalyvauti teismo procese, tačiau susirgo Luisa. Vokietis teisėjas atmetė Ingos prašymą atidėti svarstymą. Lietuvos gydytojų pažymas, išverstas į vokiečių kalbą ir patvirtintas notaro, vokiečiai ignoravo.

Dokumentai neįtikino

Tačiau Inga nenuleido rankų ir užprotestavo teismo sprendimą. Moteris surinko visus dokumentus, patvirtinančius, kad Luisai Lietuvoje nieko netrūksta, o motina pavyzdingai rūpinasi dukra.

Klaipėdos vaiko teisių apsaugos tarnyba patvirtino, kad Luisa gyvena tinkamomis sąlygomis, konstatavo glaudų motinos ir dukros ryšį. Panašias pažymas išdavė vaikų lopšelis-darželis „Žuvėdra”, „Yamaha” muzikos mokykla, kurią motina su dukra lanko nuo rugsėjo. Ingos darbdavio pažyma patvirtino, kad jos atlyginimo pakanka šeimai išlaikyti. Dokumentai teisėjui buvo išsiųsti greituoju paštu. Tačiau Brandenburgo žemės teismas atmetė moters skundą ir paliko galioti ankstesniąją nutartį, kuri įpareigoja grąžinti Luisą į Vokietiją.

Lietuvė kreipėsi į Klaipėdos miesto apylinkės teismą dėl dukters gyvenamosios vietos nustatymo. Tačiau teismas atsisakė priimti ieškinį paaiškinęs, kad tokia byla jau nagrinėjama Vokietijoje. Luisos tėvas irgi kreipėsi į Klaipėdos apygardos teismą su prašymu išduoti jam dukrą.

Priekaištavo žmonai

2003 metų liepą, kai Inga ištekėjo už Vokietijos piliečio Michaelio, jos gyvenimas atrodė kupinas vilčių. Ji atsisakė darbo, paliko butą uostamiestyje ir kartu su sūnumi iš pirmosios santuokos įsikūrė Bergfeldės miestelyje šalia Berlyno. Tuomet moteriai buvo 33-eji. Pernai sausio 11-ąją gimė Luisa.

Tačiau santuokinis gyvenimas nesusiklostė. Praėjus keliems mėnesiams po vestuvių šeimoje prasidėjo nesutarimai. Dažniausiai – dėl pinigų. Vyras vis dažniau priekaištavo, kad sutuoktinė neuždirba pinigų.

2004 metų gegužę, kai Inga buvo antrą mėnesį nėščia, vyras pareikalavo nutraukti nėštumą. Ji kategoriškai atsisakė tai padaryti. Šokiruota tokio elgesio Inga nutarė neparduoti savo trijų kambarių buto Klaipėdoje. Nors Michaelis seniai spaudė tai padaryti. Tai buvo paskutinis jos finansinės nepriklausomybės garantas.

Į Vokietiją nebenori

Pernai kovą vokietis paliko žmoną. Netrukus Inga pranešė vyrui, kad ketina su vaikais grįžti gyventi į Lietuvą. „Tačiau jis staiga pareiškė, kad draudžia pasiimti į Lietuvą Luisą”, – pasakojo klaipėdietė.

Liepos mėnesį Inga susiruošė seniai planuotų atostogų į Lietuvą. Sūnus iš pirmosios santuokos pareiškė nė už ką nebegrįšiąs į Vokietiją. Mažoji Luisa irgi puikiai jautėsi Lietuvoje, todėl Inga su vaikais nusprendė pasilikti Klaipėdoje. Rugpjūčio pradžioje ji parašė Luisos tėvui laišką, kuriame paaiškino nusprendusi nebegrįžti į Vokietiją, ir pasiūlė atvažiuoti į Lietuvą pasimatyti su dukra. Vokietis neatvažiavo, bet kreipėsi į teismą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.