Senos galerijos naujos viltys

Įsidėmėkime: garsioji galerija, esanti sostinės Pamėnkalnio gatvėje, pakeitė pavadinimą ir jau vadinasi „Pamėnkalnio galerija”. Susidomėkime: paroda „Ex improviso” atverčia naują šios meno erdvės gyvavimo puslapį.

Praėjusią savaitę vienoje judresnių Vilniaus centro vietų – Pamėnkalnio, Pylimo ir Jogailos gatvių sankryžoje – svetingai duris atvėrė rekonstruota galerija. Tai gerai žinoma Lietuvos dailininkų sąjungos parodų erdvė, veikianti nuo XX amžiaus 7-ojo dešimtmečio, ne kartą keitusi savo iškabą: Dailės fondo galerija, Petro Cvirkos gatvės parodų salonas, Taikomosios dailės galerija. Dabar tai tiesiog „Pamėnkalnio galerija”, primenanti savo adresą. Paklysti neįmanoma.

Netikėtai

Naująjį galerijos gyvenimą pradėjo paroda „Ex improviso”, o išvertus iš lotynų kalbos tai reiškia „Netikėtai”. Toks parodos kuratorės menotyrininkės Ritos Mikučionytės sumanymas. Ji į parodos, o kartu ir galerijos atidarymą atėjusiesiems kalbėjo, esą netikėta tai, jog vienoje ekspozicijoje pristatomi devyni garsūs Lietuvos tapytojai ir keramikai, kurie savo pirmuosius darbus rodė būtent šioje vietoje. Dar viena netikėta menotyrininkės įžvalga – skirtingų dailės šakų įvairiapusės sąsajos, kai keramika, pavyzdžiui, sumirguliuoja spalvomis, o tapybos kūrinio faktūra primena grublėtą keramikos paviršių.

Mikučionytės sukurtame netikėtų atradimų pasaulyje – garsūs viduriniosios kartos tapytojai: Gintaras Palemonas Janonis, Ramūnas Čeponis, Vidmantas Jusionis, Ričardas Bartkevičius ir Romualdas Balinskas. Keramikai atstovauja jau klasikais tituluojami Nora Blaževičiūtė, Laima Matijošaitytė-Martinkienė, Virginija Juršienė, Audrius Janušonis.

Spalvinga įvairovė

Parodoje „Ex improviso” daug trykštančių spalvų ir subtilaus humoro. Tai Bartkevičiaus drobė „Du drąsūs apelsinai”, Jusionio „Gaideliai kaip gėlė”, Janonio „Pasivaikščiojimai po rojaus sodus”, kiti šių tapytojų kūriniai. Ramesni Čeponio darbai „Šį vakarą nieko nebus, neįvyks, nekalbėkime apie blogį”, „Tavoj ramybėj blėsta kontūrai daiktų”, „Ribos”. Balinskas dar rimtesnis: siūlo pažvelgti į paveikslus „Poetas”, „Emigranto dalia”, kitus.

Šioms Balinsko drobėms artima figūrinė Janušonio keramika („Šeimininkė”, kiti darbai), taip pat išreiškianti socialinius pastebėjimus. „Janušonio keramikoje – daug žmogiškojo skausmo, drastiškų dalykų. Žavi autoriaus meninių sprendimų laisvė, neatsiejama nuo kūrybinės brandos”, – taip kolegą iš Alytaus LŽ korespondentei apibūdino Blaževičiūtė. Kaip menininkė vertina kitą parodos keramiką?

„Moterų kūryba kitokia. Matijošaitytės-Martinkienės darbai labai lyriški, trapūs, tarsi nuo vėjo pasvirę. Juršienė savo figūras traktavo kaip simbolį, ženklą. O mano kūriniai „saldūs”, nes yra daug storų, sočių paukščių ir žmonių figūrų”, – kalbėjo Blaževičiūtė.

Didelės viltys

„Per penkis mėnesius mūsų galerija iš bjauriojo ančiuko virto balta gulbe”, – per parodos atidarymą kalbėjo galerijos direktorė Roma Survilienė. Ji pakvietė įvertinti ir architekto Ingo Mizaro, parengusio rekonstrukcijos planą, darbą. Lietuvos dailininkų sąjungos pirmininkas Vaclovas Krutinis kalbėjo, kad „Pamėnkalnio galerija” – tai ne tik didelės investicijos, bet ir didelės viltys. Nemenkos ir ambicijos. Mat galerija parengė savo darbo taisykles: tik trijų ekspertų komisijai pritarus darbai bus ir eksponuojami, ir įkainojami. „Taip mes garantuojame, kad pristatome tikrai profesionalius kūrinius: ramia sąžine į galeriją nukreipsime pirkėjus ir kolekcininkus, – kalbėjo Krutinis. – O dailininkams linkiu, kad jų darbai iš galerijos negrįžtų į dirbtuves – čia sulauktų gerbėjų ir pirkėjų”.

Pasak darbuotojų, kiekviena paroda čia bus rodoma visą mėnesį. „Galerija vėl tampa puiki meno erdvė sostinės centre, – dalijosi įspūdžiu Blaževičiūtė. – Juk per daugelį metų vilniečiai pamėgo šią vietą, kur nebūtina ką nors įsigyti, bet visada gali pailsėti, pasisemti gerosios meno kūrinių energijos”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Senos galerijos naujos viltys"

  1. xxxx

    😛 🙁 😥 😯 😮 😉

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.