Atnaujintose ambulatorijose – jaukiau

Panaudojant Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramą, iš esmės tvarkoma Lietuvos sveikatos priežiūros įstaigų, įsikūrusių kaimiškose vietovėse, infrastruktūra.

Klaipėdos apskrityje esantys Priekulės ir Salantų pirminės sveikatos priežiūros centrai (PSPC) jau pasinaudojo jiems skirta parama.

Nuo šiol šių centrų pacientai tiriami ir gydomi modernesne įranga, o gydytojų apžiūros laukiama šiltose suremontuotose patalpose.

Pasidarė šilčiau

Priekulės PSPC fasadas, per rekonstrukciją apšiltintas ir padengtas dekoratyviniu tinku, šviečia iš tolo. Jauku ir viduje – sutvarkytuose ir išdažytuose koridoriuose bei gydytojų kabinetuose.

Priekulės PSPC vyriausioji gydytoja Laima Simenienė sakė, kad po atnaujinimo, pakeitus langus, grindų dangą ir duris, pasidarė gerokai šilčiau.

„Anksčiau nuo šalčio gindavomės įsijungdami šildytuvus. Ypač šalta būdavo laukiamajame, kur oro temperatūra siekdavo vos 7-8 laipsnius. Dabar temperatūra pastate pakilo 2 – 3 laipsniais ir pasidarė gerokai šilčiau. O už šildymą tenka mokėti pigiau”, – sakė vyriausioji gydytoja.

Už ES paramą įdėjus naujus langus, parketą ir duris šilčiau tapo ir Salantų PSPC. Šios įstaigos vyriausioji gydytoja Nijolė Elijošaitienė taip pat džiaugėsi sumažėjusiomis išlaidomis už šilumą.

Už ES paramą abiejose medicinos įstaigose buvo nupirkta ir nauja modernesnė įranga: ginekologinės kėdės, naujos kūdikių ir suaugusiųjų svarstyklės, diagnostikos kušetės, spintelės vaistams bei kitos medicinos priemonės.

Siūlė automobilius

N.Elijošaitienė sakė, kad atnaujinant Salantų PSPC ne tik pakeista vidaus apdaila, bet ir padidinti gydytojų kabinetai. Ilgai dirbantiems medikams atsirado ir patogus poilsio kambarėlis.

Salantų PSPC buvo nupirktas ir naujas greitosios pagalbos automobilis. Įsigyti automobilį pasiūlyta ir Priekulės PSPC, tačiau šios įstaigos vadovybė jo atsisakė, nes gerą mašiną jau turi.

Už skirtą paramą buvo suremontuotos ir abiejų centrų registratūros.

Priekulės PSPC registratorė Janina Žemgulienė pasakojo, kad registratūroje pacientų patogumui atsirado du langeliai. Kartotekai skirta daugiau vietų, tad dabar pacientų, kurių čia priregistruota 5900, korteles surasti registratorei yra kur kas lengviau.

Pakalbintos PSPC medikės ir pacientai visi kaip vienas tvirtino, kad po rekonstrukcijos ambulatorijose pasidarė jaukiau.

„Dabar čia kur kas maloniau atvažiuoti, negu anksčiau”, – tvirtino Priekulės PSPC sutikta Inga Bružienė, atvykusi čia su dukrele Auguste.

Paramos gavėjų daugės

Centrinės projektų valdymo agentūros Struktūrinių fondų valdymo skyriaus viršininkė Ieva Vilimienė sakė, kad viena iš ES paramos įsisavinimo krypčių – bendrosios praktikos gydytojų infrastruktūros modernizavimas.

Už paramą įvairios pirminės sveikatos priežiūros įstaigos – bendrosios praktikos gydytojų kabinetai, ambulatorijos, pirminės sveikatos priežiūros centrai – kompleksiškai atnaujinamos. Medicinos įstaigoms perkami nauji automobiliai ir kompiuteriai, nauja medicinos įranga.

2006 metais parama paskirstyta Klaipėdos, Telšių, Tauragės, Panevėžio, Šiaulių ir Marijampolės apskričių bei Raseinių rajono ambulatorijų bei pirminės sveikatos priežiūros centrų atnaujinimui. Bendra 74 sutarčių vertė – 59,6 mln. Lt. Užpernai buvo pasirašytos 47 sutartys už 22,75 mln. Lt.

„Skirstant paramą prioritetai teikiami ambulatorijoms, kurios yra sunkiai prieinamos, seniai modernizuotos ir jose daugiausiai prisirašiusių kaimo gyventojų. Mus džiugina, kad medicinos įstaigos sėkmingai išnaudoja joms skirtus pinigus. Po remonto jos tiesiog švyti”, – pastebėjo I.Vilimienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.