Karą su šiukšlintojais miestas pralaimi

Nors dėl netvarkos prie šiukšlių konteinerių įprasta kaltinti valkatas, namų valdų atstovai įsitikinę, kad padorumo trūksta ir patiems daugiabučių namų gyventojams.

Aplink konteinerius besimėtančias šiukšles kasdien tvarkyti priversti namų valdų kiemsargiai pasakojo, kad vienodą netvarką palieka ir atliekose besirausiantys elgetos bei paukščiai, ir išsipustę inteligentai.

Pavargo kovoti

Net žinodami, kas kaltas dėl netvarkos, namų valdų darbuotojai nesugeba kovoti su piktybiniais šiukšlintojais – esą nepadeda nei prašymai, nei gėdinimas.

UAB „Ąžuolyno valda” direktorius Pranas Dobrovolskis dienraščiui skundėsi, kad karas su šiukšlintojais jam primena kovą su vėjo malūnais.

„Asmeniškai prašiau elgetų, kad liautųsi šiukšlinę. Vieni atsiprašė ir sakė, kad po savęs viską sutvarkys, o kiti siuntė kuo toliau. Klausė, koks mano reikalas. Tas pats ir su inteligentais – sugėdinau vieną, kuris dviem pirštais prie konteinerio maišelį numetė, tai atkirto, kad už šiukšlių tvarkymą kiemsargiams moka. Bet argi sunku įmesti maišelį į konteinerį, kad nesimėtytų kur papuola?” – klausė P.Dobrovolskis.

Jis nemano, kad aplinką prie konteinerių teršia katės ir šunys. „Paukščiai gal kiek parausia, bet jų daromos žalos net neverta lyginti su ta, kurią padaro žmonės. O tvarkyti viską juk mes turime”, – piktinosi namų valdų direktorius.

„Ąžuolyno valdos”, kaip ir kitų Klaipėdos namų valdų, kiemsargiai kiekvieną dieną šalina šiukšlynus prie konteinerių, nes šiukšles išvežančios bendrovės to daryti neprivalo. Esą toks punktas sutartyse neminimas.

Įsirausia iki pusės

UAB „Specialus autotransportas” atliekų rinkodaros direktorius Virgilijus Šidlauskas „Klaipėdai” sakė, kad vairuotojai kone kasdien pasakoja apie siaubingą situaciją prie konteinerių.

„Tačiau jie privalo surinkti tik tas šiukšles, kurios iškrenta tuštinant konteinerius. Tai numatyta savivaldybės nustatytose atliekų tvarkymo taisyklėse. Visa kita – namų valdų pareiga”, – aiškino jis.

V.Šidlauskas sutiko, kad elgetos išties didina netvarką, bandydami prasimanyti maisto ar tuščių butelių. „Jie gi įsirausia iki pusės, šiukšles meta ant žemės. Jų sukontroliuoti neįmanoma, nors jie tai daro nuolat – viename miesto rajone dažniau, kitur rečiau”, – teigė jis.

Bijo susitepti

„Specialaus autotransporto” atstovas taip pat įsitikinęs, kad dėl netvarkos nereikėtų kaltinti vien elgetų – čia esama ir gyventojų kaltės. „Pasitaiko tokių, kurie nenori teptis rankų į nešvarią ar drėgną konteinerio dangčio rankeną. Tokio elgesio suvokti negaliu”, – sakė V.Šidlauskas.

Jis sakė nenutuokiantis, kaip problemą reikėtų spręsti. „Pastatyti daugiau konteinerių negalime, nes jų skaičius priklauso nuo gyventojų skaičiaus. Viskas apskaičiuota”, – apgailestavo jis.

Namų valdų „Paslaugos būstui” vadybininkė Rasa Rimaitė nemano, kad papildomi konteineriai išspręstų problemą. „Pastebėjome, kad šiukšlės mėtosi net apie pustuščius konteinerius. Kažkas tiesiog nenori vargintis pakelti dangtį”, – kaltinti valkataujančių klaipėdiečių neskubėjo vadybininkė.

Ji įsitikinusi, kad šiukšlių po visą kiemą neišnešiotų ir šunys bei katės, jeigu maišai su atliekomis nebūtų mėtomi tiesiog ant žemės. „Nubausti nieko negalima. Viskas priklauso nuo žmogaus vidinės kultūros”, – į gyventojų sąžinę apeliavo R.Rimaitė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.