Vienišiems senoliams primetama girtuoklių draugija

Klaipėdos globos namų darbuotojai ir gyventojai nebeapsikentė su jų ramybę trikdančio, kartą už girtuokliavimą jau išmesto ir vėl į globos įstaigą sugrąžinto vyriškio elgesiu.

Atsakingi asmenys įsitikinę, kad pensinio amžiaus nesulaukęs, bet negalią turintis asmuo turi teisę gauti stogą virš galvos, tačiau pastebima, kad ateityje dėl tokių išimčių globos namuose vietos gali nelikti rūpesčio ir stogo virš galvos iš tiesų nusipelniusiems senoliams.

Tuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pabrėžia, kad globos namai ateityje turėtų tapti tik kraštutine globos forma.

Piktnaudžiavo atlaidumu

Biudžetinės įstaigos Klaipėdos globos namų direktorius Ginteris Harneris „Vakarų ekspresui” teigė pripažįstantis, kad abiejų kojų neturintis globotinis Igoris Puzenkevičius daug rūpesčių kelia ir darbuotojams, ir kitiems globotiniams.

„Jis trikdo senolių ramybę, naktimis, apsvaigęs nuo alkoholio, ne kartą buvo iškritęs iš vežimėlio. Dieną išvažiuoja už vartų ir parsiveža kokio gėrimo. Iš jam skiriamų pinigų 203 litai atitenka globos namams, kur jis gauna kambarį su lova, maistą, vaistus ir globą, o likusius 50 litų išleidžia vienintelei prekei – alkoholiui.

Mūsų socialiniai darbuotojai piktinasi, nes globos namuose – 82 asmenys, ir daugeliui jų reikalinga nuolatinė slauga ir priežiūra, bet juk mes negalime paminti žmogiškumo ir išvaryti bėdų turintį neįgalųjį į gatvę. Net ir tuo atveju, jeigu jis atvirai piktnaudžiauja darbuotojų gerumu ir atlaidumu bei kenkia mūsų įstaigos prestižui”, – „Vakarų ekspresui” pasakojo G. Harneris.

Iki šiol, anot direktoriaus, ydų turintys globotiniai, už netinkamą elgesį susilaukę trijų griežtų papeikimų, įprastai pasižadėdavo pasitaisyti, tačiau incidentai vis dėlto kartojasi.

Direktoriaus teigimu, taip atsitinka dėl to, kad į globos namus vis dažniau nukreipiami asmenys, kurie yra darbingo amžiaus, tačiau dėl sveikatos sutrikimų negali dirbti arba neturi kur gyventi.

Sulaukė pasigailėjimo

2004-ųjų lapkritį I. Puzenkevičius buvo pirmąkart pašalintas iš Klaipėdos globos namų už vidaus taisyklių, draudžiančių vartoti alkoholinius gėrimus, pažeidimus.

Šių metų lapkričio 21-ąją komisijos, kurią sudaro Savivaldybės administracijos darbuotojai, sprendimu šis vyriškis buvo sugrąžintas į globos namus. Tačiau jo elgesys nesikeitė – vyras ir toliau girtuokliavo. Praėjusią savaitę globos namų skundu susidomėjus mūsų dienraščiui, su minėtuoju globotiniu pasikalbėti nepavyko – jis buvo girtas.

Gruodžio 5-ąją vėl apsisvaiginęs alkoholiu vyriškis sutiko būti paguldytas į Priklausomybės ligų centrą. Vyriausiasis šios įstaigos gydytojas Linas Slušnys sakė, kad po išblaivinimo bus atliekamas motyvacinis darbas. Jeigu paaiškės, kad besaikis alkoholio vartojimas susijęs su psichikos problemomis, I. Puzenkevičius gali būti atiduotas į rankas šios srities ligų specialistams.

Vargu ar tokie incidentai ateityje nesikartos, nes, pasak globos namų vadovo, medikai, išduodantys pažymas į ilgalaikę socialinę globą pretenduojantiems asmenims, nenustato arba nemato žmogaus ydų.

„Tik per laiką gali suprasti, ar globotinis aplinkiniams kenks savo girtuokliavimu. Juk pagal galiojančią tvarką, globotiniais gali tapti visi, išskyrus tuos, kuriems diagnozuota atvira tuberkuliozė, ŽIV ir AIDS ar agresijos priepuoliai”, – sakė G. Harneris.

Visi – lygūs

Miesto savivaldybės administracijos Socialinio departamento direktorė Nijolė Laužikienė girtaujančio I. Puzenkevičiaus atvejį pavadino dar vienu įspėjimu apie globos namams gresiančią rimtą problemą.

„Jau galvojame apie tai, kad ateityje reikėtų nustatyti atitinkamas kvotas tiems, kurie nori tapti globotiniais. Pagal galiojančią tvarką, dabar į globos namus gali pakliūti ir tie, kurie nesulaukia senatvės, bet turi negalią bei atsidūrė gatvėje.

Tačiau tokie benamiai invalidai atima teisę į globą iš tų, kurie sulaukę pensinio amžiaus ir praradę savarankiškumą, iš tiesų nusipelnė stogo virš galvos, dėmesio ir rūpesčio”, – sakė N. Laužikienė.

Naujos formos

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos (SADM) tarnautojai sako, kad jei asmuo yra benamis, jam nėra reikalingos globos namų paslaugos. Tokiam asmeniui Savivaldybė turėtų pasiūlyti kitas paslaugų rūšis – trumpalaikę socialinę globą ar apgyvendinimą nakvynės namuose.

Anot SADM atstovų, jei savivaldybės senų žmonių globos namuose apgyvendinti asmenys turi psichikos sutrikimų, reikėtų steigti atskirą įstaigą ar padalinį, kuriame personalo sudėtis ir skaičius atitiktų globą gaunančių žmonių grupę.

Be to, pažymima, kad pagal nustatytą tvarką, socialinė paslauga – valstybinė globa – skiriama atsižvelgiant į asmens negalią, socialinį bei fizinį savarankiškumą. O į privačius globos namus vyks asmenys, kuriems ilgalaikei socialinei globai nėra nustatytas poreikis, tačiau jie pageidauja juose gyventi savo lėšomis. Tokia alternatyvi priežiūros forma yra numatyta naujuose Lietuvos teisės aktuose ir plačiai taikoma Europos Sąjungos šalyse.

Naujame Socialinių paslaugų įstatyme atsiranda ir nauja paslaugų rūšis – socialinė globa asmens namuose. Palaipsniui savivaldybėse turėtų atsirasti ir dar viena – vadinamoji atokvėpio paslauga šeimos nariams – trumpalaikė senyvo amžiaus asmenų ar neįgaliųjų socialinė globa. O žmogaus apgyvendinimas senelių globos namuose turėtų būti kraštutinis atvejis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.