Ministrė apkaltinta nekompetentingumu

Vytauto Didžiojo gimnazijoje organizuotas Lietuvos švietimo darbuotojų profesinės sąjungos (LŠDPS) Žemaitijos regiono forumas labiau panėšėjo į karštą teismo posėdį.

Profsąjungiečiai ir pedagogai negailėjo kandžių priekaištų ir kaltinimų čia atvykusiai švietimo ir mokslo ministrei Romai Žakaitienei.

Anot LŠDPS Žemaitijos regiono koordinacinės tarybos pirmininko Eugenijaus Jesino, šis forumas – paskutinis bandymas surasti socialinį dialogą su ministerija prieš imantis kraštutinių priemonių – pedagogų streiko.

Deja, kol kas, E. Jesino teigimu, ministerija socialinį dialogą supranta kaip sąlygų diktavimą.

Didžiausią profsąjungiečių nepasitenkinimą sukėlė LŠDPS bei Švietimo ir mokslo ministerijos susitarimo nevykdymas. Anot LŠDPS Klaipėdos skyriaus pirmininkės Laimos Juknienės, ministerija tik imitavo derybas, o jos sudarytų darbo grupių darbo rezultatai – niekiniai.

Pedagogų atlyginimų kėlimas, aplenkęs daugiausiai patirties ir žinių turinčius metodininkus bei ekspertus, L. Juknienės teigimu, nebuvo derinamas su profsąjunga.

Pedagogai iki šiol nesulaukė suderėto darbų aprašo. Susitarimas gerinti mokinių ir mokytojų darbo sąlygas, anot profsąjungietės, taip pat nevykdomas, o pedagogai, neatlaikę įtampos ir milžiniško darbo krūvio, vis dažniau serga sunkiomis ligomis.

Ministerija netesėjo ir pažado nuo šio rugsėjo mažinti mokinių skaičių klasėse. Iki šiol ore kybo ir auklėtojo etato įvedimas, o žadėtos dvi apmokamos valandos klasių vadovams bei viena nekontaktinė valanda ikimokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams taip ir liko pažadais.

Karčių pastabų sulaukė ir ministerijos politika didinti pedagogų atlyginimą kasmet pridedant po nekontaktinę valandą.

„Ar galima tai traktuoti kaip atlyginimų kėlimą, juk prie tos valandos dar pateikiamas darbų sąrašas. Gal tai tiesiog teisėtas užmokestis už tai, ką mes visada dirbome ir dirbame?” – klausė pedagogai.

Ministrei teko išklausyti priekaištų ir dėl nevienodai vertinamo dalykininkų darbo. Anot pedagogų, nežinia kodėl tam tikrų dalykų mokytojams yra mokama už sąsiuvinių taisymą, kitiems ne.

Pedagogai tvirtino nesuprantantys, kuo lituanistas yra geresnis už istoriką ar fiziką, ir „nušvilpė” ministrei talkinusį ministerijos vyriausiąjį specialistą Petrą Navicką, aiškinusį, kad pinigų visiems nepakanka. O E. Jesinas viešai suabejojo ministrės kompetencija.

„Turite pripažinti, kad švietimo srityje nesate kompetentinga”, – lydimas karštų aplodismentų ministrei rėžė profsąjungietis.

R. Žakaitienė tvirtino, kad susitarimas, kurį nuolat prikaišioja profsąjungiečiai, tėra susitikimo protokolas, o visų reikalavimų iš karto įgyvendinti neįmanoma.

Anot jos, sumažinti mokinių skaičiaus klasėse šį rugsėjį tiesiog nepavyko, tačiau nuo ateinančių metų sausio 1-os dienos susitarimas bus vykdomas.

Vietoj prašytos vienos valandos, nuo kitų metų, ministrės teigimu, ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigų darbuotojams bus pridėtos net trys valandos metodinei veiklai.

Be to, ministrė pažadėjo, kad ateinančiais metais mokytojų darbas bus lengvesnis – jų darbo vietas pasieks nauji kompiuteriai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Ministrė apkaltinta nekompetentingumu"

  1. t

    apkaltinta?…tai ką , čia be kaltės kalta? O kaip su Konstitucijos 31 str. nuostatomis 😯

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.