Desertų valdovas – tortas

Tortas – ne tik puikus desertas, bet dažniausiai ir mažai kam prilygstama stalo puošmena. Daugelis smagurių tiesiog neįsivaizduoja gimtadienio, vestuvių, kalėdinio ar naujamečio stalo be torto.

Ypatingai progai

Ne vieno smaližiaus akys krypsta į tą pusę, kur puikuojasi tam tikrą progą simbolizuojantis tortas. Juk ne be reikalo akcentuojama, kad tortas turėtų atitikti progą, o visa kita – laisvė lakiai konditerio fantazijai ir išmonei.

Todėl tortai įvairuoja dydžiais ir formomis, puošimu, sudėtimi, skirtingomis kepimo technologijomis. Dažniausiai tai kelių sluoksnių konditerijos gaminiai, paprastai miltiniai.

Ar smaguriaudami tortą susimąstome, kokia jo kilmė, kur, kada ir kaip jis pasiekė šventinį stalą?

Baroko kūrinys

Manoma, kad tortas – baroko kūrinys. Baroko laikų patiekalai pirmiausia būdavo reginys, o skonis – antraeilis dalykas. Tam reikalui, skirtingai nei mūsų dienomis, kai visi papuošimai yra valgomi, visus patiekalus, taip pat ir tortus, puošdavo nevalgomais akcentais, pvz., aukso folija, porceliano pintinėlėmis, figūrėlėmis ir šiaip įvairiais akį džiuginančiais niekučiais. Aukštos kvalifikacijos kulinaras ar konditeris savo garbės reikalu laikė patiekalą papuošti taip, kad didesnė valgytojų dalis nesuprastų, ką mato, ir iš ko tai padaryta, – patiekalas turėjo stebinti.

Saldūs kepinėliai, pavadinti tortilijomis, atklydo iš Italijos. Pamažu iš jų atsirado tortai, savo barokinę formą, nuotaiką ir skonį išlaikę iki mūsų laikų. Juk dar pagal senas tradicijas tortai dažniausiai buvo apvalūs.

Mokėsi Šveicarijoje

Jau senovėje žmonės, švęsdami Lygiadienį, valgydavo saulės formos galetas – akytus nesaldžius ar salsvus sausainius. Nuo tų laikų tortai tapo pagrindiniu saldaus puotos stalo papuošalu, kaip karvojus ir pyragas viduramžiais, marcipanai – renesanso laikais.

Lietuvos ir Lenkijos dvaruose buvo kepami net kelių rūšių tortai: fedoro, ispaniški, provansietiški. Įdomu, kad daugelis to meto italų ir prancūzų konditerių savo meno paslapčių mokydavosi Šveicarijoje. Po to jie savo talentą parduodavo kitiems.

Vėliau kartu su amatininkais kaip prancūziškos virtuvės laimėjimai į Lietuvą atklydo ir kiti saldūs skanėstai – eklerai, bizė, bobelės su kremu.

Dabar didelė tortų įvairovė, atitinkanti subtiliausio vartotojo skonį bei užgaidas. Tortai ne tik stebina ir džiugina akį savo prašmatnia išvaizda, bet ir nenuvilia skrandžio.

Kalėdinis tortas

Reikės: 100 g marginto biskvito, 250 g citrininio biskvito, 200 g šokoladinio biskvito, 100 g sirupo, 100 g kavos likerio, 600 g grietinėlės, 100 g cukraus, 10 g želatinos, 20 g tirpios kavos „Capucino”, 30 g tarkuoto šokolado.

Papuošimui: balto glaisto, karamelinių burbulų, baltojo šokolado.

Torto formą sutepkite aliejumi ir pabarstykite cukraus pudra. Iš marginto biskvito išpjaukite formos aukščio juostą ir įdėkite ją pagal formos kraštus. Į formos vidų įklokite citrininio biskvito sluoksnį ir jį pašlakstykite sirupo ir likerio mišiniu.

Grietinėlę išplakite su cukrumi, pabaigoje supilkite kavą, tarkuotą šokoladą ir ištirpintą želatiną. Dėkite šokoladinio biskvito lakštą ir vėl pertepkite kremo sluoksniu. Palikite tortą sustingti. Papuošti galima baltu glaistu, karameliniais burbulais, baltuoju šokoladu, cukraus pudra.

Šventinis vyšnių pyragas

Reikės: 300 g margarino arba sviesto, 300 g cukraus, 6 kiaušinių, 500 g miltų, 10 g kepimo miltelių (arba tiek pat sodos, „užgesintos” citrinos sultimis), 2 g prieskonių mišinio (cinamono, kardamono, gvazdikėlių, kalendros, anyžių, vanilės), 150 g razinų, 150 g cukatų, 250 g vyšnių be kauliukų uogienės.

Margariną arba sviestą išplakite su cukrumi, pamažu supilkite kiaušinius. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais arba soda ir supilkite į tešlą. Pabaigoje suberkite cukatus ir razinas. Tešlą supilkite į riebalais išteptą formą. Paviršių išlyginkite. Iš konditerinio maišelio išspauskite vyšnių uogienės. Kepkite orkaitėje 20-30 min. 180 °C temperatūroje.

Tortas „Karnavalas”

370 g biskvito reikės: 67 g miltų, 38 g bulvių krakmolo, 82 g cukraus, 77 g kiaušinio trynio, 50 g sviesto, 140 g kiaušinių, 0,03 g kvapniosios esencijos, 0,5 g kakavos, 10 g aguonų.

Iškepkite dviejų rūšių biskvitinės tešlos papločius: baltą – su aguonomis ir rudą – su kakava. Išvardytus produktus jiems padalinkite lygiomis dalimis.

Pertepimui reikės 300 g kremo „Paukščių pienas su migdoliniais riešutais”: 120 g cukraus, 68 g kiaušinio baltymo, 94 g kondensuoto pieno, 0,05 g želatinos, 50 g sviesto, 0,3 g citrinos, 50 g migdolų, 80 g spanguolių uogienės.

Papuošimui: 40 g spalvotų morengų, 150 g šokoladinio glaisto, 86 g šokoladinių dribsnių (tamsių ir baltų), marcipaninės masės.

Kremui baltymus išplakite su cukrumi, iš likusių kremui skirtų produktų išvirkite karštą sirupą, kurį vėliau dar šiltą sumaišykite su plaktais kiaušinio baltymais. Šiek tiek atvėsintu kremu iš eilės pertepkite biskvito papločius, įterpdami ir spanguolių uogienės sluoksnelį, torto viršų aptepkite šokoladu. Vėliau tortą papuoškite.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.