Dovanų metas

Paskutinės gruodžio dienos – korporacinių vakarėlių metas. Todėl neišsiversite be kalėdinių dovanų kolegoms ir viršininkui. Tačiau daugeliui žmonių suvenyrų pirkimas virsta tikru galvos skausmu – bendradarbiams išrinkti dovaną kur kas sunkiau nei artimiesiems, kurių skonį gerai žinote. Ką dovanoti darbe? Tai priklauso nuo to, kam dovana skirta.

Kolegoms

Dalykiško etiketo specialistai mano, kad kalėdinės dovanos bendradarbiams neturi būti brangios. Kolegai įteikdami pernelyg brangų daiktą, priverčiate jį nejaukiai pasijusti. Šiuo atveju jis lieka įpareigotas jums dovanoti lygiavertę dovaną. Optimali suvenyro kaina – iki 15 litų. Dovanos nebūtinai turi būti susijusios su Naujaisiais metais. Nuotraukų rėmelis gali pradžiuginti taip pat, kaip ir šokoladinis Kalėdų Senelis.

Kolegoms galima dovanoti vienodus suvenyrus, tarkime, eglės žaisliukus. Jie gali būti skirtingų spalvų, kad kiti neįtartų, jog nutarėte sutaupyti ir pirkote didmeninėje mugėje. Bet jeigu manote, kad panašūs suvenyrai – pernelyg nuobodu, rinkitės įvairias maždaug tiek pat kainuojančias dovanas. Kitaip galite įžeisti kurį nors bendradarbį.

Sudarydami dovanų sąrašą, nepamirškite įsigyti keletą papildomų niekučių. Galbūt jus netikėtai pasveikins žmogus iš kito skyriaus ir „atsarginė” dovana labai pravers.

Prie suvenyro galite pridėti sveikinimo atviruką. Tik nekopijuokite linkėjimų. Kolegoms bus malonu, jeigu kiekvienam jų rasite šiltą žodį.

Vadovui

Daugelyje kompanijų Vakaruose manoma, kad dovanos vadovui – blogas tonas. Tačiau nieko nepadovanoti jam Kalėdų proga būtų nelabai gražu.

Geriausia įteikti bendrą dovaną. Taip galėsite nupirkti tikrai gerą daiktą, nes pigus suvenyras gali netgi įžeisti. Dovana pirmiausiai turi būti geros kokybės – jeigu nutarėte pirkti dokumentų aplanką, jis turi būti iš natūralios odos, jeigu paveikslą – tai autorinis darbas, o ne reprodukcija. Kiniški rašikliai „a la Parker” ir vizitinių kortelių dėklas iš odos pakaitalo – netinka. Juokingas dovanas galima pirkti tik tuo atveju, jeigu esate tikri, jog viršininkas jūsų humorą įvertins.

Nebūtina dovanoti brangius dalykus. Korektiškiausia dovana viršininkui galėtų būti knyga ar mėgstamo gėrimo butelaitis.

Reikalingiems žmonėms

Klientai, verslo partneriai, tiekėjai – visus šiuos žmones taip pat reikia pasveikinti, nes neretai nuo jų priklauso jūsų įmonės sėkmė. Dažniausiai galima išsiversti su firminiais suvenyrais – kalendoriais, rašikliais, laikrodžiais su jūsų firmos simbolika. Jeigu sveikinate itin svarbų klientą ir įteikiate brangią dovaną, logotipus teks pamiršti – šiuo atveju firminiai ženklai netinka.

Rinkdami suvenyrus oficialių organizacijų tarnautojams pavyzdžiui, mokesčių inspekcijos darbuotojams, nepirkite tradicinių saldainių dėžučių. Dešimtas per dieną šokolado rinkinys gali tik suerzinti. Geras oficialios dovanos variantas – krepšys su vaisiais, grakšti vaza, bonso medelis arba paveikslas.

Rinkdami dovaną nepamirškite ir pakuotės. Verslo pasaulyje netinka dovanas gausiai puošti kaspinais ir juostelėmis. Todėl atkreipkite dėmesį į ramių spalvų vyniojamąjį popierių. Neperlenkite lazdos ir nepadauginkite lipnios juostelės. Dovaną turi būti lengva išpakuoti. Taip pat gerai kartoninė dėžutė ar popierinis paketas su piešiniu. O štai polietileno maišelis, kad ir koks gražus būtų, jūsų suvenyrui netiks.

Įdomu

Vieni labiau mėgsta dovanoti, kiti – gauti dovanas. Amerikos psichologai mano, kad dovanoti naudingiau. Kai įteikiate dovaną, matote laimingą žmogaus, kuriam ji skirta, šypseną. Jūsų smegenys pradeda išskirti laimės hormonų, iškart pagerėja nuotaika. Specialistai mano, kad dosniausi dovanotojai – egoistai, tai yra žmonės, pirmiausiai galvojantys apie save, o ne apie kitus. Draugus ir artimuosius pradžiugindami dovanomis, jie nesąmoningai ieško teigiamų emocijų sau.

Etiketo subtilybės

Esama dovanų, kurių negalima dovanoti viršininkams, kolegoms ir oficialiems asmenims.

Į jų sąrašą įtraukta:

* drabužiai ir baltiniai,

* juvelyriniai dirbiniai; jų negalima dovanoti net moterims,

* parfumerija ir kosmetika; net jeigu gerai žinote žmogaus skonį, tokia dovana gali būti įvertinta kaip užuomina, kad jums nepatinka kolegos kvapas ir išvaizda,

* daiktai su religiniais simboliais, ikonos,

* stiprūs alkoholiniai gėrimai ir rūkymo reikmenys, jeigu juos dovanojate moteriai.

Įteikiant dovaną negalima:

* pasakoti, kaip ilgai vargote, kol radote tinkamą daiktą,

* atsiprašinėti, kad įteikiate ne tokią dovaną, kokios norėtumėte,

* klausinėti, ar žmogui dovana patiko.

Priimti dovanas – irgi menas. Kai jums įteikė suvenyrą, iškart jį išpakuokite ir padėkokite. Jeigu dovanojo valgomą daiktą, tarkime, dėžutę saldainių, reikėtų ją atidaryti ir pavaišinti šalia esančiuosius. Stenkitės nuslėpti, jeigu dovana nepatiko.

Griežtai draudžiama sakyti: „Be reikalo išleidote tiek pinigų”, „Ačiū, aš visko turiu”. Jeigu dovaną gavote paštu arba per kurjerį, turite paskambinti dovanotojui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.