Apie rudenines lydekas II

Lapkričio mėnuo jau gerokai skiriasi nuo spalio. Spalį dar galima tikėtis šiltesnių dienų, o paskutinis rudens mėnuo nepalieka jokių vilčių. Gamta lapkričio mėnesį jau apmirusi, medžiai pliki, neropinėja ir neskraido vabzdžiai, paukščiai jau senokai išplasnojo ten, kur oras ne toks rūstus, o vandenyje, kuris atrodo lyg ir tamsesnis, nematyti gyvybės. Tačiau lydekų gaudymą šį mėnesį galima traktuoti kaip savotišką iššūkį, nes dėl įvairių priežasčių tai gana sunkus metas spiningautojams. Iš povandeninės augalijos lieka tik prisiminimai, todėl nustatyti lydekų buveines dideliuose ir giliuose ežeruose jau sunku. Norint išvengti atsitiktinumų, vėlgi geriau laimę bandyti mažesniuose, seklesniuose ežerėliuose, kur vandenyje vykstantys procesai ne tokie dinamiški. Tokiuose vandens telkiniuose lapkričio pradžios žūklė beveik nesiskiria nuo spalio mėnesio spiningavimo. Tačiau jau antrojoje paskutinio rudens mėnesio pusėje reikia tikėtis įvairiausių gamtos išdaigų ir būti joms pasiruošus.

Lydekų aktyvumas rudens pabaigoje nelabai krenta. Jos ir toliau intensyviai maitinasi, tik reikia žinoti, kur ir kada. Kur plėšrūnės pietauja, atspėti ne taip jau sunku – maitinasi jos ten, kur yra maisto. Jei nedideliame ežerėlyje vanduo prisotintas deguonies, o jo gylis didesnis nei 6-8 m, tai lapkričio pabaigoje dantytosios apsilanko pačiose giliausiose vandens telkinio vietose. Vidutinės ir mažesnės lydekutės patraukia netoli švendrų, kol ten dar yra kuojų. Paprastai jos švendrų juostoje laikosi net iki pirmojo ledo.

Norint šiuo metų laiku suvilioti didesnę lydeką, patartina spiningauti didokais ir sunkiais masalais: 15 ir daugiau gramų sveriančiomis vartiklėmis, ilgesniais nei 10 cm vobleriais bei panašaus ilgio tvisteriais ar riperiais. Didelius masalus lydekos atakuoja agresyviai, todėl pavadėlis turi būti ilgokas, kitaip jis visas gali pasislėpti lydekos burnoje, ir laimikio lyg nebūta. Paprastai visiškai pakanka 40 cm ilgio pavadėlio.

Ir lieka tik priminti, kad artėja tas laikas, kai lydekų gaudymą teks pamiršti iki pavasario. Nepaisant to, kad dauguma čia surašytų pastebėjimų yra skirti vėlyvam rudeniui, dabartinės oro sąlygos niekuo nesiskiria nuo rudeninių, todėl manau, kad viskas tinka.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vyrams su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.