Iš interneto klubo į mokyklą palydėjo policininkė

Pamokų metu nepilnametis gatvėje turėtų sukelti pareigūnų ir kitų suaugusiųjų susidomėjimą

Prieš dvi savaites įsigaliojęs Kauno miesto tarybos sprendimas apriboti vaikų pramogas vykdomas ne itin kruopščiai. Tai įsitikinome interneto svetainėse apsilankę su policijos pareigūne, Vaiko teisių apsaugos tarnybos, švietimo specialistais.

Vaikai iki 7 metų be tėvų, globėjų negali lankytis įstaigose, įmonėse ir organizacijose, teikiančiose kompiuterinių žaidimų ar interneto paslaugas, klubuose, salonuose, kino teatruose, koncertuose. 7-16 metų vaikai minėtose vietose vasarą gali būti iki 22 val., žiemą – iki 21 val., jeigu tuo metu nevyksta pamokos ar popamokiniai renginiai.

Pristatė į mokyklą

„Minlikos” interneto klubas vakar ryte buvo beveik tuščias.

„Pati esu baigusi pedagogiką. Žinau, kad vaikai turi eiti į mokyklą. Bet jei jų neleisime būti čia, jie nueis kitur”, – sakė klubo administratorė Jurgita Petrėtytė. Ji apie Tarybos sprendimą teigė nieko nežinojusi.

Miesto Tarybai pasiūlęs riboti vaikų pramogas jos narys Kęstutis Mikėnas sakė, kad jei niekas nieko daryti nesiims, situacija nesikeis. Politiko teigimu, tai viena priemonių užtikrinti vaikų saugumą, pagerinti jų sveikatą, mokymosi kokybę.

Tuo metu Dainavos policijos komisariato Viešosios policijos Prevencinio poskyrio specialistė Brigita Grincevičienė prie interneto rastus du paauglius nuvedė į šalia esančią P.Eimučio jaunimo mokyklą. Širdies jai nesuminkštino žodžiai: „Kas čia tokio, kad vieną pamoką praleisim?”

Į mokyklą grąžinti vaikinai per daug nesikrimto. „Jie mano, kad nepasisekė, ir tiek”, – kalbėjo B.Grincevičienė. P.Eimučio jaunimo mokyklos administratorius Saulius Buzas teigė, jog abu aštuntokai ryte buvo mokykloje. Tačiau tik vieną pamoką.

Išnaudoja kiekvieną minutę

Kol policijos pareigūnė grįžo į „Minliką”, Kauno vaiko teisių apsaugos tarnybos specialistas Vygintas Aukštuolis spėjo išbandyti kompiuterinį žaidimą. „Nebloga grafika”, – šaudydamas „priešus” pastebėjo V.Aukštuolis. Tuo metu jis buvo vienintelis, naudojęsis kompiuteriu.

Pasak J.Petrėtytės, didžiausias nepilnamečių srautas į klubą būna vos jį atidarius (nuo 9 val.) ir po pietų, kai baigiasi pamokos. „Keista, kad dabar tuščia”, – stebėjosi administratorė. Po tų žodžių klube pasirodė trys paaugliai, vėliau prie jų prisijungė dar vienas. „Mums dabar ilgoji pertrauka”, – aiškino V.Kuprevičiaus vidurinės mokyklos moksleiviai, rinkdamiesi, prie kurio kompiuterio norėtų sėsti. Išgirdęs klausimą, ar nereikėtų pertraukos išnaudoti pietums, vienas moksleivių tikino, kad jis – sotus.

Penktokai ir šeštokai teigė, kad į interneto klubą užeina tik per pertraukas. „Po pamokų šiandien eisiu į treniruotę. Rankinį žaidžiu”, – aiškino vienas berniukų. Reido dalyviams pasiteiravus, ar per pertraukas naudotųsi kompiuterių klase mokykloje, jei būtų leidžiama žaisti, paaugliai sakė, kad būtų gerai.

„Dabar jiems tikrai ilgoji pertrauka”, – patikino B.Grincevičienė. Su vienu moksleivių ji yra gerai pažįstama. Kiek vėliau į „Minliką” užsuko ir trys V.Kuprevičiaus vidurinės mokyklos vienuoliktokai. „Mums pertrauka”, – vaikinai iš karto suprato, ko iš jų norima. Po pamokų interneto kavinėse jie nesilanko, nes namuose turi internetą.

Pamatęs nusikeikė

Pramogų centre „Neo Kaunas” įsikūrusioje interneto svetainėje radome kelis lankytojus. Vienas jų, pamatęs policijos pareigūnę, nusikeikė. „Nuo tavęs ir pradėsim. Ar turi asmens pažymėjimą?” – pasiteiravo B.Grincevičienė. Vaikinas iš pradžių teigė esąs pilnametis ir melavo neturįs jokio dokumento, bet vėliau, sužinojęs, kad tokiu atveju teks vykti į policijos nuovadą, parodė vairuotojo pažymėjimą.

Kitas vaikinas taip pat pasirodė esąs pilnametis. „Jūs manęs jau trečią kartą klausiat”, – suirzo internautas, B.Grincevičienė pasiteiravus amžiaus. Trečiasis kavinės lankytojas, septintokas, bandė išsisukti sakydamas, kad pirmos pamokos (matematikos) jam nebuvo, o nuo kūno kultūros yra atleistas, todėl mokykloje jam būti nereikia. „Ne pirmą kartą”, – paaiškino B.Grincevičienė, kodėl netiki moksleiviu.

Septintokas sutriko, kai policijos pareigūnė pasisiūlė jį palydėti į mokyklą. Tačiau nenorėdama nutraukti reido ji pažadėjo tik paskambinti berniuko pedagogams ir patikrinti, ar jis grįžo.

Interneto svetainės administratorius sakė daugelio nepilnamečių pamokų metu neleidžiantis prie kompiuterių. „Bet jei sako, kad nėra pamokos, ką man daryti? Siųsti į mokyklą atnešti raštelio?” – teiravosi vaikinas. K.Mikėnas patarė paskambinti į mokyklą.

Tarybos sprendimu, ar moksleivis neturi būti pamokose, nustatoma pagal specialų ugdymo įstaigos pažymėjimą, kuriame nurodomas konkretaus vaiko pamokų laikas. Pažymėjimas – riboto galiojimo. Jame įrašytas ugdymo įstaigos telefonas.

Ateina ieškoti tėvai

Reido dalyviams užėjus į interneto svetainę, įsikūrusią prie „Trijų berželių”, joje buvę trys moksleiviai spruko tekini. Savininkas Rimvydas Povilaitis nesuprato, kokia nauda iš Tarybos sprendimo. „Jei vaikai bus ne čia, jie slankios po „Maximas”. Tėvams lengviau surasti čia. Ateina ieškoti”, – kalbėjo R.Povilaitis. Jis pasakojo kartą sulaukęs tėvų prašymo neįleisti vaiko į svetainę, nes šis esąs priklausomas nuo kompiuterinių žaidimų. Vėliau R.Povilaitis sužinojo, kad nepriimtas vaikas visą naktį negrįžo namo.

Nepaisant to, K.Mikėnas vaikų patarė teirautis, iš kurių jie mokyklų, ir šioms pranešti. „Jie vis tiek niekur nedings, nes tai jau liga”, – ramino politikas verslininką, kad klientūra nesumažės, tik pasikeis lankymosi laikas.

R.Povilaitis teigė, kad pamokų metu ir taip nuobodžiaująs – ateina mažai moksleivių. O jei ir ateina, tai per pertraukas. „Ir šitie be portfelių atbėgo”, – savininkas priminė pabėgusius, tikriausiai atgal į mokyklą, kur buvo palikę daiktus, paauglius.

Reido dalyviai pastebėjo, kad patalpose jaučiamas rūkalų kvapas. „Gal moksleiviai čia ir parūko?” – nusistebėjo K.Mikėnas. „Rūko koridoriuje. Negaliu uždrausti. Prie mokyklų irgi rūko”, – neįžvelgė nieko blogo R.Povilaitis.

Ateityje skirs nuobaudas

„Mes nuolat apeiname įvairias vietas, kuriose pamokų metu gali rinktis moksleiviai. Ne tik interneto kavines. Pavyzdžiui, „Savam” apeiname suoliukus”, – pasakojo B.Grincevičienė.

K.Mikėno teigimu, dabar dėl vaikų lankymosi kompiuterinių žaidimų salonuose pamokų ar nakties metu atsakingi tik tėvai. Tarybai priėmus sprendimą, atsakomybę pasidalijo daugiau institucijų – ugdymo įstaiga, kompiuterinių žaidimų salonai.

Vakar surengto reido metu nuobaudos nebuvo skiriamos, tačiau ateityje už pažeidimus grės atsakomybė.

„Jeigu pažeidimus darys tos pačios mokyklos mokiniai su Švietimo departamentu imsimės atitinkamų priemonių”, – sakė K.Mikėnas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.