Kur gyvena tūkstančiai pelėdų?

Vargu ar Lietuvoje, o gal ir visoje Europoje ar net pasaulyje pamatysi tokią kolekciją, kokią per daugiau nei tris dešimtmečius sukaupė verslininkė Marytė Jasinavičienė

Sunku patikėti, bet ponios Marytės kolekciją sudaro daugiau nei du tūkstančiai statulėlių, žiedų, paveikslų, skulptūrų, puodelių. Ir visa tai be išimties susiję su pelėdomis – nuo miniatiūrinio auksinio papuošalo iki beveik pusmetrio aukščio medinių skulptūrų.

Šių metų rugpjūtį M.Jasinavičienė minėjo dvigubą šventę – garbingą vedybinio gyvenimo sukaktį ir pelėdų kolekcijos gimtadienį. Mat lygiai prieš 35 metus ponia Marytė iš sesers dovanų gavo pirmąją pelėdą. Ta diena – tarsi atskaitos taškas, nuo kurio ir prasidėjo netrumpas kolekcionavimo kelias, nusidriekęs iki šiol. Atrodo, sunku būtų po tiek metų tūkstantinę pelėdų kolekciją papildyti nauju, dar nematytu eksponatu, bet ji vis didėja.

„Manęs dažnai klausia: kiek tiksliai pelėdų gyvena mūsų šeimoje. Deja, tiksliai atsakyti į šį klausimą negaliu, nes senokai jas skaičiavau. Kad per du tūkstančius, tai tikrai. Nesiekiu atsidurti rekordų knygoje, tad tikslus pelėdų skaičius man rūpi mažiausiai”, – atviravo verslininkė.

Daugiau nei pusę visos kolekcijos per bendrus vedybinio gyvenimo metus poniai Marytei padovanojo vyras. Puikiai žinodamas sutuoktinės pomėgį, pelėdas iš įvairiausių pasaulio šalių dovanojo prie progos ir be progos. M.Jasinavičienė neslepia, kad vyro dovanotos pelėdos jai yra pačios gražiausios, mieliausios ir brangiausios. Beje, labiausiai ji brangina bene mažiausią kolekcijos eksponatą – vyro dovanotą auksinį pakabuką, kurį moteris nuolat nešioja ant kaklo.

Verslininkė nepriklauso kolekcininkų tipui, kurie, it galvas pametę, bet kokia kaina trokšta įsigyti geidžiamą daiktą. „Labai dažnai pelėdos pačios atskrenda į mūsų namus”, – šypteli moteris, tuo tarsi paaiškindama, kad nemažai pelėdų jai dovanoja artimieji, draugai, pažįstami ar verslo partneriai. Gana daug pelėdų ponia Marytė įsigyja atostogaudama užsienyje, ne ką mažiau – ir Lietuvoje. Tiesa, anksčiau moteris pirko visas be išimties pamatytas pelėdas, o šiandien atsirenka tik mieliausias širdžiai ir akiai.

Per 35 metus pelėdos į verslininkės namus keliavo iš įvairiausių pasaulio vietų – nuo Senojo žemyno iki Azijos, nuo Amerikos iki Australijos. Kolekciją puošia ir autoriniai menininkų darbai. Viena tokių – iš raudonmedžio išdrožta skulptūra „Valso sūkury” – buvo specialiai sukurta sutuoktiniams Jasinavičiams.

Žiūrint į ponios Marytės sukauptą pelėdų kolekciją dėmesį patraukia pedantiška tvarka. Keletą tūkstančių statulėlių neužgriozdina namų – priešingai, jos suteikia būstui daugiau jaukumo. Mažesnės pelėdos ir pelėdžiukai tvarkingai išsirikiavę specialiose lentynose, didesnieji eksponatai tupi atskirai – ant grindų, spintelių, sienų nišose.

Prieš atsisveikindami paklausėme M.Jasinavičienės, ar ji nebandė ieškoti bendraminčių, kolekciuonuojančių pelėdas? „Iki šiol nesutikau nė vieno tautiečio, jaučiančio silpnybę pelėdoms. Kita vertus, kažkur pasaulyje tokių žmonių tikriausiai yra. Galbūt ateityje, kai būsiu laisvesnė, labiau tuo pasidomėsiu”, – neatmetė galimybės didžiausios pelėdų kolekcijos savininkė Lietuvoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Įvairenybės su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.