Partijos bičiuliai saugo ministro mundurą

Socialdemokratų prašymu kai kurie parlamentarai atšaukė savo parašus po Arūnui Kundrotui adresuotais kaltinimais ir klausimais

„Nuolatiniai gyventojų bei verslininkų skundai, žiniasklaidos priemonėse viešinami šokiruojantys faktai bei Seimo salėje ne kartą išsakytos abejonės dėl Aplinkos ministerijos vadovų ir darbuotojų sugebėjimo spręsti svarbius visuomenei klausimus verčia manyti, kad Lietuvoje aplinkos apsaugos politika vykdoma nepatenkinamai ir neskaidriai. Per jūsų vadovavimo ministerijai laikotarpį nesprendžiami arba blogai sprendžiami klausimai susikaupė ir virto akivaizdžių problemų bei skandalų rinkiniu”, – tokį parlamentarų laišką-paklausimą neseniai gavo aplinkos ministras socialdemokratas Arūnas Kundrotas.

Šis raštas ministrui turėjo sukelti nerimą, nes po juo buvo suraityti 74 tautos išrinktųjų parašai. Tai trimis daugiau, nei reikia atstatydinti ministerijos vadovą. Juoba kad laiško turinys ir griežtas tonas primena interpeliacijos tekstą.

Pagalbos ranką ministrui suskubo ištiesti bičiuliai iš Seimo Socialdemokratų frakcijos. Jų prašymu kai kurie koalicijos partneriai suskubo atšaukti savo parašus po paklausimu.

Rimti kaltinimai

Penkiuose mašinraščio puslapiuose suformuluota 20 klausimų Aplinkos ministerijos vadovui apie būsto, teritorijų planavimo, statybos, atliekų tvarkymo, Europos Sąjungos (ES) lėšų panaudojimo problemas.

Prieš klausimus pateikiama įžanga. Jose konstatuota nemažai rimtų kaltinimų Aplinkos ministerijai. Pavyzdžiui, teigiama, kad ES lėšos naudojamos neskaidriai, nevykdant įsipareigojimų ES. „Gaminių ir pakuotės atliekų tvarkymo programos lėšas Aplinkos ministerija skirsto pažeisdama įstatymus, nelogiškai bei neskaidriai, neužtikrindama programai iškeltų uždavinių įgyvendinimo”, – tvirtina parlamentarai.

Laiške pažymima, kad 70 proc. gyventojų kenčia dėl daugiabučių namų priežiūros sistemos nefunkcionavimo. Esą renovuota 20 namų iš 20 tūkst., panaudota vos pusė milijono iš tam skirtų 15 mln. litų. Planuojant teritorijas visuomenės poreikiams nesuformuoti paplūdimiai paežerėse, beveik pusė saugomų teritorijų neapsaugotos nuo juose vykdomų statybų.

„Klaipėdos apylinkės prokuratūra teigia, kad neteisėtų statybų Kuršių nerijos nacionaliniame parke nebūtų buvę, jei Aplinkos ministerija tinkamai būtų atlikusi savo pareigas”, – sakoma Seimo narių paklausime.

Laiške taip pat pabrėžiama, kad komunalinės atliekos iki šiol nerūšiuojamos, o pavojingos dažnai tvarkomos tik „popieriuje”. Kaip itin ciniško elgesio pavyzdys pateikiamas senojo Kazokiškių sąvartyno atvejis. Šį rugsėjį Vyriausiasis administracinis teismas esą nusprendė, kad šis sąvartynas eksploatuojamas neteisėtai. Tačiau jau kitą dieną Vilniaus regiono Aplinkos apsaugos departamentas išdavė naują leidimą dar didesnėms apimtims, nei buvo senajame leidime.

Ilgas raštas baigiamas klausimu apie aplinkos ministro asmeninę atsakomybę.

Primena interpeliaciją

Ne vienas LŽ kalbintas parlamentaras pripažino, kad šis paklausimas primena interpeliacijos ministrui tekstą.

„Rengti interpeliacijos tikrai negalvojome, nors, kai rinkome parašus, kai kurie Seimo nariai klausė, kodėl iš karto neparašius interpeliacijos”, – LŽ sakė viena iš paklausimo autorių, nuolatinė Kundroto kritikė „darbietė” Vilma Martinkaitienė.

Tačiau ji dievagojosi neturinti kėslų atstatydinti aplinkos ministro – esą tiesiog surinkusi daugelį parlamentarų dominančius klausimus. „Parašų gausa – 74 – parodė, kad aplinkosauga rūpi visiems, ne tik aplinkos ministrui. O griežtas tonas pasirinktas dėl to, kad Aplinkos ministerija ignoruoja Seimą, neatsako į pateiktus klausimus”.

Stancikienės laiškas

Planuojama, kad ateinantį antradienį Kundrotas bus kviečiamas į Seimo tribūną asmeniškai atsakyti į pateiktus klausimus.

Tačiau prieš tai ministro partijos bičiuliai socialdemokratai ėmėsi žygių sušvelninti padėtį. LŽ žiniomis, jiems netyčia tai padaryti padėjo Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) atstovai.

Rasa Juknevičienė, Danutė Bekintienė, Ramūnas Garbaravičius, Arimantas Dumčius, Irena Degutienė ir Vida Marija Čigriejienė vakar pareiškė atšaukiantys savo parašus iš minėto laiško. Kaip LŽ aiškino Juknevičienė, taip pasielgta gavus Kuršių nerijos nacionalinio parko direktorės Aurelijos Stancikienės laišką, kad parlamentarų paklausime parašyti faktai neatitinka tikrovės. Ji neigė Kuršių nerijoje išardžiusi buvusius priešgaisrinius įrenginius. „Kadangi nieko panašaus nebuvo, negaliu pasirašyti tokio rašto, – tvirtino Juknevičienė. – Padariau klaidą, kad prieš tai neįsigilinau į tekstą, kurį pasirašiau. Manau, užduoti klausimus – visuomet naudinga, tačiau ten suformuluotas kaltinimas”.

Prisidengė nežinojimu

Sužinoję apie konservatorių žingsnį socdemai pradėjo daryti spaudimą koalicijos partneriams, kad šie pasektų opozicijos pavyzdžiu.

Kai kurie valdančiosios mažumos atstovai LŽ pasakojo sulaukę primygtinių socialdemokratų prašymų atsiimti parašus, nes esą kaip čia atrodo, kai koalicijos partneriai puola koalicijos Vyriausybės narį.

Nors oficialiai neigiama, kad tokių raginimų būta, vakar Seimo posėdžių sekretoriate buvo užregistruotas keturių valstiečių liaudininkų raštas, kad jie atšaukia savo parašus.

Viena iš pasirašiusiųjų Rima Baškienė LŽ tvirtino paklausimą Kundrotui pasirašiusi dėl nepatyrimo. Ji teigė nežinojusi, kad norint pakviesti ministrą į Seimo tribūną nebūtina rinkti parlamentarų parašus. „Ministras Kundrotas visuomet geranoriškai sutinka atsakyti į visus klausimus, todėl nėra jokio reikalo jį priverstinai kviestis”, – aiškino Baškienė.

Martinkaitienė savo ruožtu stebėjosi tokiu kolegų blaškymusi, juoba kad jų veiksmai neturi jokios juridinės galios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.