„Paleistuvis“ – liaupsė laisvam protui

Premjerinis E.E.Šmito „Paleistuvis” Klaipėdos dramos teatre alsuos gyvenimo džiaugsmu – teigia spektaklio kūrėjai, rytoj publikos teismui atiduosiantys savo kūrinį.

Vaidins Didro

Pagaliau nekantriai laukta premjera, kuri jau senokai kirbina teatromanų smalsumą. Teatro meno vadovas režisierius Povilas Gaidys savo naujam pastatymui pasirinko Eriko-Emanuelio Šmito laisvamanišką komediją „Paleistuvis”, kuriame „pirmuoju smuiku gros” aktorius Vytautas Anužis.

Šis pastatymas ir buvo sumanytas šiemet pavasarį 50-mečio sulaukusio aktoriaus garbei. Bet V.Anužis, anot P.Gaidžio, jubiliejaus švęsti nenori, nors spektaklį repetuoja su dideliu užsidegimu ir atsidavimu. „Net numetė kelis kilogramus svorio”, – nuogąstavo režisierius.

Betgi yra dėl ko. Įžymus šiuolaikinis prancūzų rašytojas, dramaturgas, kino scenaristas E.E.Šmitas – netikėtų siužeto posūkių, šmaikščių dialogų meistras. Jo pjesių herojai – skirtingų epochų meno, mokslo įžymybės. Pjesės „Paleistuvis” (1997 m.) pagrindinis veikėjas – filosofas, rašytojas, enciklopedistas ir laisvamanis Deni Didro.

Bet tai ne biografinė pjesė. Pasitelkęs vieną įdomiausių švietimo epochos įžymybių, dramaturgas išaukština aštrų protą, minties laisvę, sugebėjimą išsivaduoti iš dogmatiško požiūrio į pasaulį, suvokti jo beribę įvairovę, gyventi taip, kaip trokšta prigimtis. Autorius šią savo pjesę vadina pačia linksmiausia, parašyta pavasarį, alsuojančia atgimimu, kupina gyvenimo džiaugsmo.

Protinga komedija

„Gera pjesė, ir žanras man artimas. Turėjau ją trejus metus, po truputį puoselėjau pastatymo idėją, – pasakojo „Klaipėdai” režisierius P.Gaidys. – Tai komedija, parašyta labai šmaikščiai, su didele įvykių, paradoksų kaita, smagi, gana aštrios ir pikantiškos komedijinės situacijos. Bet tai ne buka komedija. Apie istorinę asmenybę, kuri pakliūva į kurioziškas situacijas. Autorius – išprusęs žmogus, parašęs mokslinį darbą apie Didro – daug apie jį žino.”

Režisierius neslėpė, kad labai įdomu statyti tokią komediją, kurioje viskas „pastatyta” ant paradoksų – vienos tiesos nėra. „Kas toji moralė? Gėris, grožis? Bet gėris gali būti ir blogas, o blogis gali būti gražus”, – svarstė P.Gaidys, vartydamas pjesės puslapius.

Anot jo, ši pjesė – liaupsė laisvam protui, žmogaus išprusimui. „Tame žmogaus grožis, tuo jis turtingas”, – įsitikinęs P.Gaidys.

Režisieriaus teigimu, spektakliui šiuolaikinėmis medžiagomis sukurtas epochą šiek tiek atliepiantis sąlygiškas scenovaizdis. Kostiumai vėlgi bus epochiniai, truputį stilizuoti. Pjesės pastatymo Klaipėdos dramos teatre scenografas – Sergejus Bocullo. Kompozitorius Faustas Latėnas spektakliui parašė muziką. „To meto, kai gyveno Didro, klasika, transformuota šiuolaikiniu stiliumi”, – apibūdino ją režisierius.

Su ženklu „N14”

Kitus „Paleistuvio” personažus vaidins aktoriai Nelė Savičenko, Regina Arbačiauskaitė, Eglė Jackaitė, Edvardas Brazys. Šiame intriguojančiame pastatyme debiutuos P.Gaidžio studentės – Klaipėdos universitete vaidybą studijuojančios ketvirtakursės Toma Gailiutė ir Monika Vaičiulytė.

„Repetavome su didelėmis pertraukomis nuo pavasario, truputį pjesę patrumpinome, bet tik truputį”, – patikino režisierius.

Prieš premjerą jis dar abejojo, ar nereikėtų ant spektaklio afišos užklijuoti „S” ženklą ar bent „N14”. „Daug atviro, netgi gašliai atviro teksto. Tuo nesimėgaujam, bet…” – numykė jis šypsodamasis.

„Autorius pats nenurodė žanro. Gal tai filosofinė komedija? Laisvamaniška tai tikrai. Ir tikrai nenuobodi”, – patikino P.Gaidys.

Režisierius džiaugėsi, kad aktoriai repetuoja su dideliu noru: „Anužis ir Savičenko labai užsidegę. Ir kiti stengiasi, kaip gali. Tas Didro vaidmuo – kaip Anužiui parašytas. Ir amžius, ir protas, ir galimybės yra, sutampa. Čia reikia ir jėgų. Jis nuolat scenoje. Sulyso kaip!..”

Paklaustas, koks bus V.Anužio Didro, P.Gaidys nedvejodamas atsakė, kad toks, koks ir E.E.Šmito: „Ir protingas, ir naivus, ir vingrus, ir mergišius… Savotiškas demagogas, bet jam viskas išeina atvirkščiai. Įvairiapusis. Pilnas gerų ir ne pačių geriausių savybių. Tikras laisvamanis. Jam protas aukščiau visko”.

„Bus linksma, bet ne kvailai. Tai ne tuščia komedija. Protinga”, – intrigavo režisierius, Lietuvoje tituluojamas komedijos meistru.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.