Pažymas atiduos tik prokuratūrai

Seimo socialdemokratai po susitikimo su saugumo vadu nusprendė balsuoti prieš parlamentinio tyrimo išvadas

Didžiausia valdančioji Socialdemokratų frakcija, kuri praėjusią savaitę susilaikė Seime pateikiant Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) tyrimo išvadas, vakar pareiškė linkusi balsuoti prieš šias išvadas. Jas svarstyti Seime numatyta jau rytoj.

Turi savo nuomonę

Savo poziciją socialdemokratai suformavo po vakar Seime įvykusio susitikimo su Valstybės saugumo departamento (VSD) generaliniu direktoriumi Arvydu Pociumi.

„Frakcija norėjo išgirsti VSD vadovo paaiškinimus, nes buvo daug klausimų. VSD vadovui atsakius į mūsų klausimus, galvojame, kad savo nuomonės nekeisime ir balsuosime prieš išvadas. Savo poziciją darsyk ketiname aptarti ketvirtadienį frakcijos susirinkime”, – po minėto susitikimo sakė Socialdemokratų frakcijos seniūnė Irena Šiaulienė.

A.Pocius po susitikimo su socialdemokratais dar kartą patvirtino negalvojąs apie atsistatydinimą. Kiek anksčiau jis tą patį yra pasakęs per televiziją, pridurdamas, kad lauks Prezidento, kuris Seimo pritarimu skiria arba atleidžia VSD vadovą, nuomonės dėl Seimo komiteto tyrimo išvadų. Prezidentas išvadas kol kas komentuoti atsisako.

„Aš gerbiu išvadas, turiu savo nuomonę dėl jų argumentacijos, palaukime konkrečių sprendimų. Atsistatydinimas yra pats lengviausias būdas išeiti, koks tik galimas, ir be atsakomybės už atliktą darbą bei sprendimus. Aš esu įsitikinęs, kad darbą, kurį pradėjau, ir veiklos programą turiu tęsti iki 2008 metų. Ir ketinu įgyvendinti savo užsibrėžtus darbus”, – vakar po susitikimo su socialdemokratais žurnalistams sakė A.Pocius.

Sena idėja

Seimo konservatoriams pasišovus parlamentiniu nutarimu iš VSD išgauti pažymas, kurių departamento generalinis direktorius A.Pocius nepateikė departamento veiklą tyrusiam NSGK, saugumo vadovas jas ketina atiduoti tik prokuratūrai.

„Aš visiškai sutinku su tuo, kad tos pažymos, kurios yra departamento vidaus susirašinėjimo reikalas, būtų atiduotos tik Generalinei prokuratūrai, kuri įvertintų ir pateiktų savo teisines išvadas, aš seniai tokią idėją turėjau”, – vakar kalbėjo VSD vadovas.

Tuo tarpu VSD veiklą tyrusiam NSGK išvadoms nepritarę komiteto nariai socialliberalas Alvydas Sadeckas, socialdemokratė Milda Petrauskienė bei liberalcentristas Vytautas Bogušis jau kreipėsi į Generalinę prokuratūrą, kad ši išnagrinėtų minėtas VSD pažymas.

Seimo posėdžių sekretoriate konservatoriai yra įregistravę nutarimo projektą, kuriuo siūloma VSD per dešimt dienų pateikti NSGK „prašytą ir iki šiol negautą būtiną analitinę medžiagą”.

Informacijos neturi ir saugumas

Vakar VSD pareiškė neturintis informacijos apie galimus slaptus NSGK pirmininko Algimanto Matulevičiaus ryšius su sovietiniu KGB, tačiau į žiniasklaidos rankas patekusį dokumentą, neva patvirtinantį tokius parlamentaro ryšius, vadina autentišku. Tai paaiškėjo vakar socialliberalui Gediminui Jakavoniui gavus VSD atsakymą dėl NSGK pirmininko A.Matulevičiaus praeities.

Praėjusią savaitę G.Jakavonis dėl A.Matulevičiaus praeities kreipėsi į VSD, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centrą (LGGRTC) bei Lietuvos ypatingąjį archyvą. Užvakar G.Jakavonio gautame atsakyme iš LGGRTC pranešama, kad Liustracijos komisija nedisponuoja informacija apie galimą A.Matulevičiaus bendradarbiavimą su KGB.

Taip pat užvakar gautame Lietuvos ypatingojo archyvo atsakyme parlamentarui pabrėžiama, kad archyvas neturi spaudoje publikuotų ar per televizijas rodytų dokumentų ar jų kopijų apie A.Matulevičių, todėl negali jų palyginti su archyvo saugomais dokumentais. Tačiau ten pat minima, kad egzistuoja vadinamoji KGB patikrinimo byla, kurioje sovietinis saugumas surinko dokumentų apie sovietmečiu į užsienį vykusį A.Matulevičių ir jo šeimos narius. Istorikų duomenimis, sovietmečiu Lietuvoje buvo apie 35 tūkst. patikrinimo bylų, susijusių su asmenimis, išvykstančiais į kapitalistines šalis, ir tai nėra joks bendradarbiavimo su KGB įrodymas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.