Planai ir ligonių poreikiai – skirtingi dalykai

Valdininkai uoliai tvirtina gydymo įstaigų reorganizavimų planus, nors šalies vadovas pradeda konsultacijas dėl sveikatos apsaugos reformos

Vakar Kauno regiono plėtros taryba pritarė Kauno apskrities sveikatos priežiūros įstaigų antrojo restruktūrizavimo etapo (2007-2008 metų) planui, kuris bus teikiamas Sveikatos apsaugos ministerijai (SAM) tvirtinti.

Jau nebeplanuojama Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinę ligoninę prijungti prie Kauno medicinos universiteto klinikų (KMUK).

Iš plano šis ketinimas dingo, kai apie tai parašė „Kauno diena” ir visuomenėje kilo skandalas. Tačiau lovų skaičius ligoninėse ir toliau bus mažinamas, nors gyventojai skundžiasi neguldomi į stacionarą net ir sunkiai sirgdami.

Būtina ieškoti sprendimo būdų

„Tai nebuvo apskrities iniciatyva, o tik apskrities gydytojo H.Čeidos paimta eilutė iš anksčiau sudaryto strateginio plano ir perkelta į šį planą, o priimti ar nepriimti tam tikrus sprendimus yra savivaldybių valioje”, – aiškindamas, kaip plane buvo atsiradęs punktas apie Kauno Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės prijungimą prie Klinikų teigė Kauno apskrities viršininkas, Regiono plėtros tarybos pirmininkas Romualdas Morkevičius.

Kaip „Kauno diena” rašė, į planą Raudonojo Kryžiaus klinikinės ligoninės prijungimas prie Klinikų buvo įtrauktas ignoruojant Kauno miesto tarybos sprendimą nepritarti tokiai integracijai.

Valdininkai uoliai ir paraidžiui mėgina vykdyti 2005 metų Vyriausybės strateginio planavimo komiteto išvadas, anksčiau priimtus ir patvirtintus strateginius planus. Tuo tarpu šalies Prezidentas Valdas Adamkus pradėjo konsultacijas dėl sveikatos apsaugos reformos ir rengia apskritojo stalo diskusiją. Valstybės vadovas tikisi, kad jo iniciatyva bendram pokalbiui suburti politikus, specialistus ir ekspertus paskatins būtinus ir visiems gyventojams naudingus pokyčius sveikatos apsaugos sistemoje. V.Adamkus yra ne kartą pabrėžęs, kad dabartinė padėtis sveikatos apsaugos sistemoje netenkina daugelio gyventojų ir mano, kad būtina sutelkti jėgas išsiaiškinant žmonėms kylančias problemas bei ieškant jų sprendimo būdų.

Išgydyti per 9 dienas

Per pirmąjį sveikatos priežiūros įstaigų restruktūrizavimo etapą (2002-2005 m.) Kauno apskrities, kuriai priklauso 8 savivaldybės, bendrojo pobūdžio ir specializuotose ligoninėse sumažintas lovų skaičius nuo 6384 iki 5519 (panaikintos 865 lovos). Vidutinė gulėjimo trukmė šiose ligoninėse sutrumpėjo nuo 10,9 iki 9,03 dienos.

Šie rezultatai pateikiami kaip pasiekimas, sėkmingas plano įgyvendinimas. Tačiau ligoniai tvirtina priešingai: iš ligoninės juos išleidžia dar nepasveikusius.

Giriami ir propaguojami dienos stacionarai turi dvi medalio puses. Kauniečiai ir Kauno rajono gyventojai skundžiasi, kad KMU Onkologijos klinikoje po sekinančių chemoterapijos procedūrų turi važiuoti namo, nes esą gyvena netoli, nors vos turi jėgų ant kojų pastovėti.

Ligonių, kuriems reikalinga slauga ir palaikomasis gydymas, per minėtą laikotarpį padidėjo nuo 2362 iki 3382, tačiau slaugos lovų bendrojo pobūdžio ligoninėse padidėjo nuo 0 iki 8,3 proc.

Slaugos lovų labai trūksta, sunkiai sergantys ligoniai priversti laukti eilėje ir ne visi jos sulaukia, o lovų skaičius, tenkantis 1000 gyventojų, padidėjo nuo 0,9 iki 0,98 lovos.

Privaloma vizija?

„Tai vizija, kaip turėtų plėtotis sveikatos priežiūros sritis, o konkretūs sprendimai – savivaldybių tarybų, apskrities viršininko administracijos rankose. Nuo jų priklauso, ar bus įgyvendintos plane numatomos priemonės”, – sakė sveikatos priežiūros įstaigų antrojo restruktūrizavimo etapo planą rengusios darbo grupės pirmininkas, Kauno teritorinės ligonių kasos direktorius Virgilijus Šiaudikis.

Antrajame etape numatoma į Kauno apskrities ligoninės filialą – Garliavos ligoninę perkelti Viršužiglio senelių pensiono ir sanatorijos 50 lovų. Administraciniame Garliavos ligoninės pastate numatoma įsteigti konsultacijų polikliniką, o dabartinėse konsultacijų poliklinikos patalpose plėtoti vaikų raidos sutrikimų ankstyvosios korekcijos skyrių.

Kauno Raudonojo Kryžiaus bei K.Griniaus slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninių funkcijas perduoti Kauno savivaldybei, kuri spręs šių ligoninių tolesnį likimą – ar suvienyti jas ir Kauno slaugos ligoninę į vieną juridinį vienetą.

KMUK filialo Viršužiglio reabilitacijos ligoninės padalinius numatoma perkelti į rekonstruotus buvusius Kulautuvos tuberkuliozės ligoninės pastatus. Numatoma mažinti lovų skaičių KMU Oftalmologijos, LOR klinikose. Planuojama uždaryti Kaišiadorių ligoninės Akušerijos skyrių.

V.Šiaudikis ragina savivaldybių vadovus siekti, kad iki 2008 metų pabaigos ne mažiau kaip 60 procentų Kauno apskrities pirminės sveikatos priežiūros paslaugų teiktų privačiai dirbantys šeimos gydytojai, sudarantys sutartis su ligonių kasomis. Jo tvirtinimu, plačiai paplitusias ligas reikia gydyti arčiau gyventojų esančiose sveikatos priežiūros įstaigose, o brangias technologijas koncentruoti universitetinėse bei tose ligoninėse, kuriose pacientų daugiausia, plėtoti ambulatorinės reabilitacijos, dienos stacionaro ir dienos chirurgijos paslaugas.

Plane numatoma siekti, kad iki 2008 metų apskrityje ne mažiau kaip 80 proc. slaugos ir palaikomojo gydymo paslaugų būtų teikiama bendrojo pobūdžio ligoninėse ir ne mažiau kaip 50 proc. – kartu su socialinėmis (globos) paslaugomis.

Regioninės plėtros tarybos ir Jonavos rajono tarybos narys Eugenijus Mažūnaitis mano, kad kai kurių ligoninių stambinimas mažinant kitas gydymo įstaigas ligoniams nėra naudingas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.