Nekilnojamojo turto plėtrą kitąmet stabdys neišspręstos problemos

2006-aisiais nekilnojamojo turto vystytojai pasigedo valdžios valios spręsti opiausias su nekilnojamojo turto sektoriumi susijusias problemas.

Vertindami šių metų pokyčius šalies nekilnojamojo turto rinkoje, Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacijos (LNTPA) nariai teigia pasigedę valstybinio supratimo, sprendžiant aktualiausias šio sektoriaus problemas ir siekiant pritraukti investicijų. Anot verslininkų, teritorijų planavimas ir biurokratinis valdžios institucijų aparatas – vis dar didžiausi stabdžiai, trukdantys darniai miestų plėtrai.

„Negalima palikti šios šakos be aiškios strategijos. Nedarni miestų plėtra, užkimštos gatvės – tai tik keletas tvarkos nebuvimo pasekmių, kurių yra žymiai daugiau. Valdžios parengta strategija reikalinga visiems. Kol jos nebus – nebus ir elementarios tvarkos, ir aiškumo verslui. Vadinasi, nebus ir investicijų, kurių reikia ir sostinei, ir kitiems šalies miestams”, – sakė LNTPA prezidentas Robertas Dargis.

Pasak LNTPA prezidento, Lietuvoje bendruosius planus turi tik keliolika savivaldybių, o tai išties stabdo nekilnojamojo turto sektoriaus plėtrą. Vien projektų planavimas dėl itin biurokratiško požiūrio dažnai užtrunka iki dviejų metų.

„Po tiek metų kalbėjimo reiktų pagaliau suvokti, kaip svarbu parengti sąlygas verslo atėjimui. Kitaip investicijos ir toliau bus nukreipiamos į kitas šalis. Kviesdami investuoti turime sudominti, parodyti, ką siūlome – kelius, komunikacijas, energetinius išteklius, žemę ir t.t. Jeigu susitvarkytume patį planavimo procesą, infrastruktūros problemas, mano manymu, visiems būtų daug aiškiau, kaip ir ką dirbti” – įsitikinęs R.Dargis.

LNTPA valdybos narys Arvydas Avulis pastebi, jog valdžia prisidengdama viešuoju interesu tik apsunkina verslo sąlygas šalyje. Pasak verslininko, nesant aiškios tvarkos, sudaromos palankios sąlygos korupcijai ir biurokratiniam procesų vilkinimui.

„Pavyzdžiui, savivaldybių išduodamos sąlygos projektui rengti dažnai prasilenkia su logika – reikalaujama įrengti gatves, sankryžas, sutvarkyti teritorijas, nieko bendro neturinčias su konkrečiu projektu. Aplinkos ministerijai įvedus padidintą parkavimo normatyvą daugiabučiuose, vystytojai priversti statyti automobilių stovėjimo vietas, kurios visuomenei nereikalingos. Sostinėje nusipirkti žemę iš savivaldybės ar valstybės praktiškai galimybių nėra, ji parduodama tik antrinėje rinkoje” – pasakoja LNTPA valdybos narys, AB „Hanner” valdybos pirmininkas Arvydas Avulis.

Per pusšimtį šalies nekilnojamojo turto vystymo, statybos, vertinimo ir pardavimo bendrovių vienijanti LNTPA bandydama užtikrinti kuo skaidresnes verslo sąlygas nekilnojamojo turto plėtrai, kitais metais tikisi aktyvesnio valstybinių institucijų dialogo ir bendradarbiavimo, aiškios ir koordinuotos jų veiklos.

„Reikalaudami labiau atsakingo valdžios požiūrio, atsakomybės nesikratome ir patys. Jau šiemet daug dėmesio skyrėme kokybiškos statybos pramonės plėtros, aplinkosaugos, kraštovaizdžio išsaugojimo ir integracijos propagavimui. Kitąmet ypač aktyviai veiksime, NT rinkos dalyvius skatindami kurti aukštos kokybės projektus, atitinkančius vartotojų poreikius”,- kitų metų darbus teigia suplanavęs LNTPA direktorius Jonas Ragauskas.

Pasak jo, siekdama gerinti gyvenamojo būsto kokybę Lietuvoje, LNTPA kitąmet ypač didelį dėmesį skirs visuomenės švietimui ir visų NT rinkos dalyvių skatinimui, kad vartotojams teikiamos paslaugos ir produktai būtų kokybiški.

„Visi LNTPA nariai turi vieningą poziciją, jog NT vystytojai net ir be jokių įstatymų įpareigojimų, kitąmet žengs link būsto su apdaila ir kitomis pridėtinėmis vertėmis statymo. Tai tik vienas iš mūsų narių visuomeniškumo ir atsakingo verslo kūrimo pavyzdžių, kuriuos stengsimės įgyvendinti ir plėtoti artimiausiu metu”, – pasakojo J. Ragauskas.

LNTPA – viena didžiausių visuomeninių organizacijų, skatinančių NT sektoriaus plėtrą. Nuo 2004-ųjų veikianti asociacija šiuo metu vienija 51 didžiausią šalies nekilnojamojo turto vystymo, statybos, vertinimo ir pardavimo bendrovę. 2007-aisiais asociacija planuoja tapti ir aktyvia vienos iš sektoriaus tarptautinių organizacijų nare.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.