„Banginiai” bando stumti iš rinkos smulkiuosius

Statybų karštligė užaštrino šiame sektoriuje dirbančiųjų santykius – stambios statybų firmos ėmėsi iniciatyvos iš rinkos išstumti pagal verslo liudijimus dirbančius statybininkus.

Pastarieji kaltinami kvalifikacijos stoka ir nelygiomis konkurencijos sąlygomis, o smulkieji įžiūri bandymus vėl paversti juos samdiniais, atimti vartotojams galimybę rinktis pigesnes statybų paslaugas.

Verslo liudijimus – naikinti

Lietuvos pramonininkų konfederacija siūlo Finansų ministerijai keisti šiuo metu galiojančią tvarką išduodant verslo liudijimus asmenims, dirbantiems statybų sektoriuje. Konfederacijos teigimu, gaunama daug nusiskundimų iš statybos įmonių, kurių darbuotojai dirba pagal darbo sutartis, dėl nevienodų konkurencijos sąlygų tarp jų ir dirbančiųjų pagal verslo liudijimus.

Taip pat siūloma griežtinti statybininkų, dirbančių pagal verslo liudijimus, darbo kokybės bei kvalifikacijos reikalavimus. Pavyzdžiui, prieš gaudamas verslo liudijimą verstis statybos darbais asmuo turėtų pateikti mokymo įstaigos išduotą kvalifikacijos pažymėjimą, civilinės atsakomybės draudimą, taip pat siūloma kas keleri metai rengti statybininkų atestacijas, kelti verslo liudijimo išdavimo mokestį ir kt.

Galop siūloma išvis panaikinti verslo liudijimus naujai pastatų statybai ir esamų statinių atstatymui (konservavimui, restauravimui, remontui) – iš viso trims verslo liudijimų rūšims.

Praėjusį mėnesį Finansų ministerijoje surengtame pasitarime su šiais pramonininkų siūlymais kategoriškai nesutiko Lietuvos smulkiųjų verslininkų ir prekybininkų asociacijos (LSVPA) atstovai. LSVPA pirmininko pavaduotojo Donato Botyriaus nuomone, panaikinus verslo liudijimus, pirmiausiai nukentėtų vartotojai.

„Kažin ar eiliniam žmogui, sumaniusiam remontuoti savo butą, pavyks prisikviesti kokią įmonę, o jei pavyks – tai kiek tai kainuos, kai aplink virte verda statybos”, – sako D. Botyrius.

Smulkieji „suvalgomi” nesiduos

Žinią apie siūlymus naikinti verslo liudijimus smulkiesiems statybininkams šiuo amatu besiverčiantys žmonės sutiko audringai.

„Už verslo liudijimą kasmet sumoku 1 800 litų. Iš savo uždirbtų pinigų perkuosi visą reikalingą darbui įrangą, nuomojuosi transportą, moku socialinio draudimo mokestį. Ir man niekas negrąžina nei pridėtinės vertės mokesčio kaip įmonėms, nei kaip kitaip išlaidas kompensuoja. Aš suprantu, kad įmonėms ima trūkti darbuotojų, tai nori parsivaryti mus atgal, kad dirbtume jiems ir po kojomis nesimaišytume. Jei panaikins verslo liudijimus, liks tik vienas kelias – į užsienį”, – kalbėjo penkerius metus savarankiškai mūrijimo ir kitus statybos darbus Klaipėdos rajone atliekantis Stasys Arnašius.

Gyvenamųjų namų vidaus ir išorės apdaila užsiimantis Regimantas, nenorėjęs skelbti pavardės, stebėjosi bandymais užgniaužti smulkųjį verslą.

„Dabar tiek daug statybų vyksta, tiek daug darbo, negi tiems stambiesiems dar užsakymų nepakanka, kad užėjo noras mus sutrypti. Sako, kad nemokame mokesčių tiek, kiek įmonės. Bet įmonės turi būdų, kaip tų mokesčių mažiau mokėti. Pavyzdžiui, įmonė, kurioje aš dirbau, naują įrangą pirko ikimokestinio, o ne grynojo pelno sąskaita. Manau, tikrai nepasiduosim, jei bus bandymų suvaržyti mūsų teises”, – sakė Regimantas.

„Netiesa, kad smulkieji blogai dirba. Konkurencija statybų sektoriuje dabar didelė – kas norės savo vardą gadintis, – mano ir LSVPA pirmininko pavaduotojas D. Botyrius. – Be to, žmogus, dirbantis pagal verslo liudijimą, dirba sau, todėl jis nori ir gerai uždirbti, ir daug užsakovų turėti. Todėl tokie žmonės dirba lanksčiau, taiko nuolaidas, neskaičiuoja darbo valandų ir kitaip taikosi prie kliento poreikių. Manau, didelėms įmonėms reikėtų paieškoti kitų būdų, kaip prisikviesti trūkstamų specialistų, užuot draudimais atsikratyti konkurentų rinkoje.”

Pasak D. Botyriaus, prieš verslo liudijimus turinčius smulkiuosius verslininkus užsimojama jau ne pirmą kartą – stambiųjų leteną jau esą pajuto ir mašinų remontininkai, maisto prekių bei daržovių supirkėjai.

Smulkieji plečiasi

Nepaisant visų kliūčių, smulkusis verslas statybų sektoriuje pastaraisiais metais auga kaip ant mielių. Pavyzdžiui, šiemet, palyginti su pernai, uostamiestyje ir Klaipėdos rajone kai kurių statybos verslo liudijimų išduota dvigubai daugiau.

Pernai naujų statinių statybai rajone įsigyti 138 liudijimai, šiemet – jau 289 (į biudžetą sumokėti 51 869 litai), nors liudijimo mokestis padidėjo nuo 1 600 iki 1 800 litų per metus. Uostamiestyje 2005 metais išduoti 67 tokie liudijimai, o šiemet – jau 156.

Verslo liudijimo mokestis esamų statinių atstatymui bei remontui Klaipėdos rajone padidėjo nuo 1 000 iki 1 800 litų. Šios rūšies veikla rajone užsiimančių asmenų skaičius per metus išaugo nuo 129 iki 214, Klaipėdoje – nuo 319 iki 484.

Auga ir kitų veiklos rūšių, susijusių su statybomis, smulkiųjų verslininkų skaičius: santechnikos, betono, medienos gaminių, projektavimo. Kitais metais Klaipėdos rajone statybų verslo liudijimų mokestis nesikeis – tai jau patvirtino rajono Savivaldybės taryba. Šiemet verslo liudijimus įsigyjantys asmenys į rajono biudžetą sumokėjo daugiau kaip 200 tūkst. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.