Pareigūnai apginkluoti naujais pistoletais

Iki šiol naudotus Makarovo sistemos tarnybinius pistoletus PM Lietuvos policininkai turėjo pakeisti naujais austriškais „Glock 17” ir „Glock 19” ginklais

Prieš savaitę nauji ginklai turėjo būti įteikti kaimo apylinkių inspektoriams, policijos patruliams ir kriminalinės policijos pareigūnams.

Generalinis policijos komisaras Vytautas Grigaravičius neatskleidė, kiek tiksliai ginklų nupirkta ir kiek tai kainavo. Iki šiol naudoti sovietmečio laikų pistoletai PM (sukurti Rusijos armijai ir pradėti gaminti 1954 m.) bus surinkti ir perduoti Ginklų fondui.

Išleido porą milijonų?

„Šalyje yra apie 13 tūkst. pareigūnų, 60 proc. iš jų naudoja Makarovo sistemos PM pistoletus”, – LŽ sakė Policijos departamento Ginkluotės skyriaus vyresnysis specialistas Artūras Graibus.

Grigaravičius yra teigęs, kad naujųjų ginklų turėtų užtekti atnaujinti maždaug ketvirtadaliui turimos policijos ginkluotės. Tad, LŽ skaičiavimais, Lietuvos policija įsigijo apie 2000 naujų ginklų.

Rinkoje austriškųjų „Glock” kaina svyruoja nuo 1300 iki 2000 litų. „Vidutiniškai „Glock” kainuoja apie 1500 litų, tačiau mes, žinoma, pirkome pigiau”, – tvirtino Graibus.

Remiantis specialisto pateiktais skaičiais ir Grigaravičiaus žodžiais, galima daryti išvadą, kad policija naujiems ginklams įsigyti išleido apie 2 mln. litų.

Modernus ginklas

Austrijos įmonės pistoletai „Glock” pirmiausia giriami už lengvumą. Pistoleto rėmui gaminti naudojama polimerinė medžiaga – itin lengvas plastikas.

Svarbiausios ginklo dalys pagamintos iš nerūdijančio plieno. Ginklas, turėdamas talpesnę šovinių dėtuvę, tapo gerokai lengvesnis negu bet kuris kitas pistoletas, šaudantis 9 milimetrų kalibro kulkomis. Dabar Lietuvos pareigūnų naudojami pistoletai PM su šoviniais sveria 810 gramų, naujieji „Glock” – 600 gramų.

Pareigūnų įsigyti šaunamieji ginklai neturi jokių išorinių perjungiamųjų saugiklių, gaiduko, saugaus gaiduko nuleistuko ir kitų jungiklių, kurie turėtų būti perjungiami prieš paruošiant ginklą šaudyti. Vietoje senųjų apsaugos sistemų į „Glock” įmontuotas automatinis saugiklis. Tai leidžia nešioti paruoštą šūviui pistoletą ir iššauti greičiau nei iš kito ginklo.

Naujieji pistoletai turi ir modernius dėklus, saugančius ginklus ne tik nuo užteršimo, oro permainų, bet ir negali atsitiktinai iškristi ar būti pagrobti.

Pistoletais „Glock” ginkluotos daugelio šalių elitinės karių pajėgos bei policija, jais ginkluota ir Vatikano apsauga – tituluojama prestižiškiausia tarnyba. LŽ žiniomis, Lietuvoje šiais ginklais jau naudojasi Vadovybės apsaugos departamentas (VAD), nors departamento direktorius Raimundas Kairys negalėjo to patvirtinti. Ginkluotė laikoma tarnybine paslaptimi. Paklaustas, ką mano apie šiuos modernius austriškus pistoletus, Kairys pavadino juos tiesiog „geru daiktu”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

1 atsiliepimas į "Pareigūnai apginkluoti naujais pistoletais"

  1. swarcas

    pagaliau lietuviai suprato kad glock yra tas ko mums reikia.bet aurtai jau 1980 tai zinojo ;p

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.