Žiemos šventės – proga įsukti rinkimų karuselę

Iki savivaldos rinkimų likus kiek daugiau nei dviem mėnesiams partijos neatsispiria pagundai priminti apie save rinkėjams. Tai daryti joms leidžia ir įstatymai, ir palankus metas, kai artėja žiemos šventės.

Kalėdos ir Naujieji metai – puiki proga vasario 25-ąją vyksiantiems savivaldos rinkimams besirengiančioms partijoms atkreipti į save rinkėjų dėmesį. Įvairios labdaros akcijos, koncertai, popietės ir vakaronės pilsis lyg iš gausybės rago. Tokio pobūdžio renginiai, kuriuose dalyvauja partijų atstovai, galimi iki sausio 26-osios, kai oficialiai prasidės rinkimų agitacijos kampanija. Beje, prieš savaitę Seimas palaimino Savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo pataisas, draudžiančias partijoms agitacijos laikotarpiu tiesiogiai ar netiesiogiai papirkti rinkėjus dovanomis ar kitais būdais.

Ieško rėmėjų

Pirmoji apie rengiamą kalėdinę akciją, kurią užbaigs koncertas sostinės „Siemens” arenoje, vakar pranešė Lietuvos socialdemokratų partija (LSDP).

„Tai tradicinė socialdemokratų akcija, ji vyksta jau trečią kartą. Ir visai nesvarbu, kas ir ką kalba. Svarbiausia – dalyti žmonėms gerumą. Juk pernai nebuvo jokių rinkimų”, – paklausta, ar partija nesibaimina kalbų, neva taip norinti įsiteikti rinkėjams, LŽ sakė LSDP pirmininko pavaduotoja Seimo narė Milda Petrauskienė. Jos teigimu, tokios labdaros akcijos būtinos, nes Lietuvoje dar labai daug skurdžiai gyvenančių žmonių.

Pasiteiravus, kiek partijai kainuos arenos nuoma, Petrauskienė tikino, kad dažniausiai prie tokių akcijų prisideda rėmėjai, verslininkai, jie ir padengia dalį išlaidų. Be to, ir labdaros koncerte dalyvaujančios žvaigždės esą neužsiprašo milžiniškų honorarų. Anot Petrauskienės, šiemet koncerte ketina dalyvauti nemažai artistų, priklausančių LSDP – Onutė Karkauskaitė, Eduardas Kaniava (dainuos kartu su Deiviu), renginį ves Sigita Stankevičiūtė-Vozbutienė.

Paslapčių neatskleidžia

Apie panašias akcijas galvoja ir kitos partijos, tačiau jų atstovai nelinkę atskleisti šventinių paslapčių.

Partijos „Tvarka ir teisingumas” (liberaldemokratai) pirmininkas Rolandas Paksas LŽ tikino apie renginį galėsiąs papasakoti ketvirtadienį, po partijos valdybos posėdžio. Nušalintasis prezidentas tepasakė, kad renginio „pokrypis bus labdara”.

Liberalų sąjūdžio rinkimų štabo vadovas Linas Zareckas patikino, kad partija prieš šventes tikrai „kreipsis į rinkėjus”. Pasak jo, pagrindinis šio kreipimosi akcentas bus sveikinimas per radiją, kurį transliuos komercinės visą Lietuvą apimančios ir regioninės stotys. „Daug kam tai bus netikėta ir įdomu”, – mįslingai kalbėjo Zareckas.

Atsargi laikysena

Tėvynės sąjungos (TS, konservatorių) ir Darbo partijos atstovai prisipažino labai atsargiai žiūrintys į visokias akcijas, kai artėja savivaldos rinkimai. „Kiek žinau, šiuo laikotarpiu tikrai nieko reikšminga neplanuojame. Pirma, Kalėdos, mūsų nuomone, šeimos šventė. Antra, nenorime pažeisti jokių įstatymų ir būti apkaltinti rinkėjų papirkinėjimu”, – LŽ sakė Seimo narys konservatorius Jurgis Razma.

Panašiai kalbėjo ir „darbiečių” atsakingasis sekretorius Vytautas Gapšys: „Darydami gerus darbus nenorime pažeisti įstatymų ir vėliau teisintis Vyriausiajai rinkimų komisijai bei mokesčių inspekcijai”.

Renginys – po Naujųjų

Valstiečių liaudininkų frakcijos Seime seniūnė Aldona Staponkienė apgailestavo, kad artėjant žiemos šventėms Valstiečių liaudininkų sąjunga nespėja surengti planuotos akcijos. Tą ketinama daryti po Naujųjų metų. Koks tai bus renginys, seniūnė nenorėjo pasakoti, tik pridūrė, kad tai būsiąs „žmogiškai reikalingas dalykas, susijęs su sveikata”. Staponkienė neigė, kad renginys siejamas su artėjančiais rinkimais.

Šiuo metu VLS atstovai kai kuriuose rajonuose dalija iš Vokietijos gautą labdarą. Daugiausia tai vaikams ir seneliams skirti reikmenys.

Naujoji sąjunga (NS, socialliberalai) kokios nors centralizuotos akcijos prieš šventes neketina rengti. Pasak NS pirmininko pavaduotojo Seimo nario Algirdo Monkevičiaus, visi partijos skyriai, jei mato reikalą, tai gali daryti savarankiškai. Galbūt prieš Kalėdas socialliberalai pakvies į kokią nors simbolinę, pavyzdžiui, žvakutės uždegimo akciją. „Tačiau tai tikrai nebus šou, o dvasinis dalykas”, – teigė Monkevičius.

Gali elgtis laisviau

Pasak Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininko Zenono Vaigausko, savivaldybių rinkimų agitacijos kampanija prasidės sausio 26 dieną – likus mėnesiui iki rinkimų. Tad iki to laiko partijos gali elgtis kur kas laisviau. „Žinoma, jos negali daryti, ką tik nori. Jei jos užsiima rinkimų agitacija, privalo skaičiuoti pinigus, kiek ir kam išleidžia, nes už politinę reklamą išleisti pinigai turi būti deklaruoti”, – pabrėžė Vaigauskas. Vis dėlto VRK pirmininkas mano, kad paprastai partijos visas idėjas, lėšas ir jėgas taupo agitacijos mėnesiui.

Vaigauskas gana skeptiškai vertino politinių organizacijų labdaros dalybų iniciatyvas. Pasak jo, tai turėtų daryti ne partijos, o labdaros organizacijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.