Receptų knygelės pastorėjo

Daug vaistų vartojantys ligoti žmonės susidomėjo, kodėl vienų pacientų kompensuojamųjų vaistų knygelės yra plonesnės, o kitų storesnės.

Klaipėdos pirminės sveikatos priežiūros centro vyriausiosios gydytojos pavaduotoja Angelė Razgienė „Klaipėdai” sakė, jog storesnės – 50 receptų kompensuojamųjų vaistų knygelės išduodamos jau keletą metų.

Plonesnės knygelės, kuriose susegta po 25 kompensuojamųjų vaistų receptus, buvo išduodamos pačioje pradžioje, kai tik atsirado šis apskaitos dokumentas.

Jei prieš keletą metų išsiėmęs kompensuojamųjų vaistų pasu vadinamą dokumentą žmogus retai serga, jis ir tebeturi plonesnę receptų knygelę.

Tačiau daugelis žmonių jau naudojasi kompensuojamųjų vaistų pasais, kuriuose yra 50 griežtos apskaitos receptų blankų po 2 egzempliorius, iš kurių vienas lieka paciento knygelėje, o kitas – vaistinėje, išdavusioje gydytojo išrašytus kompensuojamuosius vaistus.

Už pirmą kartą išduodamą kompensuojamųjų vaistų pasą pacientui mokėti nereikia. Keičiant senąjį dokumentą į naująjį, t. y. panaudojus visus kompensuojamųjų vaistų blankus, reikia mokėti 3 litus. Ši kaina nepriklauso nuo to, ar knygelėje 25, ar 50 receptų.

Kompensuojamųjų vaistų pasai išduodami tose gydymo įstaigose, kur dirba bendrosios praktikos gydytojai, ir kai kuriose ligoninėse, turinčiose galimybę naudotis Valstybinės ligonių kasos įdiegtos informacinės sistemos duomenimis. Apdraustieji privalomuoju sveikatos draudimu gali prireikus pasiimti pasą bet kurioje šalies vietoje.

Šį griežtos apskaitos dokumentą gauna tik privalomuoju sveikatos draudimu apdrausti gyventojai, pateikę asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, t. y. suaugusieji privalo pateikti pasą, o vaikai, jeigu jo neturi, gimimo liudijimą.

Išduodant naują kompensuojamųjų vaistų pasą, senasis grąžinamas. Jei pacientas negrąžina senojo kompensuojamųjų vaistų paso, naujasis vaistų pasas gali būti išduodamas tik sumokėjus 50 litų.

Tuomet, kai kompensuojamųjų vaistų pasą pavagia ar jis prarandamas dėl gaisro ar kito nelaimingo atsitikimo, apdraustasis turi pateikti policijos pažymą apie įvykį. Jam naujas dokumentas išduodamas taikant tam tikrą lengvatą – už 3 litus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma .

1 atsiliepimas į "Receptų knygelės pastorėjo"

  1. Asta

    O ką daryt su kompensuojamųjų vaistų pasu, jei žmogus miršta? Atminimui pasilikti ar išmesti? Poliklinikos nepriėma, o po to ir stebisi, iš kur čia vaistų kas nors gauna… pasukčiaus kas, išsirašys, kol dar nepriduotas mirties liudijimas ir ką jiems padarysi?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.