Vietoje „Bangos” – prekybos centras

Kitų metų vasarą Herkaus Manto gatvėje vietoje legendinės kavinės „Banga” stovės modernus prekybos centras.

Nors paveldosaugininkai džiaugiasi, kad naujasis pastatas nebus labai griozdiškas, tačiau istorikai neslepia, jog jis būtų buvęs kur kas vertingesnis ir patrauklesnis, jei būtų atkurtas prieš šimtmetį ten veikęs pasažas.

Išlindo reklaminis užrašas

Jau pradėti Herkaus Manto g. 22 ir 24 numeriais pažymėtų namų griovimo darbai.

Abu šie pastatai buvo susiglaudę sienomis, tad dabar nugriovus buvusį „Bangos” pastatą, kieme atsivėrė sena siena su juodai užrašytais vokiškais užrašais.

„Tai galėtų būti XIX a. pabaigos – XX a. pradžios reklaminis užrašas, skelbiantis, kad čia prekiaujama Karlo Zauerio stiklo gaminiais”, – apžiūrėjusi sieną sakė Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus istorikė Zita Genienė.

Ji pasakojo, kad teritorijoje nuo Herkaus Manto 22-ojo namo S. Daukanto gatvės link anksčiau galėjo būti įsikūręs panašus į šalia senojo Turgaus esantį Vilhelmo pasažą – su jaukiomis mažomis krautuvėlėmis. Vienos tokios reklaminis užrašas ir atsivėrė.

Z. Genienės žiniomis, 1930-1935 metais 22 numeriu pažymėtame pastate veikė muzikos instrumentų parduotuvė ir dirbtuvės. Ten, be kita ko, buvo gaminami ir pianinai.

Pastaraisiais metais jame buvo įsikūrusi vaikiškų drabužių parduotuvė.

Išsaugos tik fasadą

„Būtų labai gaila, jei šią sieną tiesiog nugriautų”, – sakė Z. Genienė. Tačiau bent kol kas atrodo, kad būtent toks likimas jos ir laukia.

Šiauliečių bendrovės „Talainė”, kuriai priklauso šie du pastatai, direktoriaus pavaduotojo Šarūno Valiaus teigimu, statant prekybos centrą bus išsaugotas tik 22 numeriu pažymėto pastato fasadas.

„Prekybos centro viduje visos sienos bus naujos, nieko neplanuojame išsaugoti”, – sakė Š. Valius.

Pasak Kultūros paveldo departamento Klaipėdos teritorinio padalinio specialistų šis pastatas nėra kultūrinė vertybė.

Nuo automobilių iki kavinės

Pasak padalinio vedėjo Naglio Puteikio, dar iki jo vadovavimo buvo nutarta, kad Herkaus Manto g. 24 numeriu pažymėtas statinys taip pat neturi jokios išliekamosios vertės.

Šio pastato istorinės plėtros apraše teigiama, kad Herkaus Manto g. 24 stovintis dviejų aukštų pastatas su pagalbiniais kiemo statiniais buvo pradėtas statyti XIX a. antrojoje pusėje. XX a. pirmojoje pusėje ten veikė automobilių atsarginių dalių parduotuvė, o antrame aukšte buvo nuomojami butai. Kieme veikė automobilių remonto dirbtuvė.

Z. Genienės žiniomis, 1938 metais Lietuvos pieno centras ten buvo įsteigęs užkandinę.

Pastatas buvo eksploatuojamas iki 1992 metų. Iki tol jame veikė kavinė „Banga”. Sustabdžius kavinės veiklą, buvo atlikti apmatavimo darbai ir pradėta ruošti pritaikymo koncepcija. Tuomet konstatuota, kad pastatas nėra kultūros vertybė, bet yra svarbus urbanistiniu požiūriu – kaip Herkaus Manto gatvės išklotinę formuojantis elementas. Pastato susidėvėjimas tuomet įvertintas 60 procentų.

Tačiau pradėti projektavimo darbai buvo neužbaigti ir pastatas apleistas. 1999 metais šalia įvykęs gaisras dar labiau sumenkino pastato fizinį stovį, todėl dalis statinių buvo nugriauti.

Dabar specialistai įvertinę likusią statinių vertę konstatavo, kad kultūrinės vertės išlikę statiniai neturi, ir atstatyti buvusį kompleksą yra netikslinga.

3-4 aukštų pastatas

Š. Valius pasakojo, kad kitų metų pradžioje planuojama pradėti statybas, ir iki vasaros vidurio toje vietoje turėtų išdygti 3 aukštų prekybos centras su požemine automobilių stovėjimo aikštele. Gilyn į kiemą pastatas bus 4 aukštų.

„Prekybos centre nebus maisto prekių parduotuvės. Drabužiai, batai, dovanos, interjero detalės ir kt. Ketvirtas aukštas bus skirtas poilsiui – veiks kavinės, sveikatingumo kompleksai, SPA centras”, – pasakojo Š. Valius.

Jis minėjo, kad tiksli prekybos centro vizualizacija dar kuriama.

„Ačiū Dievui, nieko baisaus. Turėtų būti normalus, klasikinės architektūros pastatas. Tikrai ne koks „slovikas”, – patikino N. Puteikis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.