Herkaus Manto gatvės verslininkai pasijuto nuvertinti

Lapkritį Klaipėdos miesto tarybos priimtas sprendimas nekilnojamojo turto mokesčio lengvatą taikyti tik Klaipėdos senamiestyje dirbantiems verslininkams sukėlė Herkaus Manto gatvėje įsikūrusių verslo žmonių nepasitenkinimą.

Šioje gatvėje jau daug metų savo verslą plėtojančios Reginos Jagminienės įsitikinimu, uostamiesčio politikų apsisprendimas išskirti vieną verslininkų grupę visiškai ignoruojant jų kaimynus nėra teisingas.

„Tegu miesto Tarybos nariai pasivaikšto po Herkaus Manto gatvę ir atidžiau pasižvalgo, ypač vakarais. Tamsu, žmonių vos vienas kitas, net į lauką išeit nesinori. Mes gi taip pat remontuojam ir tvarkom savo statinius, darom viską, kad miestas atrodytų patrauklesnis, išleidžiam tam didelius pinigus, o ir mūsų mokami mokesčiai nė kiek ne mažesni nei senamiestyje, tačiau lengvatų, pasirodo, nenusipelnėme”, – nuoskaudą liejo moteris.

Pasak Savivaldybės administracijos Finansų skyriaus vedėjos Aldonos Špučienės, tokį politikų apsisprendimą didžia dalimi lėmė ribotos finansinės galimybės. Be to, priimant jį vadovautasi miesto strateginiu planu. Senamiesčio gaivinimas, paveldo objektų išsaugojimas, verslo bei dailiųjų amatų plėtros skatinimas – viena iš 18-os jame įvardytų programų. „Jei paaiškės, kad sprendimas išties davė lauktų rezultatų, galbūt politikai ateityje nutars mokesčio lengvatą taikyti didesnėje teritorijoje”, – prognozavo Finansų skyriaus vedėja.

Kita vertus, problemų siekiantiesiems gauti lengvatą gali kilti tuo atveju, kai vieną pastatą dalijasi keli savininkai – mat mokesčio lengvata bus taikoma tik tada, kai fasadai ir stogas bus remontuojami kompleksiškai. Vadinasi, visiems jiems teks susitarti, o tai, pasak verslininkų, nėra taip paprasta.

Numatomos lengvatos dydis – 30 proc. nuo 2005 m. sausio 1 dienos atliktų kompleksinio pastato fasado ar stogo tvarkymo darbų vertės, bet ne daugiau kaip už trejus metus deklaruotinos nekilnojamojo turto mokesčio sumos. Papildoma sąlyga – už visus atliktus darbus privalo būti sumokėta bei pateikti tai įrodantys dokumentai. Į lengvatą negalės pretenduoti tie fiziniai ir juridiniai asmenys, kuriems per pastaruosius trejus metus jau buvo suteikta Savivaldybės finansinė parama. Nekilnojamojo turto mokesčio lengvata taip pat nebus taikoma tuo atveju, jei pastate vykdoma licencijuota veikla: gėrimų, tabako gamyba, didmeninė bei mažmeninė prekyba svaigiaisiais gėrimais, alumi bei tabako gaminiais (išskyrus viešojo maitinimo įstaigas), tai pat organizuojami azartiniai lošimai ir lažybos.

Visiškai atleisti nuo nekilnojamojo turto mokesčio nutarta besiverčiančiuosius dailiaisiais menais, taip pat amatininkų dirbinių krautuvėlių, antikvariatų, fotografijos ir meno galerijų, knygynų savininkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.