ŽŪM: piliečiai turėtų prisidėti prie jų turėtos žemės grąžinimo paspartinimo

Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2006–2008 metų programoje numatyta iki 2007 m. gruodžio 31 d. šalyje užbaigti piliečių nuosavybės teisių į žemę atkūrimą, grąžinant žemę jos teisėtiems savininkams. Kaip informavo Nacionalinės žemės tarnybos prie Žemės ūkio ministerijos generalinis direktorius Kazys Maksvytis, vykdant žemės reformą, kaimo vietovėse žemės sklypai piliečiams projektuojami, vadovaujantis Žemės reformos įstatyme nustatyta asmenų, įsigyjančių žemę, eile.

Pirmiausia projektuojami grąžintini natūra, perduotini nuosavybėn neatlygintinai žemės sklypai. Ta pačia tvarka atliekami ir apskričių viršininkų patvirtintų žemės reformos žemėtvarkos projektų įgyvendinimo darbai.

Tačiau yra nemažai piliečių, kurių turėta žemė kaimo gyvenamosiose vietovėse ir ypač didžiuosiuose šalies miestuose teisės aktais yra priskirta valstybės išperkamai žemei, todėl ji negali būti grąžinama savininkams ar jų paveldėtojams natūra. Neramina tai, jog dalis šių piliečių iki šiol dar nepasirinko kito teisės aktais galimo nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ar atlyginimo būdo.

Atsižvelgiant į pateiktus piliečių prašymus gauti žemę kaimo vietovėse ir į esamą laisvos valstybinės žemės plotą, kai kuriose šalies rajonų vietovėse, o ypač Vilniaus ir Kauno priemiesčiuose, šios žemės gali pritrūkti visiems norintiesiems, todėl nebus galima patenkinti dalies piliečių prašymų dėl žemės suteikimo neatlygintinai lygiaverčiais žemės sklypais.

Esant tokiai situacijai, apskričių viršininkai turėtų dar kartą raštu kviesti visus piliečius, kuriems dar neatkurtos nuosavybės teisės, nes jų turėta žemė priskirta valstybės išperkamai žemei ir jos negalima sugrąžinti natūra, atvykti į apskričių viršininkų administracijų teritorinius žemėtvarkos skyrius. Derinant su piliečiais, būtų parinktas jiems teisės aktais galimas nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ar atlyginimo būdas.

Apskričių viršininkų administracijos, teisės aktų nustatyta tvarka įvertinusios piliečių pateiktus prašymus ir išvadas dėl žemės perdavimo nuosavybėn neatlygintinai, ir nustačiusios, jog pagal kadastro vietovėje turimą laisvos valstybinės žemės plotą nebus galima patenkinti pateiktų prašymų, apie tai turi nedelsiant informuoti piliečius ir nurodyti jiems galimybę gauti lygiavertį žemės sklypą kitoje apskrities vietoje.

Informuojame, jog piliečiams, kuriems dar nepriimti sprendimai dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ir nepareiškusiems valios dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo ar atlyginimo būdo arba jeigu jų pareikštos valios, vadovaujantis galiojančių teisės aktų reikalavimais, negalima tenkinti, sprendimai dėl nuosavybės teisių atkūrimo priimami apskričių viršininkų administracijų parinktu būdu.

„Norėdami paspartinti nuosavybės teisių į žemę atkūrimą, suteikiant galimybę perduoti nuosavybėn neatlygintinai lygiaverčius žemės plotus kaimo gyvenamosiose vietovėse, kuriose dar yra laisvos valstybinės žemės, piliečiai turėtų nedelsdami kreiptis į apskričių viršininkų administracijų teritorinius žemėtvarkos skyrius ir pateikti prašymus dėl sklypų suprojektavimo ir dokumentų dėl nuosavybės teisių į žemę atkūrimo”, – sakė generalinis direktorius K.Maksvytis.

Išsami informacija apie apskričių rajonų (savivaldybių) kadastro vietovėse esamus laisvos valstybinės žemės plotus, o taip pat apie žemėtvarkos projektų papildymų projektų rengimo darbų eigą kadastro vietovėse, skelbiama apskričių viršininkų administracijų interneto tinklalapiuose. Visą dominančią informaciją taip pat galima gauti apskričių viršininkų administracijų teritoriniuose žemėtvarkos skyriuose.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.