“Žalgirio” krepšininkai laukia griežto trenerio

V.Garastas siūlo gerai išstudijuoti pretendento biografiją ir įsitikinti, ar jis yra kada nors padėjęs komandai išlipti iš duobės

„Norėčiau, kad į „Žalgirį” ateitų stiprus treneris, galintis išvesti komandą iš krizės”, – sakė laikinai „Žalgirio” vyriausiojo trenerio pareigas einantis Rimantas Grigas.

Visa Kauno komanda naujojo stratego laukia tarsi Mesijo, kuris padėtų sustyguoti niekaip nesusiderinantį jų žaidimą. Žalgiriečiai įsitikinę, kad ekipai reikia griežto trenerio, kuris išreikalautų žaidybinės drausmės. Tačiau buvęs ilgametis „Žalgirio” treneris Vladas Garastas įsitikinęs, kad stebuklų iš naujojo trenerio tikėtis nereikia, jeigu nesikeis žaidėjų, ypač užsieniečių, mąstymas.

Kai kam svarbiau asmeninė statistika

„Žalgirio” krepšininkai vienu balsu tvirtino, kad komandai reikia tokio griežto trenerio, kuris suvaldytų žaidėjus ir priverstų juos rungtyniauti komandai, o ne savo asmeninei statistikai.

„Nei prieš Ainarą Bagatskį, nei prieš Rimantą Grigą neturiu nieko prieš, jie – tikrai geri treneriai. Tačiau kai komandoje yra daug legionierių, juos nėra lengva valdyti ir išreikalauti žaisti taip, kad būtų kuo daugiau naudos komandai, o ne jiems asmeniškai.

Marselas Mačadas, Hanas Motola ar kiti legionieriai yra geri krepšininkai, bet jiems „Žalgiris” – tik eilinė darbo vieta, tarpinė stotelė. Jie žino, kad būnant legionieriais statistikos protokoluose šalia jų pavardžių turi būti geri skaičiai, kad galėtų, reikalui esant, pasiaiškinti klubo vadovams. Todėl „Žalgiriui” reikia labai tvirtos rankos, kad visi paisytų komandos, o ne savų interesų”, – kalbėjo „Žalgirio” senbuvis Vidas Ginevičius, kuriam komandinis žaidimas yra įaugęs į kraują.

Gynėjas neabejoja, kad dabartinis „Žalgiris”, turintis nemažai gerų krepšininkų, dar gali atsitiesti.

„Mūsų komanda yra tikrai pajėgi. Tik turime kiekvienas atlikti savo darbą, nepriiminėti nelogiškų sprendimų, kaip mače su „Elan Bearnais” trečiajame kėlinyje, ir neužsiiminėti saviveikla aikštėje. Nesąmonė, kai dideli žaidėjai pradeda mažų duoną valgyti ar atvirkščiai”, – kalbėjo V.Ginevičius.

Tikisi daugiau drausmės

„Mums reikia labai griežto, gerai savo darbą išmanančio trenerio, kurio visi žaidėjai labiau klausytų ir gerbtų, – antrino V.Ginevičiui Mantas Kalnietis. – Galbūt ne taip svarbu, kad jis būtų labai garsus. Daug svarbiau, kad jis būtų patyręs specialistas, kuris sugebėtų įvesti drausmę ir savo tvarką komandoje. Tai reiškia, kad žaidėjai aikštėje darytų ne ką nori, o ką jiems liepia”.

Jo teigimu, jeigu naujasis treneris pasižymės tokiomis savybėmis, bus nesvarbu, ar jis lietuvis, ar užsienietis.

„Suprantama, maloniau dirbti būtų su lietuviu vien dėl kalbos barjero. Bet jeigu ateis užsienietis ir mes su juo iškovosime daugiau pergalių – pirmyn. Dabar pergalių mums labiausiai reikia”, – kalbėjo žalgirietis.

Tarpusavyje „Žalgirio” krepšininkai neaptarinėja, kokio trenerio jiems reikėtų: „Visi labai nuoširdžiai rengiamės Eurolygos kovoms, dirbame negailėdami savęs, nesvarbu, kuris treneris mums vadovauja ir neaptarinėjame, kuris būtų geriau ar blogiau. Esame kaip kariai – norime laimėti bet kokia kaina, nesvarbu, kas mus ves į mūšį. Bus naujas treneris – taip pat stengsimės. Jeigu jam pavyks išspausti iš mūsų tai, ko iki šiol nepavyko, bus labai gerai”.

Autoritetai viską pakeistų

V.Ginevičius nesiėmė spręsti, ar komandai labiau reikėtų lietuvio, ar užsieniečio trenerio.

„Svarbiausia, kad būtų griežtas ir sutvarkytų žaidimą. Man neteko žaisti Jono Kazlausko treniruojamoje komandoje, bet, kiek žinau, jis yra labai griežtas, nepaisantis jokių autoritetų treneris. Bet kokia žvaigždė sės ant suolo, jeigu nevykdys jo nurodymų. Tas pats būtų, jeigu dabar mus treniruoti pradėtų, pavyzdžiui, Želkas Obradovičius ir Duško Ivanovičius. Manau, tuomet viskas iš esmės pasikeistų. Mums reikia ne tiek daug – tik laikytis drausmės, žaisti komandinį krepšinį. Tokie autoritetai sugebėtų to išreikalauti”, – tikino V.Ginevičius.

Ką reiškia treneris, V.Ginevičius iliustravo Maskvos CSKA pavyzdžiu: „Ši komanda kelerius metus siekė Eurolygos čempionės titulo, bet nesisekė tol, kol Dušano Ivkovičiaus nepakeitė Etorė Mesina. Italų profesorius atėjo ir sustatė komandos žaidimą taip, kad ji pagaliau pasiekė savo tikslą”.

Klubui svarbi ir sirgalių nuomonė

– Garsiausi Europos treneriai treniruoja komandas, kurių biudžetai siekia dešimtis milijonų eurų. Ar manote, kad Želkas Obradovičius, Duškas Ivanovičius ar Etorė Mesina sugebėtų dabartinį „Žalgirį”, beveik neturintį pirmojo ryškumo žvaigždžių, atvesti į Eurolygos finalo ketvertą? – „Kauno diena” paklausė Arvydo Sabonio „Žalgirio” krepšinio centro viceprezidento Gedimino Navikausko.

– Jonas Kazlauskas tai sugebėjo padaryti. Tuomet irgi neturėjome išskirtinių žvaigždžių.

– Ar neatsitiks taip, kad naujasis „Žalgirio” strategas, jeigu tai bus žinomas Vakarų Europos specialistas, nesutiks dirbti su dabartinės sudėties komanda ir pareikalaus, kad klubas įsigytų dar 3-4 stiprius žaidėjus ir tik tada žadės rezultatą?

– Gali taip būti. Tačiau tam ir yra skirtos derybos. Jeigu viena ar kita pusė nesugebės vykdyti reikalaujamų sąlygų, sutartis nebus pasirašyta.

– Lietuvos treneriui, ko gero, būtų lengviau suprasti „Žalgirio” finansines galimybes, todėl jis sutiktų šlifuoti komandos žaidimą ir su esamais krepšininkais?

– Taip, kai kurie treneriai, pavyzdžiui, Kęstutis Kemzūra, suprastų situaciją. Bet, esu tikras, ne visi savi treneriai būtų tokie supratingi. Taip pat ir tauta, kažin ar mus suprastų, jeigu pasikviestume vyriausiuoju treneriu beveik nedirbusį specialistą.

– Ar nesvarstote galimybės vyriausiuoju treneriu palikti Rimantą Grigą?

– Iš tiesų jis yra labai geras krepšinio specialistas, puikiai orientuojasi. Per dvi dienas sugebėjo truputį pakeisti komandos žaidimo braižą. Kiek pastebėjau, žaidėjai juo tiki. Bet, jeigu liktų dirbti Grigas, kiltų ir vėl tas pats klausimas – o ką žmonės, krepšinio sirgaliai pasakytų, kurie laukia atvykstant kone dievo?

– Kokios savybės būtinos treneriui, kuris dabar stotų prie „Žalgirio” vairo?

– Griežtumas ir autoritetas. Mūsų treneriai iš tikrųjų turi labai daug žinių, yra aukštos kvalifikacijos, tačiau jie nėra žvaigždės, todėl neturi ir tokio autoriteto. Todėl reikėtų žinomo trenerio, kad vyresnieji žaidėjai jaustų jam pagarbą ir besąlygiškai jo klausytų.

Stebuklų tikėtis neverta

„Ainaras Bagatskis man paliko labai gerą įspūdį. Iš tiesų netgi buvo gaila, kai jis pasitraukė. Tačiau treniruoti komandą, kurioje pats žaidei, yra be galo sunku. Nuolaidžiavimas legionieriams iš tiesų blogas dalykas. Manau, kitoje komandoje jam seksis visai kitaip”, – apie latvį kalbėjo vienas geriausių visų laikų Lietuvos trenerių, buvęs ilgametis „Žalgirio” strategas Vladas Garastas.

Tačiau jis stebėjosi, kad milžiniškus pinigus uždirbantiems profesionalams reikia žandaro: „Negi išreikalauti drausmės reikia kažkokių ypatingų būdų, rėkti ant jų per mikrofoną? Negi žaidėjams neužtenka sąmoningumo jos laikytis? Ypač dabar, kai komandos laivas skęsta ir tik bendri komandiniai veiksmai gali padėti. Nesuprantu tokių dalykų – Grigo ar Bagatskio neklausau, o štai kokio nors diktatoriaus klausysiu”.

V.Garastas nelinkęs aklai pasitikėti garsiomis trenerių pavardėmis: „Be abejo, treneris – labai svarbi komandos dalis, jo nesureikšminti negalima. Mano akimis, geriausias tas, kuris sugeba iš š… vašką išspausti. Bet didelė dalis trenerių, atėję į sunkioje padėtyje atsidūrusią ekipą, pradeda reikalauti – „man reikia centro, man reikia ketvirto numerio, įžaidėjo” ir panašiai. Bet padaryti tikrą komandą iš tų žaidėjų, kurie yra, nedaugelis nori.

Zmagas Sagadinas atėjo į „Lietuvos rytą”, kai komandai dar nieko blogo nebuvo nutikę. Abejoju, ar jis būtų ėjęs į „Žalgirį”, nes šios ekipos padėtis kitokia.

Gerai pažįstu Božidarą Malkovičių. Jis – geras treneris, bet tikrai nebus taip, kad jam atvykus komandos žaidimas pasikeis tarsi burtų lazdele pamojus. Pažiūrėkite, su kokiomis komandomis dirba garsiausi Europos treneriai ir kiek uždirba. Etorės Mesinos atlyginimas – 1,8 milijono eurų per sezoną. Įdomu, kaip jiems sektųsi dirbti silpnesnėse komandose”.

Balsuoja už R.Grigą

V.Garastas sako, kad rinkdamiesi trenerį, ypač užsienietį, „Žalgirio” vadovai turėtų labai atidžiai išnagrinėti jo biografiją – ar jis yra buvęs panašiose situacijose, ar yra padėjęs komandoms pakilti iš duobės ir su kokiais žaidėjais siekęs pergalių.

„Jeigu į „Žalgirį” ir ateis naujas treneris, jis turės rengti komandą pavasario kovoms – LKL, BBL ir LKF taurės finalams. Šioms varžyboms pasirengti laiko užteks, tik patekti į kitą Eurolygos etapą jau bus sunku. Bet yra kita medalio pusė. Dabar – sezono vidurys, dauguma turi darbus. Mano manymu, „Žalgiriui” nereikia verstis per galvą, ieškant trenerio. Komandos vairą aš patikėčiau Rimantui Grigui. Pats nemačiau rungtynių su „Elan Bearnais”, bet girdėjau daug atsiliepimų, kad jis gerai vadovavo komandai”, – gyrė R.Grigą V.Garastas.

Tačiau jis sutiko su V.Navikausko nuomone, kad krepšinio mėgėjams gali būti sunku susitaikyti su tuo, kad į komandą neatvyks garsus specialistas: „Tauta reaguotų įvairiai, bet sunku bus įtikti visų gerbėjų norams, todėl reikia susitaikyti, kad spaudimas neišvengiamas. Bet Grigas, mano įsitikinimu, jau yra užsirekomendavęs specialistas, užauginęs ne vieną krepšininką ir vertas „Žalgirio” trenerio pareigų. Ypač, jeigu nepavyks rasti iš tiesų stipraus ir patikimo trenerio”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.