Kalnuotos lenktynės populiarėja lygumose

Išdalinus paskutiniuosius apdovanojimus, automobilių sporto aistruoliai laukia kitų metų sezono starto

Praėjusią savaitę paskutinės šiųmetės Lietuvos automobilių sporto federacijos (LASF) įsteigtos taurės, medaliai, diplomai ir čempionų ženkleliai įteikti Kitų sporto šakų entuziastams, važiuojantiems slalomo, „drago” ir kalnų lenktynėse. Būtent pastarųjų lenktynių čempionatas dalyvių skaičiumi išsiveržė į priekį, todėl jų organizatoriams teliko pasidžiaugti, kad kitose Europos šalyse populiarios varžybos vis daugiau dalyvių susidomėjimo sulaukia ir kalnuotu reljefu nepasižyminčioje Lietuvoje.

„Kalnų lenktynių” specifika

„Tai labai populiarios varžybos šalyse, turinčiose daug vingiuotų kalnų kelių. Dažniausiai tai būna vienas asfaltinis greičio ruožas, visą laiką kylantis į kalną ir galintis siekti net šešiasdešimt kilometrų ilgį. Ankščiau šios lenktynės net buvo vadinamos „Pakilimas į kalną”. Tačiau Lietuva – lygumų kraštas ir mes neturime didelių kalnų, todėl „pakilimo į kalną” varžybų trasos ilgis gali siekti tik kelis šimtus metrų”, – pasakojo LASF generalinis sekretorius Donatas Večerskis.

Prieš kelerius metus LASF atstovai nutarė, kad norint pritraukti daugiau dalyvių ir žiūrovų, būtina ilginti lenktynių distanciją iki kelių kilometrų, todėl prisitaikant prie Lietuvos landšafto šios varžybos įgavo išskirtinę savo specifiką. Pagal Lietuvos automobilių sporto kodeksą „Kalnų lenktynės” – tai renginys kuriame kiekvienas automobilis startuoja ir individualiai įveikia tą pačią distanciją, turinčią aukščio skirtumą tarp starto ir finišo linijų.

Tokius reikalavimus atitinka Kačerginės „Nemuno žiedo” trasa. Keičiant važiavimo kryptį, panaudojant senosios trasos atkarpas, įrengiant skirtingas tradicinės trajektorijos bei greičio ribojimo zonas čia galima įrengti skirtingas trasas kiekvienam čempionato etapui. Be to, šios vietovės privalumas – saugumas. „Nemuno žiedo” trasa skirta profesionalioms automobilių lenktynėms, todėl posūkiuose įrengtos saugumo zonos. Jos gelbsti lenktynininkui padarius klaidą, kai automobilis nuslysta nuo važiuojamosios kelio dalies.

Žingsnis saugaus eismo link

Neseniai įvykusios Tarptautinės automobilių sporto federacijos (FIA) Generalinės asamblėjos metu tarptautinę deklaraciją dėl eismo saugumo pasirašę LASF prezidentas Romas Austinskas ir generalinis sekretorius D.Večerskis sako, kad šios varžybos – dar vienas žingsnis propaguojant saugų eismą bei gerinant vairavimo įgūdžius. R.Austinsko manymu, sportininkai ir mėgėjai, išlieję savo energiją lenktynių trasose, šalies keliuose savo elgesiu turėtų tapti geru pavyzdžiu kitiems eismo dalyviams.

Įvertinus visas šias sąlygas, kalnų lenktynių čempionatą galima vykdyti ir tarp serijinių-gamyklinių automobilių, kurie neturi saugos lankų. Siekiant sumažinti jų vidutinį greitį, trasoje jiems tik įrengiama daugiau stabdymo zonų. Taigi visiems automobilių sporto entuziastams atsiveria galimybė dalyvauti automobilių sporto varžybose bei išmėginti savo meistriškumą. Tuo tarpu sportininkai, dalyvaujantys su atitinkamai parengtais bolidais, varžosi greitesnėje trasoje.

Praplės varžybų geografiją

„Kadangi kasmet matyti akivaizdus dalyvių gausėjimas, kitąmet ketiname surengti varžybas ne tik Kačerginėje, bet ir kituose miestuose. Praplėsdami jų geografiją, tikimės, kad tokiu būdu trasos taps įvairesnės, o tai padarys lenktynes dar įdomesnes. Lygiai taip atitinkamai viliamės sulaukti ir vis daugiau dalyvių”, – žadėjo LASF Kitų sporto šakų komiteto pirmininkas ir pagrindinis „Kalnų lenktynių” iniciatorius Gintautas Firantas.

Galingiausiais automobiliais važiavusių sportininkų gretose šiemet „Kalnų lenktynių” čempionu tapo Deividas Jocius, kuriam užteko dalyvauti ir nugalėti vos vienose lenktynėse, kad užsitikrintų čempiono titulą. Nuo savo kolegos neatsiliko ir A-2000 klasėje absoliučiu nugalėtoju tapo kiekvieną Kačerginės „Nemuno žiedo” trasos centimetrą gerai pažįstantis žiedinių lenktynių virtuozas Ramūnas Čapkauskas. Tuo tarpu A-1600 klasėje geriausiai šiemet pasirodė taip pat žiedinėse lenktynėse nugalėtojo laurus skinantis Mindaugas Neliubšys.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.