Už neįjungtą skaitiklį – grasinimai ginklu

Taksistų ir keleivių konfliktus dažniau sprendžia kumščiai nei policija

Kalbos apie agresyvius, įžūliems klientams į kaulus įkrėsti visada pasirengusius taksistus, akimirksniu sulekiančius kolegai į pagalbą, apramino nuotykių ieškančius kauniečius. Neseniai nutiko priešingai: Aleksote du jaunuoliai neva už neįjungtą skaitiklį kumščiais ir dujiniu pistoletu auklėjo septyniasdešimtmetį taksi vairuotoją.

Nelaimę nujautė

Septintą dešimtį perkopęs taksi firmos „Apologetas” vairuotojas „Kauno dienai” pasakojo apie vieno šeštadienio vakaro įvykius, tačiau baimindamasis jį įbauginusių jaunuolių keršto, norėjo skaitytojams likti nežinomas. Seno modelio „Audi 80” automobilį vairuojantį pensininką pavadinkime Jonu.

Po 5 valandos vakaro į jo taksi automobilį susigrūdo trys jaunuoliai.

„Jie kėlė įtarimą. Buvo įkaušę ir garsiai rėkavo, bet vežti juos sutikau”, – pasakoja taksistas Jonas. Keleiviai nurodė kryptį, Yliškes, kur išlipo pirmasis jaunuolis, kiti du pageidavo važiuoti toliau: pirmiausia į Birželio 23-iosios gatvę, vėliau – į nekaip garsėjantį Partizanų gatvės bendrabutį, pažymėtą trečiuoju numeriu.

„Maršrutas – ne iš maloniųjų, todėl paprašiau, kad parodytų, jog turi pinigų susimokėti už kelionę”, – apie užsimezgusį konfliktą kalba Jonas. Skustagalviai numetė ant taksi panelės 60 litų ir pasakė, kad norės grąžos.

Pasak taksisto, jaunuoliai smaginosi tyčiodamiesi iš jo, pravardžiuodami, galų gale trenkė senukui į veidą.

„Išsigandau, bet nė nepagalvojau, kad gali dar labiau nepasisekti: gale sėdėjęs jaunuolis išsitraukė šaunamąjį ginklą ir įrėmęs į galvą grasino nušauti. Taip jie linksminosi”, – dalijosi nemaloniais įspūdžiais taksistas.

Įremtas ginklas pakirto kojas

Praskelta lūpa, pamušta akis ir nosis – daugiau Jonas nelaukė, sustojo ties Veiverių gatvės 44-uoju namu, kur naktiniam darbui rengėsi keli kolegos taksistai ir išlaipino agresyvius jaunuolius.

„Vieną dar užsmaugčiau, bet su dviem jaunuoliais nebūčiau susidorojęs, tuo labiau ginkluotais”, – svarsto septyniasdešimtmetis. Labiausiai jį išgąsdino grasinimai nušauti, nes puikuodamasis prieš draugą, dar ir neblaivus, grasintojas, anot Jono, galėjo nuspausti gaiduką.

Tą vakarą ties Veiverių gatvės 44-uoju namu, prie poliklinikos, užsakymų lūkuriavęs kitos taksi firmos vairuotojas pasakoja iš karto pastebėjęs, kad staiga prie jo sustojusiame taksi automobilyje sėdi ne patys ramiausi klientai.

„Supratau, kad „Audi 80″ vairuotojui reikia pagalbos, dėl to jis prie mūsų ir sustojo. Iš karto išlipau. Tuo metu išlipo ir jie”, – apie prasidėjusį susistumdymą pasakoja taksistas, kurio vardas ir pavardė redakcijai žinomi. Išlipęs iš automobilio vairuotojas, kurį čia vadinsime Stanislovu, griežtai suriko: „Traukitės nuo mašinos”.

Agresyvūs jaunuoliai atkirto: „Ei, už 20 litų į Dainavą veši?” Tokia kaina, anot taksisto, yra priimtina, tačiau priimti užsakymą jis atsisakė iš solidarumo kolegoms.

„Šiek tiek apsistumdėme, bet nieko rimto nebuvo, nes kažkuris kitas taksistas iškvietė policiją ir ji netrukus prisistatė”, – pasakoja Stanislovas. Pasak jo, atvykus pareigūnams skustagalviai nespruko, bet pradėjo skųstis, neva taksistai juos sudaužė.

„Nė vienas jų gerai negavo į kuprą. Tą, kuris turėjo ginklą, palaikiau prispaudęs prie grindinio, ir viskas”, – sako taksistas.

Anot jo, atvykus pareigūnams taksistai sunerimo, kad šioje istorijoje jie gali likti kalčiausi, nes ginkluotas jaunuolis nuolat šaukė: „Mano tėvas mentas”, „Jums, gaidžiai, bus ragai”.

Stanislovas, sako, išsigandęs ne juokais, kai vaikinas pagrasino peršauti koją.

„Filmų prisižiūrėjęs žinojau, kaip elgtis. Greit perverčiau jį ant žemės ir ištraukiau pistoletą”, – didžiuojasi taksistas.

Teisybės neieško

Septyniasdešimtmetis taksistas sako pareiškimo dėl įvykio neparašęs: iš pradžių nesuprato, kad turi tokią galimybę.

„Atvažiavę policininkai prišoko prie manęs ir užrėkė, ko kviečiu policiją, ar turiu pretenzijų. Išsigandau, pasakiau, kad pretenzijų neturiu ir nuvažiavau”, – pasakoja senolis.

Kolega taksistas Stanislovas sako, kad jei Jonas kreiptųsi į policiją, įvykį mačiusieji taksistai jį palaikytų, liudytų.

Nežinia, anot jo, kiek teisybės pavyktų surasti, ypač jei agresyvus jaunuolis iš tiesų yra policininko sūnus.

Taksistams nerimą kėlė ir tai, kad atvykę pareigūnai solidariau elgėsi su vaikinais, nei su taksistu.

Apie pavaldinio ir klientų konfliktą taksi firmos „Apologetas” direktorius Raimondas Jonaitis sužinojo iš „Kauno dienos” žurnalistų, ir labai nustebo.

„Dievaži, nieko nebuvau girdėjęs, Jonas man nesiskundė, nieko nesakė”, – telefonu teigė keturiasdešimties taksi automobilių parko vadovas. Panašių incidentų, tikino jis, pasitaiko, bet retai. Anksčiau jam nėra tekę girdėti apie konfliktus, į kuriuos būtų įsivėlęs dvejus metus firmoje dirbantis Jonas.

Beje, firmos vadovas neslėpė pritariąs taksistų polinkiui ginčus su klientais spręsti kumščiais, nes, anot jo, policija dažniausiai pernelyg nesigilina ir kaltų neieško, dažniausiai net protokolo nesurašo.

Ar policija padarė viską, ką galėjo?

Kauno miesto VPK Viešosios policijos Patrulių rinktinės vadas Remigijus Balandis patvirtino, kad gruodžio 2 dieną, šeštadienį, 17 val. 2 min. pagal iškvietimą pagalbos telefonu 112 į Veiverių gatvę buvo išsiųstas patrulių ekipažas. Skambinęs asmuo pranešė apie konfliktą, minėjo, kad švaistomasi ginklu.

Tačiau policijos suvestinėse šis įvykis nebuvo užfiksuotas.

„Galbūt vaikinas išsitraukė žaislinį pistoletą arba dujinį ginklą, kurį gali kiekvienas pilnametis nusipirkti. Kol nenustatyta, kad tikrai tai yra šaunamasis ginklas, mes jį vadiname daiktu, panašiu į šaunamąjį ginklą”, – patrulių vadas aiškina, kodėl šis įvykis nebuvo priskirtas prie rimtų, kurie paprastai įtraukiami į suvestines.

Patrulių vadas neguldo galvos dėl visų savo patrulių, juolab kad per parą tenka reaguoti į beveik 300 iškvietimų, tačiau, anot jo, didesnė tikimybė, kad pareigūnai savo darbą įvykio vietoje atliko taip, kaip priklauso.

„Gal tokio senyvo amžiaus žmogus nesuprato, kad jam buvo sakyta nuvykti į Centro komisariatą”, – gina pareigūnus R.Balandis.

Be to, pasak jo, yra daug žmonių, kurie nesikreipia į policiją, o jei nukentėjusysis atsisako rašyti pareiškimą ir pats pasišalina iš įvykio vietos, pareigūnai priversti paleisti tariamą nusikaltėlį.

Policininkų vaikas

„Kauno diena” pasidomėjo, ar pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neblaivaus asmens švaistymosi ginklu viešoje vietoje. Juolab kad per visą Veiverių gatvę šaukęs „aš mento sūnus” jaunuolis iš tiesų yra policininkų, išėjusių į pensiją, vaikas. 21-erių metų vaikino mama dirbo nepilnamečių inspekcijoje, o tėvas iki 1999 metų sausio dirbo Dainavos komisariato inspekcijos (dabar Vidaus tyrimų poskyrio) inspektoriumi.

Vilius Velička, Centro policijos nuovados viršininkas, tikino, kad priimdamas sprendimą administracinio teisės pažeidimo byloje neturėjo informacijos apie nusižengusiojo tėvus.

„Elgėmės kaip su eiliniu pažeidėju”, – sakė V.Velička. Anot jo, jeigu pasitvirtintų faktas, kad pareigūnai nuolaidžiauja pažeidėjams, jie būtų griežtai nubausti.

Centro policijos nuovados viršininkas teigė, jog operatyvaus poskyrio darbuotojai protokolą už triukšmavimą viešoje vietoje nusižengusiajam surašė tą dieną, kai jis buvo sulaikytas. O gruodžio 5 dieną – dar vienas protokolas – už ginklo laikymo taisyklių pažeidimus. Kelių dienų prireikė informacijai apie ginklą tikrinti.

Pasak V.Veličkos, sulaikytasis neturėjo teisės viešoje vietoje turėti ginklo, nes buvo neblaivus, jam nustatytas vidutinis girtumas (1,51 promilės). Apie antrą konflikte dalyvavusį asmenį V.Velička neturėjo informacijos ir negalėjo paaiškinti, kodėl tik vienas vaikinų buvo sulaikytas. Į šiuos klausimus atsakyti negalėjo ir patrulių vadas R.Balandis.

Girti, bet principingi

Romanas, kurio pavardė redakcijai žinoma ir dėl kurio prasidėjo ši istoriją, sako, kad ir pats stebisi, kiek košės prisivirė.

„Kauno dienai” jis pasakojo, kad minėtą šeštadienio popietę su dviem draugais linksminosi viename bare, Aleksoto mikrorajone, Veiverių gatvėje.

„Išgėrėme gana daug, sėdome į taksi, bet taksistas kažkodėl nenorėjo vežti. Galvojo, kad negalėsime sumokėti. Davėme 60 litų, kad nusiramintų”, – sako Romanas.

Vaikinai pastebėjo, kad vairuotojas važinėja neįjungęs skaitiklio. Netrukus paklausė, kodėl jis neįjungtas ir kaip vairuotojas grąžą atiduos.

Jaunuoliai taip susinervino dėl neįjungto skaitiklio, kad pradėjo koneveikti vairuotoją, o priekyje sėdėjęs Romano draugas trenkė taksistui į veidą.

„Tegul įjungia tą savo skaitiklį. Taip niekas nedaro. Pamatė, kad girti ir sugalvojo užsidirbti”, – aiškina draugo agresiją Romanas ir priduria, kad trenkta buvo vieną kartą. Tačiau ginklo vairuotojui į galvą sako nebuvo įrėmęs.

Taksistas pamušta akimi suskubo sustoti prie kitų taksistų.

„Visi išlipome. Ten mums aplaužė sparnus. Gal ir rėkavome, nes išgėrę buvome, bet taip elgtis negalima. Taksistai keturiese mane mušė pasiguldę ant žemės ir rėkė „kviečiam policiją”. „Užmečiau” frazę „gal kviečiam savus”, – pasakoja Romanas.

Skundėsi jog nukentėjo areštinėje

Vaikinas nesupranta, kodėl patruliai į nuovadą nusprendė vežtis tik jį, o draugo neėmė.

Romanas sako patruliams prisistatęs, kas toks yra, ir kad jo tėvai yra policininkai. Bet tai nepadėjo.

„Uždarė į kamerą, pradėjau spardyti grotas. Atėjo du policininkai, užlaužė rankas, davė per galvą, atėmė sportbačius, kad nesispardyčiau. Policija nelabai kaip dirbo savo darbą, aš išmanau, nes mano tėvas ir motina policininkai. Žinau aš tuos įstatymus”, – sako Romanas.

Apie 17.30 į areštinę pristatytas Romanas sulaikytas buvo iki 8 valandos vakaro. Išleisdami pareigūnai liepė atvažiuoti antradienį, gruodžio 5 d. Nuvažiavęs jaunuolis išklausė komisaro skaitomą kodekso straipsnį, pagal kurį ketinama jį nubausti. Už tai, kad neblaivus turėjo ginklą viešoje vietoje, jam grėsė bauda nuo 300 iki 500 litų arba dujinio pistoleto konfiskacija.

Tačiau, pasak Romano, už ginklą jis baudos negavo, nors policija teigė kitaip. Tik už triukšmą – 150 litų. Susimokėjęs baudą vaikinas su draugais vėl galės švaistytis neblaivus su ginklu – už tai, matyt, nebaudžiama. O taksistai tegu vėl tyli.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.