Teisėjai persikels į rūmus

Vietoje kino teatro „Senasis trestas” kylančiame naujame teismų pastate bus narpliojamos neišgalvotos istorijos

Buvusio kino teatro „Senasis trestas” vietoje lyg ant mielių kyla vadinamieji Teismo rūmai. Po dvejų metų juose įsikurs Kauno apygardos administracinis ir Kauno apygardos teismai. Į projektą Teisingumo ministerija investuoja per 30 milijonų litų. Šiemet pradėta ir Kauno miesto apylinkės pastato Laisvės alėjoje rekonstrukcija.

Perkels du teismus

Nuo 2008 metų pabaigos A.Mickevičiaus gatvėje duris atvers vadinamieji Teismo rūmai. Nugriovus anksčiau Kaune garsų kino teatrą „Senasis trestas”, jau atlikta maždaug trečdalis statybos darbų. Pasak Teisingumo ministerijos Strateginio planavimo ir investicijų departamento direktoriaus Zenono Sankausko, investicijos į projektą siekia 34 mln. litų.

„Statybas planuojame užbaigti iki 2008 metų pabaigos, bet tai priklausys ir nuo to, ar nestrigs finansavimas iš biudžeto”, – sakė Z.Sasnauskas.

Į trijų aukštų pastatą planuojama perkelti Kauno apygardos administracinį teismą. Jis šiuo metu įsikūręs M.K.Čiurlionio gatvėje, prie Stoties turgaus. Šiame teisme posėdžių salės itin ankštos, todėl visi norintieji neturi galimybės sekti įdomesnių teismo procesų. Panaši situacija yra ir A.Mickevičiaus gatvėje įsikūrusiame Kauno apygardos teisme, kuris nagrinėja baudžiamąsias ir civilines bylas.

Naujas patalpas numatyta pritaikyti neįgaliesiems, kaip reikalauja Europos Sąjunga.

Įrengs dvylika posėdžių salių

Už šiemet skirtus 6,5 mln. litų, UAB „Vėtrūna” užbaigs tik pagrindinio pastato konstrukcijų statybą, uždengs stogą.

Kauno apygardos administracinis teismas įsikurs naujo pastato dešinėje pusėje, o Kauno apygardos teismo korpusas šliesis prie dabartinio pastato. Pirmame aukšte numatyta įrengti raštinę ir priimamąjį, antrajame – sales, o trečiajame bus teisėjų kambariai. Kauno apygardos teisme šiuo metu dirba 37 teisėjai. Padidėjus darbo krūviui, praėjusių metų pabaigoje buvo priimti 24 jų padėjėjai, kuriems taip pat būtina sudaryti tinkamas darbo sąlygas. Yra kabinetų, kuriuose dirba po 8-9 žmones. „Kai kurie teisėjai dirba kabinetuose, kurie labiau panašūs į „kišenes”, – sakė Kauno apygardos teismo atstovė spaudai Jūratė Dabašinskienė.

Pagal projektą, pirmajame aukšte bus įrengtos baudžiamųjų bylų salės, o antrajame ir trečiajame – civilinių bylų salės ir kitos patalpos.

„Iš viso bus įrengta dvylika posėdžių salių, kurių viena teks maždaug trim teisėjams”, – sakė Kauno apygardos teismo techninės priežiūros inžinierius Henrikas Valutavičius. Keturios salės bus erdvesnės (po maždaug 100 kvadratinių metrų).

Teisiamųjų už rankovių netampys

Naujuose Teismo rūmuose pagerės ir teisiamųjų konvojavimo sąlygos. Pasak techninės priežiūros inžinieriaus H.Valutavičiaus, nagrinėjant baudžiamąsias bylas šiuo metu teisiamuosius reikia vesti pro posėdžių salėje susirinkusius žmones. „Ateityje jie bus vedami pro atskiras duris, kad žmonės netampytų jų už rankovių, kaip yra šiuo metu”, – kalbėjo H.Valutavičius. Teisiamiesiems bus skirtas atskiras kambarys, kuriame jie lauks teismo posėdžio pradžios.

Dėl vienos krypties eismo A.Mickevičiaus gatvėje konvojaus pareigūnai teisiamuosius priversti į teismą vežti darydami didelį lankstą aplinkinėmis gatvėmis. Tačiau po pertvarkos, iš toje pat gatvėje esančio izoliatoriaus jie bus atvežami greičiau. „Naujasis pastatas iš esmės tarnaus tik teismo procesams, o pasirengimas jiems vyks dabartiniame pastate”, – aiškino H.Valutavičius.

Byloms saugoti trūksta vietos

Kauno apygardos teismo techninės priežiūros inžinierius H.Valutavičius akcentavo, kad, teismus perkėlus į naujas patalpas, senosiose bus daugiau vietos skirta archyvui. Vien šis teismas per metus išnagrinėja maždaug 250 baudžiamųjų ir apie 1000 civilinių bylų. Kai kurias bylas sudaro net 100 tomų. Tuo tarpu Kauno apygardos administraciniame teisme kasmet išnagrinėjama apie 1000 skundų. Baigtų bylų šiemet padaugėjo maždaug 30 proc., todėl archyvą būtina plėsti.

Pasak Teisingumo ministerijos Strateginio planavimo ir investicijų departamento direktoriaus Zenono Sankausko, iš M.K.Čiurlionio gatvės išsikėlus Kauno apygardos administraciniam teismui, tuščias pastatas greičiausiai bus perduotas Valstybės turto fondui.

„Jei patalpų mums nereikės, jos bus privatizuotos”, – sakė Z.Sasnauskas.

Be jau minėtų teismų, permainos prasidėjo ir Kauno miesto apylinkės teismo patalpose. Teisingumo ministerijai skyrus 5 mln. litų, šiuo metu Laisvės alėjoje yra pertvarkomas buvusio prekybos centro „Skalsa” pastatas. Pagal projektą, čia bus devynios posėdžių salės ir priimamasis. Rekonstrukciją planuojama užbaigti iki 2007 metų pabaigos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.