Ką sapnuoja salamandra – šiuolaikinio šokio spektaklio premjera Menų spaustuvėje

Atsisveikinimo su „Kišenine” sale proga Menų spaustuvėje vyks įspūdingas šiuolaikinio šokio spektaklis, kurį sukūrė du skirtingų kartų ir patirčių menininkai – teatro metras režisierius ir aktorius Valentinas Masalskis bei viena perspektyviausių Lietuvoje šiuolaikinio šokio kūrėjų Loreta Juodkaitė. Šokio spektaklis „Salamandros sapnas. Paveikslas” – tai netradicinis šokio ir muzikos veiksmas, kurį įkvėpė amfibijos salamandros, gebančios atsiauginti prarastas galūnes, mitas.

Valentinas Masalskis ir Loreta Juodkaitė, du giminingų sielų menininkai, spektaklio idėją grindžia salamandros mitu – viduramžiais tikėta, kad ši itin nuodinga amfibija yra ugnies deivė. Šokio spektaklyje gretinama grubi ir šalta estetika su karštu ekspresyvumu, muzika su tyla, bjaurumas su grožiu, natūralumas su dirbtinumu, žmogiška baimė su gaivališka stichija.

Spektaklio choreografiją kurianti ir jame šokanti Loreta Juodkaitė yra baigusi scenografijos specialybę Vilniaus dailės akademijoje, paskui mokėsi Zalcburgo eksperimentinėje šokio akademijoje. Ji prisipažįsta, kad galimybė kurti kartu su tokia iškilia asmenybe kaip Valentinas Masalskis yra neįkainojama patirtis, kuri jai padeda sujungti jos vaizduojamojo meno žinias su scenos menais. Tačiau jos manymu, šis bendras darbas yra abipusiai naudingas, nes ir Valentinas Masalskis, pirmą sykį režisuodamas šiuolaikinio šokio spektaklį, iš jos sužino apie šokio bei choreografijos subtilybes.

Spektaklyje vaizduojama salamandra gyvena savo kokone – jis įkūnija ne tik kiautą, kuriame gyvena daugelis šiuolaikinių žmonių, bet ir kaukes, po kuriomis mes slepiamės bei „plastikinę” nūdienos visuomenę, kurioje viskas turi būti įpakuota. Šiam Menų spaustuvės „Atviros erdvės” programai sukurtam šokio spektakliui scenografiją kūrė Renata Valčik, muziką – Marius Baranauskas. Keturi spektaklio kūrėjai tikisi, kad tai pirmas, bet ne paskutinis jų bendras kūrinys.

Kitų metų rudenį Menų spaustuvė planuoja pakviesti žiūrovus į renovuotą pagrindinę renginių salę, kuri atvers duris su naujais spektakliais, naujomis idėjomis ir nauja energija.

Spektaklio premjerą bus galima išvysti Menų spaustuvės „Kišeninėje” salėje gruodžio 15, 16 d. 18 val.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.