Karmėlavos kapinės – beveik neprižiūrimos

Tyrimą atlikę Kauno savivaldybės Kontrolės komiteto nariai buvo šokiruoti padėtimi vienose pagrindinių miesto kapinių. Pareikalauta kitų metų biudžete šioms kapinėms finansavimą numatyti atskira eilute.

Vienų pagrindinių Kauno miesto kapinių būklė – krizinė. Jos plečiamos neparengus projektų, o kai kurios kapvietės primena dykvietę. „Vaizdas toks kaip apleistų lietuvių kapų Sibire”, – – LŽ sakė Kauno miesto savivaldybės Kontrolės komiteto pirmininkas Giedrius Donatas Ašmys.

LŽ rašė, kad pavasarį dėl nesutvirtintų šlaitų liūtys išplovė dalį Karmėlavos kapinių kapviečių. Po šio įvykio pagaliau atliktas tyrimas dėl kapinių būklės. Jį vykdęs savivaldybės Kontrolės komitetas nustatė, kad miesto kapines prižiūrinti savivaldybės įmonė „Kapinių priežiūra” nesilaiko įstatymų nustatytų reikalavimų. „Bendras vaizdas labai prastas. Trūksta ir ūkiškumo, ir dėmesio. Dalis kapinių iškirtus mišką vystoma be projekto, neįrengta vandens nubėgimo sistema, daug kur nesutvarkytas privažiavimas ir keliai, – LŽ pasakojo Ašmys. – Čia neatsižvelgta į tautoje susiformavusias pagarbos kapvietėms tradicijas. Tai pasakytina pirmiausia apie stačiuose šlaituose ir artimųjų neprižiūrimas laidojimo vietas. Liūdną vaizdą paryškina prastai tvarkoma aplinka, apgailėtinos išvaizdos prekybai skirtos vietos ir akivaizdūs Kapinių tvarkymo taisyklių pažeidimai”.

Įmonės „Kapinių priežiūra” vadovas Valdemaras Olšauskas tvirtino, kad visos problemos – dėl itin menko finansavimo. 24 miesto kapinėms prižiūrėti iš biudžeto šiemet skirta 1,3 mln. litų. „Mūsų prižiūrimas plotas – 150 hektarų, o savivaldybė temoka 720 litų per mėnesį už hektaro sutvarkymą. Darbus atlieka apie 80 žmonių, tad nesunku apskaičiuoti, kad vienam jų tenka daugiau kaip 1,5 hektaro priežiūra. Atliekame visus darbus, bet tik tiek, kiek išgalime. Normaliai priežiūrai reikėtų bent 2,5 mln. litų”, – tikino direktorius.

Olšausko teigimu, dėl mažų atlyginimų ir didelės darbų apimties jis jau neranda darbuotojų. Tačiau įmonės Personalo skyriaus fiksuotuose aprašuose matyti, kad per dvejus metus „Kapinių priežiūroje” papildomai buvo įdarbinti 48 žmonės.

Savivaldybės įmonei leista verstis ir komercine veikla. Vasario 16-osios gatvėje įsikūrusiame įmonės padalinyje veikia laidojimo paslaugų tarnyba ir laidojimo reikmenų parduotuvė, tačiau kiek ji uždirba, sužinoti nepavyko. Ataskaitų, rodančių finansinę „Kapinių priežiūros” padėtį, pasigedo ir įmonės finansinę veiklą prieš dvejus metus tikrinęs savivaldybės kontrolierius.

Kritiška Karmėlavos kapinių būkle susidomėjęs Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje įpareigojo savivaldybės administraciją per 10 dienų parengti leidimų laidoti išdavimo tvarką ir užtikrinti neprižiūrimų kapviečių tvarkymą. Miesto Kontrolės komitetas pasiūlė Karmėlavos kapinėms tvarkyti kitų metų biudžete numatyti lėšas atskira eilute. Tačiau abejojama, kad pavyks šią sumą padidinti. LŽ žiniomis, 2007-aisiais, visų Kauno kapinių priežiūrai tenumatyta 1,6 mln. litų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.