Socdemas protegavo konservatorių institutą

Užsienio reikalų komitetas siūlė pirkti už 20 tūkst. litų konservatoriams artimo Demokratinės politikos instituto paslaugas. Parlamento valdyba nusprendė mokslinę studiją užsakyti supaprastinto konkurso tvarka.

Lietuvos strategiją emigracijos ir išeivijos atžvilgiu svarstantis Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) nutarė gilintis į Globalios Lietuvos kūrimo projektą pasitelkus konservatoriams artimą Demokratinės politikos institutą (DPI).

Prašymas sumokėti 20 tūkst. litų už mokslinį tyrimą būtent DPI suerzino Seimo valdybą. Nutarta studijos rengėjų ieškoti surengus supaprastintą konkursą – apklausą.

Globali Lietuva

Penktadienį Seimo valdyba svarstė URK prašymą skirti lėšų studijai apie airių ir lenkų diasporų konsolidaciją.

URK pirmininko socialdemokrato Justino Karoso pasirašytame paaiškinime teigiama, kad komitetas svarstydamas Strateginių studijų centro parengtą studiją „Lietuvos valstybės ilgalaikė strategija lietuvių emigracijos ir išeivijos atžvilgiu” nusprendė, jog verta pradėti kurti Globalios Lietuvos projektą. Tam esą būtina atlikti papildomus tyrimus, kaip tai daroma kitose šalyse.

Pasirinktos emigracijos ir tautiškumo atžvilgiu svarbią patirtį turinčios šalys – Airija, kurios apie 2 mln. gyventojų yra emigravę, atsidarius Europos Sąjungos rinkai, Lenkija ir Izraelis. Komitetas ragino kuo greičiau atlikti tyrimą ir patikėti jį DPI, pasirengusiam rezultatus pateikti iki 2007-ųjų kovo. Paslauga įkainota 20 tūkst. litų.

Greta pateiktoje DPI sąmatoje už šimtą puslapių studiją honorarams skiriama 18,6 tūkst. litų ir 1,4 tūkst. litų administracinėms išlaidoms.

Pasirašė neįsigilinęs

Seimo valdybos narius nustebino tai, kad URK rašte nurodomas konkretus institutas, o politikams juoką sukėlė faktas, jog socialdemokratas proteguoja įstaigą, susijusią su senais priešininkais – konservatoriais.

Seimo vicepirmininkas konservatorius Andrius Kubilius nusišalino nuo šio klausimo svarstymo, nes jis yra instituto valdybos narys, DPI vadovaujantis Mantas Adomėnas yra Kubiliaus patarėjas.

Po šiokio tokio ginčo valdyba nutarė, kad galima pritarti tik pačiai idėjai užsakyti studiją. Kaip LŽ paaiškino Seimo kancleris Gintautas Vilkelis, toliau viskas bus daroma įstatymų nustatyta tvarka. Užsakymo sąmata leidžia atlikti supaprastintą konkursą – apklausą. „Lietuvoje yra ne vienas institutas. Gal paaiškės, kad tokį darbą gali atlikti ir kiti”, – parlamento kanceliarijos vadovas sakė, kad pinigai bus paimti iš komitetui numatytų lėšų fondo.

Kubilius tikino apie siūlymą sužinojęs tik valdybos posėdyje. „Buvau nustebintas ir tam tikra prasme pamalonintas. Tikiu, kad Demokratinės politikos institutas darbą padarytų gerai, bet konkursas nepamaišys”, – sakė jis.

Kai triukšmas dėl jo pasirašyto rašto pasiekė Karoso ausis, ir šis neslėpė savo nuostabos. Jis prisipažino parašą padėjęs neįsigilinęs, jog daro paslaugą politiniams oponentams. „Anksčiau lyg ir nebuvo minimas konkrečiai DPI”, – traukė pečiais URK vadovas.

Gali perleisti garbę

DPI prezidentas Adomėnas LŽ sakė nejaučiąs jokios nuoskaudos, kad gali tekti konkuruoti. „Nežinau, kodėl pats komitetas nesumojo skelbti konkurso. Mes – už konkursus. Bet negi turėjome versti juos tai daryti sulaukę konkretaus siūlymo. Komitetas mus susirado”, – svarstė jis.

Kubiliaus patarėjas tikino, kad dėl galimo užsakymo nebendravo su politikais. „Kiek žinau, mus rekomendavo Strateginių tyrimų centras, jam talkinau kaip emigracijos ekspertas, – sakė Adomėnas. – Specialistų šiuo klausimu ne tiek jau daug, be to, daug kam nepriimtini tokie terminai, reikalaujantys didelio darbo tempo. Mes irgi gerokai abejojome, spyriojomės prieš sutikdami. Todėl jei tik ras ką nors kita, mielai perduosime šią garbę”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.