Ketvirtadalis piratinę produkciją siūlančių tinklapių platina kenksmingas programas

Tarptautinis interneto svetainių tyrimas parodė, kad 25 proc. tinklapių, siūlančių parsisiųsti piratines programas, tuo pačiu platina įvairių tipų kenksmingą programinę įrangą. Tokiais nepageidaujamais priedais taip pat yra užkrėsta beveik 60 proc. P2P tinkluose platinamų „nulaužimui” skirtų įrankių (angl. – cracks).

Tyrimo metu išanalizuotos interneto svetainės, kuriose buvo siūloma parsisiųsti piratines programas, licencijuotos programinės įrangos „nulaužimui” reikalingus įrankius ar vogtus aktyvavimo kodus. Ketvirtadalyje iš jų rasta įvairių rūšių kenksmingų programinių komponentų – šnipinėjančių ar reklaminių programų, „trojos arklių” ir pan. Dalis šių svetainių įdiegdavo nepageidaujamas programas automatiškai, pasinaudodamos kompiuteryje aptiktomis saugumo spragomis. Kitos vartotojų prašydavo jas įsidiegti patiems, tačiau nenurodydavo tikrųjų jų funkcijų bei paskirties.

„Piratinių programų platintojai pastaraisiais metais vis aktyviau veikia būtent internete. Kadangi čia mažesnės galimybės iš platinamų programų užsidirbti tiesiogiai, todėl jie dažnai ieško kitokios naudos: šnipinėjančių programų pagalba renka duomenis apie vartotojus ir vėliau juos parduoda suinteresuotoms įmonėms, platina įkyrias reklamines programas ir kitokį nepageidaujamą turinį”, – sako IT saugumo sprendimų kūrimo bendrovės CA atstovas darbui su partneriais Baltijos šalyse Paulius Dubinskas.

Studiją atliko tarptautinė informacinių technologijų rinkos tyrimų kompanija „International Data Corporation” (IDC). Tam šių metų rugpjūčio pabaigoje buvo sukurta speciali kompiuterių laboratorija, kurioje dvi savaites dirbę specialistai ieškojo piratinę produkciją siūlančių tinklapių ir diegėsi iš jų parsisiųstą programinę įrangą.

Tuo pačiu tyrime analizuoti sparčiai populiarėjantys P2P tinklai, kuriuose vartotojai keičiasi failais ir informacija, tiesiogiai prisijungdami prie kito vartotojo kompiuterio. Iš šiose bendruomenėse parsisiųstų įrankių, naudojamų licencijuotoms programoms „nulaužti”, net 59 proc. buvo užkrėsti įvairiais nepageidaujamais programiniais priedais.

Tyrimo metu taip pat nustatyta, kad nelegalios programinės įrangos platinimas sparčiai plinta elektroniniuose aukcionuose internete. Pavyzdžiui, populiariausioje tarp tokių sistemų „eBay” net 39 proc. įsigytų programų buvo nelicencijuotos, o dar 12 proc. turėjo papildomų programinių komponentų, apie kuriuos vartotojai buvo neinformuojami.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Informacinės technologijos su žyma , , .

1 atsiliepimas į "Ketvirtadalis piratinę produkciją siūlančių tinklapių platina kenksmingas programas"

  1. bigcatwar

    Kam svilpti garsiai vista apstate-nulauzta, prastai ispostringavote paskutine info. Si info MELAS kalba buvo apie tai kad isdure microsoft serverius. TRINTUKAI….

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.