Tyrime daug painiavos

A.Litvinenkos nunuodijimo byloje liudininko sveikatos būklė tapo mįsle

Britų sekliai, tiriantys buvusio Federalinės saugumo tarnybos (FST) karininko Aleksandro Litvinenkos nužudymo bylą, su ja susijusį Rusijos verslininką Dmitrijų Kovtuną laiko vienu svarbiausių liudininkų, kuris gali tapti net įtariamuoju.

Tuo tarpu Rusijos generalinė prokuratūra po D.Kovtuno apklausos jį traktuoja kaip nukentėjusįjį.

Žinios apie šio verslininko sveikatą taip pat prieštaringos.

Sveikas ar serga?

Rusijos naujienų agentūra „Interfax” pranešė, kad D.Kovtunas apnuodytas tuo pačiu izotopu, kaip ir A.Litvinenka. Maskvos medikai patvirtino, kad šio asmens sveikatos būklė – sunki. „Sunkiai pažeisti jo vidaus organai, labiausiai kepenys ir inkstai, paveikti radioaktyvių nuklidų”, – agentūros korespondentui sakė anoniminis šaltinis.

Interneto svetainė „NEWS.ru.com” savo ruožtu nurodo, kad Rusijos generalinės prokuratūros atstovai apie D.Kovtuno sveikatos būklę kalbėti vengia. „Dabartiniame tyrimo etape jokių komentarų neteikiame”, – svetainės korespondentui sakė žinybos atstovė. Tačiau D.Kovtuno advokatas Andrejus Romašovas griežtai paneigė pranešimus, kad jo klientas sunkiai serga. „Tokie gandai yra gryna provokacija”, – sakė advokatas.

Tačiau A.Romašovas, kalbėdamasis su „Interfax” korespondentu, vengė konkrečiai atsakyti, kaip jaučiasi jo klientas. „Aš – ne gydytojas, tik žinau, kad vienu metu jis jautėsi prastai, bet dabar padėtis pagerėjo”, – kalbėjo advokatas.

Rūpestis dėl šimtų žmonių

Tuo tarpu Londono laikraštis „The Times” rašo, kad A.Litvinenka buvo apnuodytas poloniu-210 ne sušių bare, kaip buvo manoma anksčiau, o viešbutyje „Millennium”. Nustačius, kad šio viešbučio, kuriame A.Litvinenka lapkričio 1 dieną susitiko su trimis buvusiais kolegomis verslininkais iš Rusijos, septynių darbuotojų organizme yra polonio-210 pėdsakų, „Millennium” administracija mėgino susisiekti su 250 žmonių, kurie tą dieną galėjo būti buvę šiame bare.

„Times” cituoja Britanijos apsaugos nuo radiacijos tarnybos atstovo Maiklo Klarko žodžius, kad A.Litvinenka galėjo būti apnuodytas per uždegtą cigaretę arba gėrimą.

„Nedidelis kiekis polonio-210 A.Litvinenkos stiklinėje gali paaiškinti, kaip į jo organizmą pateko radioaktyvus nuodas, – rašoma straipsnyje. – Po to garus iš jo gėrimo galėjo įkvėpti kiti žmonės šioje zonoje, ir nemaža koncentracija buvo jo draugų iš Rusijos bei aptarnaujančio personalo, kuris ilgą laiką buvo patalpoje, organizmuose”.

Atvykėlio pavardė neskelbiama

„The Times” pateikia liudytojų, kurių pavardės neskelbiamos, nuomonę, kad nuodingas kokteilis buvo pagamintas viename viešbučio numerių. „Daug polonio-210 pėdsakų buvo rasta ketvirto aukšto kambaryje; jame gyveno kažkoks atvykėlis iš Rusijos, kurio pavardė neskelbiama”, – rašo leidinys.

Laikraštis taip pat mano, kad pirmiausia apnuodyti A.Litvinenką buvo mėginta sušių bare, kur taip pat yra radioaktyvumo pėdsakų.

Laikraštis „The Daily Telegraph” cituoja „Millennium” darbuotojo, kurio pavardė nenurodoma, žodžius: „Keturi mano kolegos yra tarp tų, kurių organizmus paveikė radiacija. Jie sirgo kelias dienas. Jų akys buvo paraudusios, jie jautėsi blogai, kaip po peršalimo. Aš su jais kalbėjau, jie susirūpinę”.

Komentuodamas tai, jog Maskvoje iškelta byla dėl A.Litvinenkos mirties, laikraštis „The Independent” pažymi, kad tai leis persekioti Rusijoje galimus jo žudikus.

B.Berezovskis nepatenkintas

Straipsniuose apie A.Litvinenkos laidotuves Londone laikraščiai atkreipia dėmesį į tai, jog neaišku, ar A.Litvinenka prieš mirtį priėmė islamą, nors jo tėvas tvirtino, kad tokia buvo paskutinė jo sūnaus valia. „Financial Times” cituoja jo draugo, Čečėnijos sukilėlių atstovo Achmedo Zakajevo padėjėjo, žodžius: „Achmedas atvedė imamą į ligoninę pas Aleksandrą po to, kai jis pareiškė, kad nori numirti, būdamas dvasinėje vienybėje su čečėnų tauta, ir būti palaidotas Čečėnijos žemėje, kai ji bus visiškai nepriklausoma”.

Tas pats laikraštis cituoja vieno artimiausių A.Litvinenkos globėjų, Londone gyvenančio verslininko Boriso Berezovskio žodžius: „Aleksandras nebuvo religingas žmogus. Jo pareiškimai apie islamą – mažai reikšminga detalė. Tiesa tai, kad paskutinėmis dienomis prieš mirtį, kai jis buvo paveiktas stiprių nuskausminamųjų vaistų, kažkas atvedė imamą, kuris jam paskaitė Koraną”.

B.Berezovskis aiškiai nepatenkintas dėl to, kad jo globotinis save dvasiškai susiejo su čečėnų kovotojais, kurių radikalųjį sparną Vakarai traktuoja kaip teroristus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.