Puošmenos gali virsti Damoklo kardais

Kauno Rotušės aikštėje ant medžių plevenančios dekoracijos praeiviams kelia pavojų

Virš galvų kabančias sidabro spalvos juostas šventiškai pasidabinusioje Rotušės aikštėje miestiečiai gali stebėti beveik dvi savaites. Tai Kalėdų eglutės įžiebimo šventės palikimas, tačiau didžiųjų metų švenčių dekoracijos gali nesulaukti.

Po blizgančia plėvele – skarda

Ant medžių sukabintų dekoracijų grožį kauniečiai vertina kaip kas išmano. „Pastebėjau jas, gal ir gražu”, – pakalbintas „Kauno dienos” komentavo kaunietis Petras Genys, užsukęs į aikštę pasigrožėti Kalėdų eglute. Išgirdęs, kad dekoracijos pagamintos iš skardos, vyras nuščiuvo: „Neduok Dieve užkristų kam ant galvos. Galvojau, kad jos lengvutės”.

Prie Rotušės aikštės klientų laukiantys taksistai teigė savo akimis matę krentantį skardos lakštą, ir ne vieną. Viena dekoracija vakar buvo pasverta ant aptvaro prie Rotušės aikštės eglutės. Kita – saugiai padėta taksisto automobilio bagažinėje. Vyriškis viliasi panaudosiąs radinį buityje.

„Metalo vagims tai turėtų būti tikras lobis”, – šyptelėjo taksistas rodydamas į skardines „brangenybes” ant medžių. Taksistas šias dekoracijas pavadino kabančiomis giljotinomis. Dekoracijų ilgis – maždaug 2 metrai, plotis – apie 40 centimetrų. „Jei toks lakštas iš aukštai kristų ant žmogaus, aštria briauna gali sunkiai sužaloti”, – nedvejojo vyras.

Pasirūpins saugumu

Miesto Savivaldybės Kultūros skyriaus vedėjas Sigitas Šliažas priminė, kad puošmenos ant medžių sukurtos specialiai eglutės įžiebimo šventei, kurios programa šiais metais sukurta Hanso Kristiano Anderseno pasakos „Sniego karalienė” motyvais. Po šventės dekoracijas ant medžių nuspręsta palikti.

Apie tai, kad keletas puošmenų yra nukritusios, Kultūros skyriaus vedėjas sužinojo iš „Kauno dienos”. „Padarysime viską, kad jos būtų saugios, neužgautų žmonių. O jei pasirodys, kad laikyti jas ten nesaugu, visas nukabinsime”, – pažadėjo S.Šliažas. Pasak jo, šiandien bus dar kartą patikrinti visų dekoracijų pritvirtinimai. Vakar apsilankęs Rotušės aikštėje Kultūros skyriaus vedėjas buvo linkęs manyti, kad dekoracijos ne pačios nukrito, o buvo nuplėštos.

Kaltina vagis

„Derinau prie spektaklio. Reikėjo, kad tos dekoracijos būtų lyg veidrodžiai. Juose turėjo atsispindėti lazerių šviesos. Tai tarsi mūsų sielos veidrodžiai. Juose yra įkabinti varpeliai. Kai vėjas juos judina, girdisi skambesys”, – sumanymą komentavo dekoracijas kūrusi dailininkė Rimutė Skučienė.

Dailininkė tikino, kad skardos lakštai buvo pritvirtinti patikimai.

R.Skučienė teigė girdėjusi, kad dekoracijas kažkas mėgino vogti, nes cinkuota skarda yra vertinga. Vieno kvadratinio metro kaina – 39 litai. Puošmenoms, kurių pagaminta apie 60, sunaudota 50 kv. metrų skardos ir tiek pat plėvelės. Sąnaudos medžiagoms sudarė beveik 3 tūkst. litų. Dailininkė pasakojo pati jas gaminusi tris paras, nes žadėtos studentų pagalbos ji nesulaukė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.