Dramos teatre – „Paleistuvio” premjera

Gruodžio 16, 17 dienomis Dramos teatro meno vadovas režisierius Povilas Gaidys išleidžia į sceną savo naująjį pastatymą E. E. Šmito (Eric-Emmanuel Schmitt) laisvamanišką komediją „Paleistuvis”.

Pastatymo scenografas – Sergejus Bocullo, kompozitorius – Faustas Latėnas. Pagrindinius „Paleistuvio” personažus vaidins aktoriai Vytautas Anužis, Nelė Savičenko. Svarbius vaidmenis sukūrė ir aktoriai Regina Arbačiauskaitė, Eglė Jackaitė, Edvardas Brazys.

Įdomiais vaidmenimis šiame intriguojančiame pastatyme debiutuoja būsimosios teatro aktorės Klaipėdos universiteto Menų fakulteto docento Povilo Gaidžio vadovaujamo vaidybos specialybės IV kurso studentės Toma Gailiutė ir Monika Vaičiulytė.

Įžymus šiuolaikinis prancūzų rašytojas, dramaturgas, kino scenaristas E. E. Šmitas gimė 1960 m. Lione, studijavo filosofiją, apgynė daktaro disertaciją tema „Didro, arba Gundymo filosofija”, dėstė filosofiją Šerburo licėjuje, Šamberi universitete, nuo 1994 m. atsidėjo vien kūrybai.

Kiekvienas E. E. Šmito kūrinys – ar tai būtų filosofinė esė, romanas ar pjesė – sulaukia pasaulinės šlovės. Didelį pasisekimą turėjo jo pirmasis romanas „Egoistų sekta”, „Neregimybės” ciklas, kurį sudaro keturios knygos, kiti prozos kūriniai.

Žymiausios E.E. Šmito pjesės „Naktis Valonijoje”, „Svečias”, „Paslaptingosios variacijos”, „Frederikas, arba Nusikaltimų bulvaras”, „Dviejų pasaulių viešbutis”, „Paleistuvis” ir kt.

E. E. Šmitas yra daugelio literatūrinių, teatrinių premijų laureatas ir savo tėvynėje, ir užsienyje. 2000 m. už savo kūrybą buvo apdovanotas Prancūzų akademijos teatro premija. Jo kūriniai išversti į daugelį pasaulio kalbų, pjesės rodomos įvairiausių šalių scenose.

1997 m. parašytos pjesės „Paleistuvis” pagrindinis veikėjas – filosofas, rašytojas, laisvamanis Denis Didro. Tai ne biografinė pjesė. Pasitelkęs vieną įdomiausių švietimo epochos įžymybių, Šmitas išaukština aštrų protą, minties laisvę, sugebėjimą išsivaduoti iš dogmatiško požiūrio į pasaulį, suvokti jo beribę įvairovę, gyventi taip, kaip trokšta prigimtis.

Autorius šią savo pjesę vadina pačia linksmiausia, parašyta pavasarį, alsuojančia atgimimu, kupina gyvenimo džiaugsmo.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.