Ant Klaipėdos saugumiečių pečių – senos istorijos

Valstybės saugumo departamento (VSD) ligas tyrusio Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) išvadose kyšo ir uostamiesčio saugumiečių ausys.

Politikams liudiję pareigūnai tvirtino, kad prieš penketą metų VSD Klaipėdos apygardoje vyko įtartini veiksmai, kuriuos tyrė kontržvalgybininkai iš Vilniaus. Tariamas įvykių skandalingumas vėliau buvo aprašytas žiniasklaidoje.

„Vakarų ekspresui” VSD Klaipėdos apygardos vadovas Algirdas Grublys senas istorijas pavadino visišku pramanu ir sakė įtariantis, kad jį šmeižia 13 metų vadovavimo uostamiesčio saugumiečiams pavydintys asmenys.

Orgijos ir šantažas?

Vienoje NSGK parengtų ir Seimo palaiminimo laukiančių išvadų dalyje vardijamos VSD tarnybinės paslapties neteisėto atskleidimo problemos. Jose – uodegos ir iš Klaipėdos.

„Komitetas negali nei patvirtinti, nei paneigti spaudoje pasirodžiusios informacijos apie prieš kurį laiką vykusius įvykius VSD Klaipėdos apygardoje. Komitetas nustatė, kad dalis viešumoje pasirodžiusios informacijos (tai, kad kontržvalgybinę veiklą Klaipėdoje tyrę pareigūnai buvusio VSD vadovo Mečio Laurinkaus netikėtai buvo atšaukti nesibaigus tyrimui, ir tyrimo išvados iki šiol nepadarytos), įvertinus pareigūnų pateiktus duomenis, pasitvirtino”, – teigiama komiteto išvadoje.

Tačiau politikai pripažino neturintys duomenų, kad minėtas tyrimas buvo nutrauktas šantažuojant buvusį VSD vadovą neva turima kompromituojančia informacija.

Parlamentarai turėjo omenyje viename laikraštyje paviešintą neva sensacingą informaciją – esą klaipėdiečiai turėję vaizdo bei garso įrašus apie savo viršininkų orgijas.

Neva 2001 metais VSD centrinio štabo pareigūnai gavo operatyvinės informacijos apie keistus uostamiesčio pareigūnų santykius su Rusijos bei Baltarusijos atstovais, lėšų švaistymą, nesankcionuotą VSD turimos informacijos perdavimą komercinėms struktūroms. Operacija turėjo kodinį „Apaštalų” pavadinimą.

Teigiama, kad nusiuntus sostinės pareigūnus patikrinti operatyvinės informacijos, netrukus tyrimas buvo nutrauktas M. Laurinkaus įsakymu.

Neva jį žengti šį žingsnį privertė slapta klaipėdiečių kolegų daryti įrašai apie VSD šefo pasilinksminimus uostamiesčio verslininko, AB „Klaipėdos hidrotechnika” valdybos pirmininko ir Latvijos garbės konsulo Pranciškaus Jurgučio viloje.

Tariamose orgijose neva dalyvaudavo ir tuometinis prezidento Valdo Adamkaus, dabar – premjero Gedimino Kirkilo patarėjas Albinas Januška.

Vertinimai – skirtingi

„Vakarų ekspresui” NSGK vadovas Algimantas Matulevičius teigė, kad apie saugumiečių tyrimą Klaipėdoje komitetui paliudijo patys VSD kontržvalgybininkai.

„Tai nustatėme apklausų metu, informacija dalinai pasitvirtino. Tačiau fakto, kad M. Laurinkus – korumpuotas, liepė nutraukti tyrimą, negalime patvirtinti. Blogiausia yra tai, kad tokia informacija, kuria turėtų disponuoti tik patys saugumiečiai, nutekėjo į viešumą. Tai yra baisus dalykas. Antra vertus, inspektuoti savo skyriaus veiklą nėra koks nors nusikaltimas ar skandalas, tai vyksta nuolat”, – teigė parlamentaras.

Klaipėdietis Seimo narys Eligijus Masiulis mūsų dienraščiui sakė, kad jam kelia susirūpinimą Klaipėdos saugumiečiams mesti įtarimai.

„Kas gali paneigti, kad nutraukus tyrimą įvairūs negeri dalykai nesikartoja?” – svarstė jis.

Politiko kolega, buvęs NSGK narys Vytautas Čepas „Vakarų ekspresą” tikino negalintis patikėti, kad VSD Klaipėdos apygardos vadovas A. Grublys galėtų griebtis šantažo.

„Kol nesame susipažinę su ta komiteto išvadų dalimi, kuri yra įslaptinta, kokių nors išvadų negalima daryti. Jei M. Laurinkus arba A. Grublys buvo pirtelėje pas P. Jurgutį – nieko čia blogo. Juk niekas nedraudžia. Košmariškas dalykas būtų tas, jei paaiškėtų, kad patys saugumiečiai save seka, įrašinėja ar filmuoja balius. Tačiau aš A. Grubliu visiškai pasitikiu, jis yra geras vadovas, man net netelpa galvoje, kad jis ką juoda darytų”, – sakė Seimo narys.

Šmeižia iš pavydo?

Pats A. Grublys „Vakarų ekspresui” nei paneigė, nei patvirtino fakto, kad 2001 metais jo vadovaujamoje apygardoje vilniečiai atliko tyrimą.

„Tai yra tarnybinės paslapties dalis. Tai net nebuvo patikrinimas, o susipažinimas su informacija. Tačiau visa tai, kas parašyta apie kažkokias orgijas, slaptus filmavimus, įrašinėjimus ir šantažą, yra absoliučiai išgalvota istorija. Tie dalykai mane asmeniškai žeidžia, aš ne kartą svarsčiau galimybę kreiptis į teismą dėl garbės ir orumo įžeidimo, tikrovės neatitinkančios informacijos paskleidimo, tačiau turiu labai daug darbo ir nenoriu bylinėtis”, – sakė saugumietis.

Anot jo, istorijos sudėliotos iš žmonių apkalbų, melo.

„Tai neturi nieko bendro su manimi. Aš esu saugumo karininkas, todėl man garbė aukščiau visko. VSD vadovu Klaipėdoje dirbu nuo 1993 metų. Kaip aš galėčiau daryti kažkokius slaptus įrašus? Nesąmonė. Tiesiog kažkas pavydi mano darbo, todėl ir šmeižia. Mano karininko garbė neleistų krėsti panašių kvailysčių”, – teigė A. Grublys, nepaneigęs asmeniškai pažįstantis P. Jurgutį.

Su pastaruoju vakar „Vakarų ekspresui” nepavyko pasikalbėti – AB „Klaipėdos hidrotechnika” atstovai tikino, kad vadovas biure lankosi labai retai, o Latvijos konsulate informavo, kad jis yra išvykęs. Mobilusis P. Jurgučio telefonas vakar buvo išjungtas.

Nerado laiko pasikalbėti ir buvęs VSD šefas, dabar Lietuvos Respublikos ambasadoriumi Ispanijos Karalystėje dirbantis M. Laurinkus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.