Netinkamai dirbusiam Kelmės notarui – griežtas papeikimas

Notarų garbės teismas Kelmės rajono 2– ojo notarų biuro notarui Alvydui Andrijauskui skyrė griežtą papeikimą už Notarų garbės (etikos) kodekso pažeidimus.

„Toks Notarų garbės teismo sprendimas turėtų paskatinti visus Lietuvos notarus ateityje daugiau dėmesio skirti piliečių aptarnavimui, ypatingai paveldėjimo teisės klausimais. Privalome atkreipti visų notarų dėmesį, kad jie nepiktnaudžiautų savo statusu ir tinkamai atliktų savo pareigas žmonėms”, – susipažinęs su sprendimu kalbėjo teisingumo ministras Petras Baguška.

Teisingumo ministerijoje buvo gautas dviejų asmenų skundai dėl Kelmės rajono 2-ojo notarų biuro notaro A.Andrijausko atsisakymo atlikti notarinius veiksmus – išduoti paveldėjimo teisės liudijimus į privalomą palikimo dalį ir galimo notaro suinteresuotumo, nekompetentingumo bei naudojimosi užimama padėtimi sprendžiant paveldėjimo teisės klausimą.

Vienas pareiškėjų taip pat nurodė, kad notaras A.Andrijauskas šmeižė jį pareiškimuose Kelmės rajono Policijos komisariatui, o vėliau –Generalinei prokuratūrai ir Vidaus reikalų ministerijai kuriuose išdėstyti faktai neatitinka tikrovės. Išnagrinėjus piliečio pateiktą informaciją bei notaro pateiktą paaiškinimą, bei atsižvelgus į Notarų garbės (etikos) kodeksą, Teisingumo ministerija nustatė, kad notaras privalėjo išlaikyti jo pareigoms deramą orumą. A.Andrijauskas nepagrįstai skųsdamas pareiškėją aukščiausioms teisėsaugos institucijoms taip pat neteisėtai naudojo notaro blanką. Tuo jis pažeidė Notariato įstatymo, Notarų garbės (etikos) kodekso normas ir pažemino notaro vardą bei Lietuvos notariato autoritetą.

Ministerija atkreipia dėmesį į tai, kad klientui suteikti išsamią informaciją dėl atliekamų notarinių veiksmų yra notaro pareiga. Taip pat jog neigiamas notaro sprendimas kliento atžvilgiu turi būti pateikiamas tokia forma, kuri neįžeidžia kliento, o tam tikrais atvejais turi būti išduodamas ir raštiškas motyvuotas atsisakymas. Notariato įstatyme nustatyta, kad notaras privalo atsisakyti atlikti notarinį veiksmą, jeigu tokio veiksmo atlikimas prieštarauja įstatymams ar neatitinka jų reikalavimų. Atsisakymo priežastis išdėstoma raštu ir išaiškinama jo apskundimo tvarka ir terminai raštu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.