Gamta koreguoja verslo planus

Užsitęsęs ruduo pristabdė prekybą žiemos sporto prekėmis ir privertė sunerimti kelionių organizatorius

Dauguma Europos kalnų kurortų priversti atidėti sezono pradžią, nes oro temperatūra niekaip nekrenta žemiau nulio, o slidinėjimo trasose tebežaliuoja žolė.

Gana šiltas šiam laikui oras sujaukė ne tik kelionių organizatorių, bet ir prekybininkų planus.

Oras kalnuose neprognozuojamas

Keliones organizuojanti bendrovė „Kauno grūda” šią savaitę rengia pirmąją slidinėjimo kelionę į Slovakiją, nors klientai yra įspėti, kad slidžių ir snieglenčių jiems gali neprireikti.

„Mes dar tikimės, kad sniego bus. Kalnuose oras sunkiai prognozuojamas: šiandien sniego nėra, o ryt jau sninga. Žinoma, esant dabartinei situacijai, negalime duoti šimtaprocentinių garantijų, kad pirmoji grupė galės slidinėti. Klientai tai puikiai supranta”, – „Kauno dienai” pripažino bendrovės generalinis direktorius Artūras Kalkis, kuriam šiuo metu itin dažnai tenka atsakinėti į klausimus apie oro sąlygas kalnuose.

Pastarosiomis savaitėmis sniego su nekantrumu laukiama visuose Europos slidinėjimo kurortuose, kur sezono pradžią jau teko atidėti, o viešbučiai ir užeigos gruodžio pradžią nurašė į nuostolius.

Meteorologų prognozės kol kas nieko gero nežada, nors žiemos sporto entuziastai tikisi paslidinėti artimiausiu metu.

Oro sąlygas kalnuose šiuo metu stebi nemažai keliones jau suplanavusių žmonių, kuriems tereikia žvilgtelėti į internetą ir įsitikinti, ar jų pasirinktame kurorte sninga, ar tebešviečia saulė.

Pinigų negrąžins

A.Kalkis su nostalgija prisiminė praėjusių metų gruodžio pradžią, kai kalnuose buvo pakankamai sniego, o kai kur – net per daug.

„Pernai iki Naujųjų metų buvome surengę ne vieną kelionę, o šiemet kol kas tik viena grupė buvo išvykusi slidinėti į Austrijos ledynus. Kiek pamenu, beveik kasmet gruodį nerimaudavome, ar bus sniego Slovakijos kalnuose, kurie arčiausiai Lietuvos. Tačiau paskutinėmis savaitėmis prieš Naujuosius metus gausiai pasnigdavo ir kelionės vykdavo pagal grafiką. Tikimės, kad šiemet irgi pasikartos toks pat scenarijus. Laiko dar turime”, – kalbėjo padėties nelinkęs dramatizuoti verslininkas.

Dauguma kelionių į kalnus autobusais bei lėktuvais – jau rezervuotos ir išpirktos. Susidomėjimas šia aktyvaus laisvalaikio forma kasmet vis didėja. Jeigu pirmosios į kalnus išvykusios lietuvių grupės vis dėlto sniego nesuras, joms bus pasiūlyta kita laisvalaikio leidimo programa. Atsisakyti kelionės ir susigrąžinti pinigus klientai galimybės neturi.

„Viešbučius esame užsakę iš anksto, jie pinigų taip pat negrąžina. Kelionės organizatoriai negali garantuoti palankių oro sąlygų: Slovakijoje negalime garantuoti sniego, o Turkijoje – saulės”, – aiškino „Kauno grūdos” vadovas.

Situacija gali pasikeisti

Vieną didžiausių sporto ir laisvalaikio prekių parduotuvių tinklą Lietuvoje valdančios UAB „Sport Line” atstovai „Kauno dienai” teigė tebelaukiantys pirkėjų antplūdžio, kuris kasmet juntamas šaltuoju metų laiku.

„Kol bus tokie šilti orai, prekyba liks pasyvi. Jeigu atšaltų, pasnigtų, pirkėjų sulauktume kur kas daugiau. Galbūt prekyba suaktyvės prieš pat šventes”, – vylėsi vadybininkas Rimantas.

Į parduotuves užsukantys žmonės kol kas tik apžiūri slidinėjimo kostiumus, žiemos sporto inventorių, aksesuarus, tačiau pirkti neskuba.

„Situacija turėtų pasikeisti, jeigu kurortuose pasnigs. Tuomet pirkėjams nė kiek nerūpės, ar Lietuvoje sninga, ar ne. Jiems svarbiausia, kad kalnuose būtų sniego ir galėtų išvažiuoti slidinėti į užsienį. Kai įsibėgėja sezonas, suintensyvėja ir prekyba. Vis daugiau žmonių renkasi ekstremalų sportą ir slidinėja jei ne Lietuvoje, tai bent Latvijoje”, – teigė bendrovės darbuotojas.

Kaune įsikūrusios parduotuvės „Sportturas” pardavėja konsultantė Audronė taip pat neslėpė, kad žiemos sporto prekės šiuo metu nėra labai paklausios, kaip kad būdavo įprasta tokiu metų laiku. Prekybą šiek tiek išjudino artėjančios Kalėdos, kurių proga dovanų perkamos ir pačiūžos, ir rogutės.

„Oras labai lemia pirkėjų pasirinkimą. Jeigu pasnigtų, spusteltų šaltukas, rogučių ir pačiūžų tikrai parduotume daugiau. Kol kas paklausos neturi ir slidinėjimo kostiumai, tai kol kas jų nesame daug atsivežę. Pernai artėjant žiemai prekyba buvo kur kas intensyvesnė” , – teigė Audronė.

Vilioja nuolaidos

Vis dėlto pirkėjų stygiumi skundžiasi ne visi prekybininkai. Vienos „Megasport” parduotuvės vadybininkė Aušra tvirtino, kad žiemos sporto prekės yra paklausios, nepaisant įsivyravusio rudeninio oro: „Planuojantieji keliones į kalnus joms rengiasi iš anksto, ir visai nesvarbu, koks Lietuvoje oras. Labiausiai šiuo metu, kaip ir pernai, perkama slidinėjimo apranga ir įranga”.

Firminės „Audimo” parduotuvės Kaune duris taip pat gana dažnai varsto pirkėjai.

„Šiuo metu siūlome įvairias nuolaidas, kuriomis klientai skuba pasinaudoti. Tačiau žiemos prekės, ypač kostiumai, specialus apatinis trikotažas yra paklausūs visą slidinėjimo sezoną”, – aiškino vadybininkė Erika.

Naujos kolekcijos slidinėjimo kostiumais „Audimo” parduotuvėse aktyviai prekiaujama jau pusantro mėnesio. Klientai, teikiantys pirmenybę lietuviškai produkcijai, slidinėjimo aprangą stengiasi įsigyti kuo anksčiau, vos prasidėjus prekybai.

Kauno įmonės atstovai pripažįsta, kad kol kas nesugebama patenkinti vietos rinkos poreikių ir įpusėjus slidinėjimo sezonui kai kurių kostiumų dydžių jau ima trūkti.

Sužlugdė varžybas

Neįprastai šilta žiemos pradžia jau sužlugdė ir kai kurias pasaulinio lygio varžybas Alpėse. Lapkričio pabaigoje Pasaulio slidinėjimo taurės varžybų organizatoriams dėl šilto oro teko peržiūrėti varžybų grafiką.

Nuspręsta atšaukti šį savaitgalį Senkt Morice, Šveicarijoje, planuotą vieną iš varžybų etapą, nes esant aukštai oro temperatūrai neįmanoma trasų užkloti dirbtiniu sniegu.

Prieš mėnesį buvo atšauktos ir sezono pradžios varžybos Austrijoje, kadangi šiltas lietus nutirpdė visą sniegą Retenbacho trasose, kur buvo pradėti pastarųjų 6 metų slidinėjimo sezonai.

Pastaraisiais metais kai kurių slidinėjimo kurortų Alpėse vadovai ėmėsi ypatingų priemonių – ledynai ir sniegynai buvo uždengti specialia izoliacine medžiaga, kad sumažintų jiems vasaros karščių daromą žalą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Laisvalaikis su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.