Kupiškyje – šokiruojanti sveikatos apsauga

Į Kupiškį atvykęs prezidentas sužinojo, kad šio rajono centro žmonėms, kitaip nei visoje Lietuvoje, netenka laukti eilėse pas įvairių sričių gydytojus – Kupiškyje jų tiesiog nėra

Prezidentas Valdas Adamkus, vakar su palyda atvykęs į Kupiškį susipažinti su šio rajono sveikatos apsaugos problemomis, buvo patikintas, kad jų rajono centre bemaž nėra. Lietuvos vadovui paaiškinta, jog didžiausios kupiškėnų bėdos – nesveiki dantys ir nenoras sportuoti. Nors Kupiškio ligoninėje jau keleri metai nebepriimamos gimdyvės, panaikintas chirurgijos skyrius, gydymo įstaigos vadovas Povilas Rimkus įsitikinęs, jog taip dar geriau: ginekologams ir chirurgams nereikia mokėti atlyginimų. Gimdyti ir tvarstyti žaizdų žmonės važiuoja į Panevėžį ar kitų rajonų ligonines.

Tokia tvarka negalėjo atsistebėti sveikatos apsaugos ministras Rimvydas Turčinskas. „Apskričių ligoninėse – eilės, Santariškių klinikose – didžiausios eilės, o Kupiškio ligoninėje – jokių eilių”, – traukė pečiais ministras. Kiek vėliau jis susizgribo, kad eilių prie Kupiškio gydytojų kabinetų nėra dėl to, jog nėra ir pačių gydytojų.

Rimkus pasakojo, kad Kupiškio ligoninei stinga 10 terapeutų, reabilitologo, klinikinio laboranto, anesteziologo, chirurgų, traumatologų ir kitokių medikų. Panevėžio apskrities viršininko pavaduotojas Alfonsas Pulokas pabrėžė, jog gydytojų trūkumas – didžiulė visos Panevėžio apskrities problema. Anot jo, apskrities gydymo įstaigose trūksta net 221 specialisto, todėl gydytojų konsultacijų žmonėms tenka laukti iki dviejų mėnesių.

Turčinskas teigė, kad medikų stygiaus problema kilo, kai aukštosios mokyklos, rengiančios šiuos specialistus, gerokai sumažino studentų priėmimą. Ministras tikino, jog imsis žygių, kad būtų parengiama daugiau deficitinėmis tapusių specialybių gydytojų. Turčinskas taip pat žadėjo imtis iniciatyvos, kad rajonų medikams būtų mokami didesni atlyginimai, nei miestuose dirbantiems jų kolegoms.

Išklausęs šių ministro svarstymų Adamkus prabilo apie tai, jog gydytojai, kurie studijuodami gauna valstybės stipendijas, baigę studijas privalėtų atidirbti keletą metų pagal paskyrimą ten, kur jų labiausiai reikia.

Kupiškyje Adamkus dar aplankė gimnazistus ir neįgaliuosius. Psichoneurologijos pensione valstybės vadovas susipažino su neįgalių žmonių gyvenimo sąlygomis. „Esu maloniai nustebintas – tikėjausi daug liūdnesnio vaizdo”, – įvertino Adamkus. Tačiau čia jis išgirdo, kad pensiono gyventojams labai trūksta psichiatrų ir psichologų pagalbos – šių specialistų Kupiškis stokoja bene labiausiai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.