Azerbaidžanas stojo į mūšį

Baku papiktino Rusijos ketinimas dujas pabranginti dvigubai

Azerbaidžanas stojo į atvirą mūšį su Rusija. Maskva mėgino įkalbėti Azerbaidžaną, kad jis nebetiektų dujų Gruzijai, prieš kurią rudenį Rusija paskelbė ekonomines sankcijas.

Kai Baku atsisakė dalyvauti Gruzijos blokadoje, „Gazprom” paskelbė, kad nuo kitų metų pradžios Azerbaidžanas už dujas turės mokėti dvigubai daugiau.

Atsikirsdamas Azerbaidžano prezidentas Ilchamas Alijevas paliepė savo padėjėjams apsvarstyti galimybes netiekti naftos į Vakarus Rusijos naftotiekiu.

Parėmė Gruziją

Prezidentas I.Alijevas pareiškė, kad jeigu bus dvigubai pabrangintos Sibiro dujos, Azerbaidžanas tikriausiai nustos eksportuoti savo naftą į Vakarus naftotiekiu, einančiu per Rusiją, pranešė žiniasklaida, pažymėdama, kad dujų kare Azerbaidžanas parėmė Gruziją, kuriai Maskva paskelbė ekonomines sankcijas.

Maskvos laikraštis „Vedomosti” rašo, kad Rusija mėgino įtikinti Azerbaidžaną, jog jis atsisakytų tiekti žydrąjį kurą į Gruziją, kuriai šis tiekimas pakeistų tiesiogiai iš Rusijos gaunamas dujas. Tačiau Baku tokio siūlymo atsisakė. Tada „Gazprom” paskelbė, kad Azerbaidžanas nuo kitų metų pradžios už tūkstantį kubinių metrų dujų mokės jau ne 110 dolerių, kaip yra dabar, bet 230 dolerių, o tiekimų apimtys gali būti sumažintos.

Ketina vykdyti nepriklausomą politiką

Dujų kainos, naftos tranzito per Rusiją ir kiti klausimai turėjo būti aptarti Azerbaidžano ir Rusijos vadovų susitikime Maskvoje. Tačiau I.Alijevas nutarė pirmiausiai nuvykti į Briuselį derybų su Europos Sąjungos ir NATO vadovais, o vėliau prezidentą Vladimirą Putiną pastatyti prieš faktą – Azerbaidžanas ketina vykdyti nepriklausomą nuo Maskvos užsienio politiką, konstatuoja interneto svetainė „Grani.ru”.

Dabar paaiškėjo, kad Baku yra pasirengęs ir ilgalaikiam, o ne tik taktiniam santykių atšalimui – naftotiekiu Baku-Novorosijskas, naudojimąsi kuriuo I.Alijevas ketina nutraukti, iki šiol per Rusijos teritoriją buvo eksportuojama beveik visa Azerbaidžano nafta.

„Transneft” praras dešimtis milijonų

Naftotiekiu Baku-Novorosijskas, kuriuo naudojasi Rusijos kompanija „Transneft”, Azerbaidžanas pernai eksportavo daugiau kaip 4 milijonus tonų naftos. „Transneft” iš to uždirbo kelias dešimtis milijonų dolerių. Šios pajamos nuo kitų metų tikriausiai atiteks bendrovių konsorciumui, kontroliuojančiam naftotiekį Baku-Tbilisis-Džeihanas, kuris pradėjo veikti šį pavasarį.

Azerbaidžanas neslepia, kad šią žiemą jis realizuos tokią pat strategiją, kaip ir praėjusią – kartu su Iranu tieks dujas ir elektros energiją į Gruziją, kai ši Pietų Kaukazo šalis susidurs su sunkumais, ir importuos elektros energiją, kai Gruzijoje bus jos perteklius, o Azerbaidžane – stygius, nurodo „Grani.ru”. Praėjusią žiemą, kai elektros tiekimo linijose ir dujotiekiuose, esančiuose Rusijos ir Gruzijos pasienyje, įvyko avarijos, kurias, Tbilisio nuomone, inscenizavo Maskva, minėta schema garantavo Gruzijos energetinės sistemos pakankamą stabilumą.

„Grani.ru” nurodo, kad į Baku artimiausiu metu vyks Rusijos premjeras Michailas Fradkovas, tačiau jo kelionė nieko jau nepakeis.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.