Prieš ilgalaikes keliones – įteisinti vaiko globą

Su „Panevėžio balso” skaitytojais telefonu bendravusi miesto savivaldybės Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja Daiva Simonaitienė atsakė jiems į klausimus apie vaikų globą, jų įvaikinimą, išvykimą į užsienį, tėvų ištuoką, patarė kur kreiptis vienu ar kitu atveju.

Vaiko teisių apsaugos tarnyboje spręsti svarbias problemas tenka ne tik socialinės rizikos šeimoms. „Problemos dėl vaiko teisių gali iškilti bet kurioje šeimoje, – teigia vedėja. – Vaikus auginantys žmonės į tarnybą kreipiasi norėdami parduoti ar keisti butą, išleisti vaiką į užsienį, išsituokti ir daugeliu kitų atvejų. Dažnai tenka išduoti pažymas apie tai, kad šeimoje vaiko teisių pažeidimų nepastebėta, ji neįtraukta į socialinės rizikos šeimų įskaitą. Šioje įskaitoje dabar įrašyta keturi šimtai šeimų, kuriose auga per septynis šimtus vaikų”.

Anketų pildo daug

Į redakciją paskambinusi trisdešimt šešerių metų panevėžietė Daivai Simonaitienei prisipažino negalinti turėti vaikų ir su vyru jau senokai svajojantys apie galimybę įsivaikinti mažylį. „Visokių kalbų girdėjome apie įsivaikinimą. Todėl įdomu sužinoti, kur pirmiausia kreiptis, kokių dokumentų reikia”, – klausė moteris.

„Pirmiausia reikia kreiptis į Vaiko teisių apsaugos tarnybą pagal gyvenamąją vietą. Norintiesiems įvaikinti vaiką teks užpildyti gausybę anketų, atsakyti į labai daug klausimų, įrodyti, kad atitinka keliamus reikalavimus. Atlikus pirminį tyrimą šeima gali būti įtraukta į eilę. Tokia eilė sudaroma Vilniuje visos šalies mastu. Kai gaunamas patvirtinimas, kad šeima jau įtraukta į eilę, jiems siūlomi be tėvų globos likę vaikai. Neatsiradus norimo amžiaus, lyties vaiko savoje apskrityje, yra galimybė rinktis visoje šalyje, – pasakojo Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėja. – Norėdama auginti vaiką, rūpintis juo šeima gali tapti ir globėja. Norint įsteigti globą, taip pat reikia surinkti ir pateikti nemažai dokumentų. Šiuo metu Panevėžyje šeimos globoja du šimtus vaikų”.

Palieka vaikus be globos

Yra atsiradusi nauja vaiko globos forma – laikinoji globa tėvų prašymu jiems išvykstant į užsienį. Šiuo atveju piniginė parama neteikiama. Globa reikalinga dėl vaiko saugumo. Dažnai tėvai išvyksta uždarbiauti į užsienį ir vaikus palieka senelių, giminaičių ar kaimynų globai, oficialiai to neįteisinę. Iškilus kokioms nors problemoms susidaro kritiška situacija – nėra žmogaus, galinčio atstovauti vaikui. Nuo šių metų liepos mėnesio Panevėžyje įsteigta tik 14 laikinųjų globų.

„Išvykdami į užsienį vaikus auginantys tėvai turėtų kreiptis į Vaiko teisių apsaugos tarnybą, parašyti prašymą, kad būtų įsteigta globa, nurodant konkretų vaiko globėją, nebūtinai giminaitį. Jis turi parašyti sutikimą, kad apsiima globoti vaiką, – sakė D.Simonaitienė. – Kai yra įteisinta oficiali vaiko globa, pavyksta išvengti daugelio nesusipratimų, problemų. Taigi planuojant ilgalaikes keliones į užsienį tėvams būtina užsukti į Vaiko teisių apsaugos tarnybą”.

Tvarka keisis

Vaikus išleidžiant į užsienį, jeigu abu tėvai sutinka, tereikia, kad sutikimus patvirtintų notaras. Vaikas, be abejo, turintis ir asmens dokumentus, galės išvažiuoti. Didesnės problemos, jeigu vienas iš tėvų nesutinka ar sutuoktiniai yra išsituokę, gyvena atskirai. „Toms šeimoms, kurios išsituokusios iki 2001 metų, sudėtingiau. Reikia surinkti daugiau dokumentų, kad vaikas galėtų kirsti Lietuvos sieną, – sakė D.Simonaitienė. – Išsituokusiesiems po 2001 metų, kai įsigaliojo naujas įstatymas, jau skyrybų metu išsprendžiami visi su vaikais susiję klausimai. Tereikia važiuojant per sieną turėti teismo sprendimo originalą ir kopiją”. Pasak Vaiko teisių apsaugos tarnybos vedėjos, vaikų išvažiavimo iš šalies tvarka netrukus turėtų keistis.

Panevėžiečius domino ir tarnybos vykdoma prevencinė veikla. „Tarnyboje dirba tik aštuoni žmonės, darbotvarkė labai įtempta, tad nuveikti tiek, kiek norėtųsi, neturime nei laiko, nei jėgų. Tačiau prevencinis darbas vyksta. Surengta nemažai akcijų, mokyklose vykdomi projektai „Smurtui – stop”, „Saugūs ir sveiki mokykloje”, „Padėk kitam”, „Mes kartu – jėga”, didelio susidomėjimo sulaukęs „Mano pareigos ir teisės”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Vaikai su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.