Užtarnauto poilsio išeina „Kišeninė” Menų spaustuvės salė

Menų spaustuvė informuoja, kad renovacijai uždaroma „Kišeninė” renginių salė, kurioje per dvejus metus darbinio „stažo” įvyko daugiau nei 15 premjerų, debiutavo ne vienas jaunas menininkas, teatrą naujai atrado ne vienas garbaus amžiaus žiūrovas, o itin mažoje erdvėje išsitekti bandė ne vienas patyręs režisierius. Jau sausio pirmą savaitę čia ir visame Menų spaustuvės pastatų komplekse, vyks intensyvūs renovacijos darbai, po kurių šios salės vietoje pagal projektą numatyta įrengti būsimojo kino teatro fojė. Ta proga gruodžio mėnuo skelbiamas atsisveikinimo su „Kišene” mėnesiu, kuomet bus galima išvysti sėkmingiausius šioje salėje sukurtus ar pristatytus darbus.

2004 m. uždarius Raudonąją Menų spaustuvės salę renovacijai, atsirado unikalus Lietuvos menų padangėje reiškinys – buvusios spaustuvės patalpa, kurioje įrengta kukli 60 vietų salė, per dvejus metus suteikusi prieglobstį daugybei spektaklių, jaunųjų dramaturgų edukaciniams projektams „Rašanti karta” bei „Dramaturgų kalvė”, pjesių skaitymams, Kauno dramos teatro gastrolėms, čia dalį savo programos buvo įkurdinę ir tarptautiniai festivaliai „Sirenos”, „Naujoji dramos akcija”, „Vilniaus šokio spaustuvė” bei „Naujasis Baltijos šokis”.

Nors jau 2007 m. rugsėjį Menų spaustuvė planuoja atverti pagrindinės 200 vietų renginių salės duris, kamerinei erdvei sukurtus projektus iki tol ketinama rodyti kitose Menų spaustuvės erdvėse, vėliau – mažojoje 60 vietų Menų spaustuvės renginių salėje.

Gana simboliška, kad atsisveikinimo su „Kišene” mėnesį pradės spektaklis „Žiurkiagalviai” pagal Natachos de Pontcharra pjesę (prodiuseris – Audronio Liugos produkcija), kuris buvo vienas pirmųjų spektaklių parodytų šioje salėje. Jaunos ir talentingos kūrybinės komandos: režisieriaus Agniaus Jankevičiaus bei aktorių Leonardo Pobedonoscevo, Sergejaus Ivanovo ir Arnoldo Jalianiausko dėka žiūrovams atveriama visai kitokia, „žiurkiška” tikrovė.

Iš programai „Atvira erdvė” pastatytų spektaklių gruodžio mėnesį matysime Gintaro Liutkevičiaus spektaklį „Metamorfozė” pagal Franzą Kafką ir LMTA studento šokėjo Jono Versecko režisuotą improvizaciją meilės tema „Srūva. Neliesk”, kuri bus rodoma kartu su praeitais metais debiutavusių to paties kurso studentų Petro Lisausko ir Tautvilo Gurevičiaus šokio projektu „Sankryža”. Dar vienas šios programos spektaklis, Balio Latėno „M.m. Scenos iš gyvenimo” pagal baltarusio Konstantino Stešiko pjesę, išsiskiria itin stipriais aktoriniais darbais, kuriuos kuria Ramūnas Cicėnas, Ilona Kvietkutė ir Giedrius Savickas.

Gruodžio 15, 16 d. ilgai laukta premjera – Valentino Masalskio režisuotas vienos perspektyviausių Lietuvoje šiuolaikinio šokio kūrėjos Loretos Juodkaitės šokio diptichas „Salamandros sapnas. Paveikslas”. Tai dviejų skirtingų kartų ir patirčių kūrėjų bendras darbas, gvildenanatis virsmo ir atsinaujinimo temą naudojant salamandros – amfibijos, gebančios atsiauginti prarastas galūnes – įvaizdį.

Gruodžio 17 d. Menų spaustuvėje dar vienas siurprizas šiuolaikinio šokio mylėtojams – viešnios iš Norvegijos, šokėjos ir choreografės Elizabeth Lyseng monospektaklis „Skampi tampa krevečių karaliene”. O gruodžio 18 d. paskutinį kartą „Kišeninėje” salėje kvietimo pas viršininką lauks, flirtuos bei antausius dalins Dalios Jokubauskaitės bestuburiai tarnautojai dramos spektaklyje pagal Ingrid Lausund pjesę „Bestuburiada”. Šis įdomus minimalistinio šokio ir groteskiškos vaidybos elementus jungiantis spektaklis, kaip ir šokio spektaklis „Sankryža”, jau sulaukė Prancūzijos, Suomijos, Lenkijos ir Rusijos teatro festivalių dėmesio.

Kalėdų išvakarėse „Kišeninėje” salėje šurmuliuos jaunųjų „Atviro rato” aktorių improvizacijos šventine tema. Ši Aido Giniočio režisuota teatro laboratorija, kurią kadaise priglobė „Kišeninė” salė, išaugo į naują jaunimo teatrą ir toliau sieja savo ateities planus su atsidarysiančiomis Menų spaustuvės erdvėmis.

Paskutinės dvi 2006 metų ir „Kišeninės” salės gyvavimo dienos dovanoja du smagius ir žaismingus vakarus su avangardistu, teatro šamanu ir šoumenu Benu Šarka. Gruodžio 30 d. spektaklyje „A Gu Gu” pagal Gintaro Grajausko tekstus Šarka daro tai, ką visuomet deklaruoja: jis ne vaidina, o žaidžia, ir labai sumaniai į savo žaidimą įtraukia aplinkinius. Naujametinį vakarą žiūrovams savo gyvenimo istoriją rusiškai pasakos klaipėdietis Vasia Sorokinas, vaišins visus „morskaja kapusta” ir rusiška degtine – visa tai šventiniame „Topor sosi” spektaklyje „Kišeninės” salės uždarymo proga.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.