Ar specializuotos gyvenvietės – tik išrinktiesiems?

Atslūgus nekilnojamojo turto bumui ir pamažu stabilizuojantis kainoms matyti, kad panikos dėl didėjančių gyvenamojo būsto kainų nebejaučiantys ir kiek aprimę pirkėjai nekilnojamąjį turtą ima rinktis racionaliau

Vidutines ir didesnes pajamas gaunantys miesto gyventojai ėmė dairytis jų gyvenimo būdą ir poreikius atitinkančio būsto. Todėl šalies nekilnojamojo turto ekspertai prabilo apie naujas gyvenamojo būsto rinkos tendencijas. Manoma, kad didmiesčiuose sparčiai didės pridėtinę vertę turinčio būsto poreikis.

„Teminės” gyvenvietės

Lietuvoje gyvenamųjų namų statybos tendencijos kinta kas kelerius metus. Anksčiau vyravusius „alytnamius” ir kelių aukštų „pilaites” ilgainiui pakeitė kompaktiški, modernūs, poilsio tipo namai. Vienoje teritorijoje pradėti statyti panašios architektūros koncepcijos namai, turėsiantys sutvarkytą aplinką.

„Slūgsta karštligiškas bet kokio būsto pirkimas. Turėdami daugiau galimybių rinktis žmonės ima ieškoti ne tik stogo virš galvos, bet konkrečiai jų poreikiams pritaikyto būsto. Jų poreikiai – ne tik plotas, namo tipas, bet ir infrastruktūra, kaimynai, pridėtinė būsto vietos vertė ir dar daug įvairių kriterijų”, – teigia nekilnojamojo turto konsultacijų bendrovės „Re&Solution” projektų vadovas Giedrius Ragaišis.

Pasak eksperto, išsivysčiusiose Vakarų Europos valstybėse jau kurį laiką labai populiarios specializuotos, vadinamosios teminės, gyvenvietės. Panašios tendencijos, anot specialistų, pradeda ryškėti ir Lietuvoje. Mūsų šalyje kol kas tai naujovė, bet neabejojama, jog ji sparčiai populiarės. Kodėl? Specialistai vardija ne vieną priežastį.

Pranašumai

Svarbiausias tokių gyvenviečių pranašumas, anot nekilnojamojo turto eksperto G.Ragaišio, yra ne tik sutvarkyta aplinka, organizuotai sprendžiami infrastruktūros klausimai, bet ir didesnis gyvenimo, saugumo komfortas, bendra koncepcija, mat pridėtinę vertę turinčios gyvenvietės projektuojamos iš anksto numatant būsimų gyventojų bendruomenės poreikius. Tokio tipo gyvenvietėse dažniausiai apsigyvena panašaus socialinio sluoksnio žmonės, turintys net vienodų laisvalaikio interesų.

Nekilnojamojo turto specialistai teigia taip pat matantys pirkėjų susidomėjimą specializuotomis gyvenvietėmis ir tikina, jog suspės ir sugebės prisitaikyti prie kintančių gyventojų poreikių.

„Jau prieš kurį laiką buvo galima numanyti, kad pridėtinę vertę turinčio būsto poreikis neabejotinai didės. Atsižvelgdami į tai, kad susidomėjimas tokiais projektais didėja, šiuo metu statome vieną specializuotą gyvenvietę”, – pasakoja bendrovės „Vilsota” projektų vadovas Vidas Paražinskas.

Minimos bendrovės statomas kvartalas – Bičiulių gyvenvietė – labai tipiškas tokios specializuotos gyvenvietės pavyzdys. Ji statoma Trakų apylinkėse, vos 15 minučių kelio iki sostinės centro, šalia Račkūnų miško. Pagrindinė projekto idėja – sukurti saugią, jaukią gyvenamąją ir poilsio aplinką, kurioje aktyvų gyvenimo būdą pasirinkę žmonės galėtų rasti sau tinkamas sąlygas, aplinką ir net bendraminčių.

Vieta tik aktyviesiems?

Gyvenvietės kūrėjai pasirūpina ir saugumu, ir visa infrastruktūra, pagalvoja ir apie pramogas bei aktyvų poilsį. Mat naujas gyvenamųjų namų kvartalas skirtas aktyvų laisvalaikį mėgstantiems žmonėms – bus įrengti vaikų žaidimų, krepšinio, tinklinio, net teniso aikštynai, sukurta patogi aplinka kitam aktyviam poilsiui. V.Paražinskas prisipažįsta, kad architektams teko gerokai paprakaituoti siekiant harmonijos tarp nuostabaus gamtos kampelio ir aktyviam poilsiui skirtos erdvės. Be abejo, visa tai turės netrikdyti ramaus kitų gyventojų poilsio gamtos prieglobstyje.

Kaip tikina nekilnojamojo turto specialistas G.Ragaišis, kitokių specializuotų gyvenviečių ilgai taip pat nereikės laukti, ypač jei pirmieji projektai pateisins lūkesčius. Vertindamas mūsų aprašomą pavyzdį, ekspertas nebuvo linkęs kritikuoti ir abejoti sėkme. Nekilnojamojo turto specialisto teigimu, tokios koncepcijos projektui ypač tinkamai parinkta gyvenvietės vieta.

Trakų apylinkėse yra gana daug vietų aktyvioms pramogoms ar poilsiui gamtoje. Taip pat labai verta pagalvoti apie praktinius dalykus, – tai bene pirmas naujas, visapusiškai sutvarkytas, vientiso stiliaus namų kvartalas Trakų link.

Mažesnis automobilių srautas

Šia kryptimi automobilių srautas palyginti nedidelis, todėl darbo dienomis nereikia gaišti daug laiko automobilių spūstyse. „Tai didelis pranašumas būtų, jei, tarkim, lygintume su panašaus tipo gyvenviete Ukmergės kryptimi, kur kasdien automobilių srautas užkemša gatves, – aiškina Re&Solution” ekspertas G.Ragaišis. – Kitas pranašumas – visiškai sutvarkyta infrastruktūra. Tinkamai pasirūpinta saugumu, gatvėmis, apšvietimu ir komunikacijomis. Ši gyvenvietė – tai vieta, kur vargu ar apsigyvens atsitiktiniai žmonės. Būsimiems gyventojams kaimynai – irgi labai aktualus kriterijus”.

V.Paražinsko manymu, visos racionaliai sukurtos specializuotos gyvenvietės „ras” savo gyventojus. Štai statomi „Bičiulių” gyvenvietės namai praktiškai visi jau nupirkti ar rezervuoti. Trijų tipų 122-156 kvadratinių metrų ploto namai jau kyla, pavasarį kvartalas netrukdant pirmiesiems dvidešimčiai, dar plėsis. Iš viso gyvenvietėje turėtų būti iki 60 gyvenamųjų namų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.