Dovanos – daiktai, kurių mums nereikia?

Pastarąjį dešimtmetį, dovanos, dedamos po Kalėdų eglutėmis, gana smarkiai keitėsi. Prieš dešimt metų artimam draugui pirkdavome patalynės ar taurių komplektą, o šiandien stengiamės būti kuo originalesni ir dovanoti ką nors neįprasta. Tačiau svarbu ir neperlenkti lazdos, – gal vis dėlto praktiškos dovanos ir nėra blogai.

Išrinkti dovaną gana sunku. Ne vienas puikiai žinome posakį, jog dovanos – tai daiktai, kurių mums paprasčiausiai nereikia. Nepriklausomybės metais mūsų šalyje suklestėjo prekybos tinklai, o dovanų pirkimo karštligė jau primena vykstančias Vakarų šalyse: prieš didžiąsias metų šventes visi suguža į parduotuves, o išeina iš jų nešini ryšuliais.

Dovanų pirkimo karštligės mūsų šalyje pradžioje visi masiškai dovanojome įvairius valgomuosius įrankius, žoliapjoves, taures, arbatinukus, radijo imtuvus ar elektrinių grąžtų rinkinius (mat sovietmečiu daugumai trūko visko). Tačiau vėliau ir patys, gavę trečią arbatinuką, pradėjome žvalgytis į mažiau būtinus, tačiau įdomesnius daiktus. Po eglutėmis ėmė kauptis metaliniai vizitinių kortelių dėklai, spalvingi plastikiniai fotoalbumai, iki tol reti nešiojamieji darbo kalendoriai bei kiti ne visai būtini, bet mieli ir patogūs daiktai. Vis dėlto kai visi lankosi tose pačiose parduotuvėse, originaliems išlikti gana sunku.

Originalios dovanos

Prieš keletą metų, jei kas būtų pasiūlęs „nusipirkti” dovanos idėją, tai būtų atrodę gana beprotiškai. Dabar ši mintis jau atrodo gana suprantama. Na, gal pinigų už idėją dar nemokėtume, bet geras patarimas visada vertinamas. Nors norime būti labai originalūs, originalia dovana dažnai pavadinamos ir iš rankų į rankas einančios idėjos. Pamatę įdomų daiktą po kieno nors eglute, tokią pačią ar bent panašią perkame ir mes.

Pastaruoju metu ypač pradėta vertinti ne masinės gamybos daiktus, meno kūrinius. Beje, jei norite iškrėsti draugui pokštą ar padovanoti išties ką nors netikėto, užsukite į internete esančias elektronines parduotuves. Čia išties gausybė Lietuvoje dar nematytų ir originalių dovanų.

Ir dar vienas paprastas patarimas – niekuomet nepirkite prasto, menkaverčio daikto vien tik todėl, kad būtinai reikia ką nors padovanoti. Jei šeimos finansinė padėtis neleidžia labai išlaidauti, galima dovanoti tiesiog kokius nors bilietus į spektaklį ar gerą koncertą. Taip maloniai praleisite vakarą kartu, liks gražių prisiminimų.

Savo sutuoktiniui nepatartina dovanoti namų apyvokos daiktų. Tarkim, žmona, gavusi dovanų dulkių siurblį, gali ir įsižeisti. Juk ji tvarko jūsų bendrus namus, taigi jai dulkių siurblio reikia lygiai tiek pat kiek ir jums. Dovana turėtų būti labiau asmeninio pobūdžio, nors gyvendama taupiai šeima bendru susitarimu gali nusipirkti kokį daiktą, buitinį prietaisą, reikalingą visai šeimai.

Iššūkis – aukos

Naujausias ir galbūt teigiamiausias mados klyksmas – aukojimas. Prieš didžiąsias metų šventes dažnai išgirstame, kad turtingos užsienio žvaigždės paaukoja didelę sumą pinigų vaikų globos namams ar skurstančios šalies senelių prieglaudai. Ir mes pratinamės prie labdaringų akcijų, atgaiviname filantropiją. Ką tai turi bendro su Kalėdų dovanomis? Vakaruose jau gana įprasta atsisakyti Kalėdų dovanų verslo partneriams ar net darbuotojams. Pinigai, kurie turėtų būti tam skirti, pervedami į labdaros organizacijų sąskaitas, o „dovanos” gavėjas gauna sveikinimą su prierašu, kad jo dovana teko tiems, kuriems jos galbūt labiau reikia.

Tiesa, mūsų šalyje kol kas tai neįprasta. Tad prieš priimant sprendimą aukoti būtina gerai apsvarstyti, ar jūsų verslo partneriai, kolegos tinkamai reaguos į tokį dalyką. Juk dovana ir jos pateikimas kuria tarp žmonių saitus, tad gali griauti ar gerinti santykius. Kol kas pas mus įprastesnė aukojimo forma yra atvirukų ar proginių prekių, kurių dalis sumos pervedama į labdaros fondus, dovanojimas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Šeima ir namai su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.