Retos Laisvės alėjos pertvarkytojų gretos

Tik viena architektų grupė susidomėjo galimybe savo karjeros aprašymą papuošti prestižinės Kauno gatvės rekonstruotojų vardais

Vakar ryte baigėsi terminas, kai galima buvo užsiregistruoti į Laisvės alėjos pertvarkytojų gretas. Laisvės alėjos sutvarkymo projektinių pasiūlymų konkursui tepateikta tik viena architektų paraiška. „Tikėjomės sulaukti daugiau pasiūlymų ir iš jų išrinkti pačią geriausią idėją, kaip rekonstruoti pagrindinę Kauno gatvę”, – neslėpė Savivaldybės Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Alfonsas Jarušauskas.

Iki kitos savaitės pradžios specialios komisijos nariai ir patariamąjį balsą turintys ekspertai turi išnagrinėti, ar vienintelis pateiktas Laisvės alėjos pertvarkymo pasiūlymas, kurio turinys ir autoriai kol kas yra paslaptis, yra geras, o jį pateikusių architektų kvalifikacija – tinkama.

Jei architektūrinio konkurso ir Viešųjų pirkimų įstatymo hibrido – Laisvės alėjos sutvarkymo projektinių pasiūlymo konkurso – nugalėtoju bus paskelbtas vienintelis dalyvis, jis gaus teisę rengti Laisvės alėjos projektinius pasiūlymus. Už juos Savivaldybė pasirengusi sumokėti iki 80 tūkstančių litų. Projektinių pasiūlymų autoriai paprastai laimi ir techninio projekto konkursus.

Konkursinį Laisvės alėjos sutvarkymo projektinį pasiūlymą nagrinės ir vertins valdininkai, Savivaldybės skyrių vedėjai: Urbanistikos – Nerijus Valatkevičius, Kultūros paveldo – Rimgaudas Miliukštis, Strateginio planavimo – Saulius Lukošius, Energetikos – Algirdas Vaitiekūnas, taip pat Viešųjų pirkimų komisijos pirmininkas Alfonsas Jarušauskas ir Viešųjų pirkimų ir privatizavimo poskyrio vedėja Daiva Čeponienė.

Anot A.Jarušausko, komisija verdiktą priims atsižvelgdama į ekspertų – architektų Gintaro Balčyčio, Daliaus Šarakausko, paminklosaugininkės Rymantės Gudienės, dizainerio Jono Venckūno raštu pareikštą nuomonę.

Dar iki paskelbiant Laisvės alėjos sutvarkymo projektinių pasiūlymų konkursą buvo kalbama, kad jame nugalėti daugiausiai šansų turi kauniečio Šarūno Kiaunės vadovaujama architektų grupė, prieš dvejus metus surengtame idėjiniame pėsčiųjų gatvės rekonstrukcijos konkurse pelniusi antrąją vietą (pirmoji niekam nebuvo skirta).

Šis architektų kolektyvas tada siūlė Laisvės alėjoje įrengti lietsargius-tentus-šviestuvus ir paaukojo dalį čia augančių liepų požeminėms automobilių stovėjimo aikštelėms bei komercinei erdvei įrengti.

Š.Kiaunė vakar „Kauno dienai” patvirtino pateikęs paraišką dalyvauti Laisvės alėjos sutvarkymo projektinių pasiūlymų konkurse.

Pasibaigus prieš dvejus metus surengtam idėjiniam Laisvės alėjos rekonstrukcijos konkursui atsakingi Savivaldybės valdininkai taip ir neatliko geriausių jame pasiūlytų idėjų inventorizacijos. Kai kurie jų net teigė, kad konkurse pasiūlytos, vertinimo komisijos surūšiuotos idėjos yra nežemiškos ir neįgyvendinamos.

Kol valdininkai dvejus metus svarstė, kokiu būdu dar galima būtų gauti idėjų pagrindinei gatvei atnaujinti, Laisvės alėjos šviestuvai visiškai susidėvėjo, apšvietimo sistemos techninės ribos visiškai išsemtos, o pastatų fasadai dar labiau apšiuro.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.