Dieviška mažųjų žvaigždžių vaizduotė

Įsijungę vieną žinomiausių Lietuvos radijo stočių, neretai galime išgirsti darželinio amžiaus vaikų samprotavimus pačiais įvairiausiais gyvenimo klausimais. Pastaraisiais metais šią radijo darbuotojų patirtį perima ir televizijos.

Jei jus kamuoja klausimas, iš kur atsiranda vaikai, arba nežinote, ką daryti su savo atžalomis, paišančiomis ant sienų, nedvejodami skambinkite į Neringos Čereškevičienės vedamą tiesioginę laidą „Tele bim-bam” (LTV). Eksperčių rubrikoje dvynukės Justina ir Gabija jums patars net ką daryti, jei ryte tingite išlipti iš lovos.

XXL Kalėdas pasiruošusi švęsti LNK televizija šventines nuotaikas savo eteryje taip pat paįvairins auksinėmis vaikų mintimis. Pavyzdžiui, mažieji mano, jog: „Eglė reikalinga tam, kad Kalėdų Senelis žinotų, kur dėti dovanas. Nes jeigu dovanas padės už televizoriaus, kas jas ras?”, „Jei senelis netelpa per kaminą, tai patenka per rakto skylutę”, „Noriu, kad Kalėdų Senelis atneštų pistoletų, šautuvų, tikrų granatų, kareivių komplektą ir noriu, kad pasaulyje būtų taika…”

Apie tokius ir panašius vaikų samprotavimus rašytojas Sigitas Geda yra rašęs: „Tai, ką įsivaizduoja vaikai – kažkas dieviška. Bėda, kad nuo septynerių metų jie pradeda eiti į mokyklą, ir visas vaizduotės pasaulis lūžta – susiduriama su tuo, kas jau išmokta.”

Auksinių minčių ekspertės

Šiems klasiko žodžiams pritaria ir energingoji laidos „Tele bim-bam” vedėja Neringa. „Labai nenoriu pritarti šiai minčiai, bet mokykla tikrai vaikams kažką padaro. Manau, jog kalta ne tik ši įstaiga, bet ir amžiaus tarpsnis, kai vaikai ima mėgdžioti vyresnius. Tuomet jie ir praranda savo individualumą, išskirtinumą”, – samprotavo N. Čereškevičienė.

Turėdama ilgametę darbo patirtį su vaikais ir baimindamasi, kad dvynukės Justina ir Gabija iš „Tele bim-bam” mokyklėlės išaugs ir neteks vaikiško žavesio, Neringa jau penkiolika metų gyvuojančiai savo laidai šio sezono pradžioje sugalvojo naują rubriką „Ekspertės”, kurios metu mergaitės ir atsako į pačius įvairiausius žiūrovų klausimus.

„Justina ir Gabija į mokyklėlę atėjo sulaukusios trejų. Buvo mažutės ir nekalbėjo. Stebėjau, kaip jos auga, vystosi. Ir po kiek laiko prakalbo. Labai neaiškiai, bet kalbėdavo abi kartu: viena mintį pradeda, kita baigia, o kartais net vienodus žodelius choru beria.

Prieš porą metų dvynukės nuolat pradėjo rodytis laidoje, kai kalbindavome ir filmuodavome mokyklėlės vaikučius. Pastebėjau, jog paklaustos jos abi įdomiausiai, gražiausiai ir geriausiai pasisako. Mergaitės auksinių minčių yra tiek pažėrusios, kad jas ir vadiname „auksinų minčių mergaitėmis”, – apie dvynukių karjeros pradžią TV pasakojo Neringa.

Ar į visus klausimus mergaitės ir atsako? „Na, klausimus aš joms atrenku. Neblogai pažįstu mergaites, todėl žinau, į kuriuos jos atsakys, į kuriuos ne. Taip pat atsakymai priklauso ir nuo to, ar gerai mažosios artistės išsimiegojo pietų miego, ar nepervargo darželyje. Be to, ekspertes reikia saugoti, puoselėti ir mylėti, bet kada prie jų nepristoti”, – juokėsi N. Čereškevičienė.

Apie Neringos gebėjimą prakalbinti mergaites patvirtino ir dvynukių mama Kristina Savickytė, LNK humoro laidos „Dviračio žynios” vedėja: „Oi, Neringa žino visas mūsų šeimos paslaptis…”

Paprašyta papasakoti vieną auksinių mergaičių minčių, Neringa juokėsi: „Prieš porą metų jų paklausiau, iš kur atsiranda vaikai. Sako: „Kai sėklytė iš tėvelio patenka pas mamytę.” O kaip ta sėklytė iš tėvelio patenka pas mamytę? – vėl klausiu. – Sukluso, nes nežinojo, bet paskui viena sako: „Taigi jie bučiuojasi. O kai sėklytė patenka pas mamytę, tada atsiranda vaikelis.” Bet, pasak mergaičių, svarbiausia, kad tėtis labai mylėtų mamą, o tada ir vyksta tas beprotiškas sėklyčių perdavimas joms vienoms žinomu būdu”, – juokėsi Neringa.

Bandė paversti tualetu

Vasaros pabaigoje LNK televizija pristatė naująjį savo sezoną pavadinimu „Pasaulis nuostabus”. Apie nuostabius gyvenimo dalykus jau tuomet eteryje vos kelių sekundžių siužetėliuose samprotavo vaikai.

Skelbdama, jog Kalėdos – nuostabiausia metų šventė, ir tęsdama vasaros tradiciją, LNK vėl susuko trumpus vaikų dialogus – eteryje mažieji bando išsiaiškinti, kam reikalingos eglės, ką jie mano apie Kalėdų Senelius ir kokių dovanų tikisi.

Per tris dienas nufilmavę trumpus siužetėlius su vaikais, LNK darbuotojai tikisi, jog šių vaizdelių, transliuojamų kelis kartus per dieną, užteks iki švenčių pabaigos.

Filmavimuose dalyvavęs LNK atstovas spaudai Gediminas Malaškevičius pasakojo, jog labai sudėtinga pirmą kartą sutiktus vaikus prakalbinti prieš kameras. „Reikia ilgai filmuoti, kad jie priprastų prie apšvietimo, kamerų. Vieno darželio auklėtinius bandėme klausinėti ir auklėtojų, ir jų mamų padedami. Deja, sunkiai sekėsi.”

Pagalbos idėjos sumanytojai kreipėsi ir į K. Savickytę, kuri vaikus moko teatro paslapčių, kad ji atsivestų geriausius savo mokinius. „Filmavimo metu tėveliai nustebo, kad tokių susikausčiusių savo vaikų jiems dar neteko matyti”, – patirtimi dalijosi G. Malaškevičius.

Pakalbinusi keliasdešimt vaikų, kūrybinė grupė pastebėjo, jog geriausiai prieš kameras bendrauti sekasi Livijos Gradauskienės dukrai Liepai ir Giedrės Talmantienės (laidos „Nuo… Iki…” redaktorė. – Autor. past.) Unei. „Mergaitės pažįsta aplinką, čia dirbančius žmones. Tiesa, už tai, kad filmuojame savo darbuotojų vaikus, buvome kritikuojami.”

Dalydamasis darbo su vaikais įspūdžiais Gediminas sakė, jog mažieji yra neprognozuojami, o jų nuotaikos dažnai keičiasi. „Kai pirmą kartą filmavome Liepą, be Unės ji kalbėti atsisakė. Antrą kartą Liepa jau buvo drąsesnė, bet tąkart Unė buvo prastos nuotaikos.”

O kas įstrigo labiausiai? „Na, sakydamos burtažodį, mergaitės bandė mane tualetu paversti. Bet tai, žinoma, į eterį neišeis”, – juokėsi pašnekovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.