Susidūrimas su pareigūnais pakirto pasitikėjimą policija

Susidūrimas su policijos pareigūnais ekstremalioje situacijoje jaunam uostamiesčio gyventojui sugadino nuomonę apie šią teisėsaugos instituciją.

Barmenu picerijoje dirbantis 21 metų Debreceno gatvės gyventojas Aldas B. „Vakarų ekspresui” pasakojo, kad vieną naktį grįžtant iš darbo prie namų laiptinės jam kelią užstojo du nepažįstamieji.

„Netoli savo namų laiptinės durų buvau priremtas prie sienos. Vienas prikišo peilį bei sušuko, jog papjaus, o kitas pagrasino išsukti ranką. Nepažįstamieji pagriebė mano rankinę su darbo drabužiais, mobiliuoju telefonu ir pabėgo. Išlėkiau į gatvę ir, pasigavęs taksi, nuvažiavau į uostamiesčio 3-iąjį policijos komisariatą”, – pasakojo Aldas B.

Niekur neskubėjo

Anot nukentėjusiojo, jau po poros minučių jis stovėjęs prie policijos komisariato bei energingai beldęsis į duris. Pagaliau pasirodęs policijos budėtojas, kuris, aukos nuomone, buvo apsimiegojęs.

„Pareigūnas abejingai, lėtai išsiklausinėjo, kas, kur, kada įvyko, o tada su kažkuo šnekėjosi per raciją. Tikėjausi, jog man bus pasiūlytas ekipažas ir kartu su patruliais grįžę prie mano namų pagausime vagišius. Tačiau mane nusiuntė į antrą komisariato aukštą.

Čia sėdėjusiam policininkui vėl dėsčiau, kas nutiko. Šis pasiūlė pasivaikščioti po aplinkinius lombardus bei paieškoti pavogto telefono. Paminėjo, jog galima pavartyti albumus su įtartinų asmenų nuotraukomis, tačiau iš pareigūno tono supratau, jog jis nebepageidauja su manimi gaišti”, – sakė barmenas.

Stebina operatyvumo stoka

Jaunuolis pasakojo, jog išėjęs iš komisariato nutaręs į policiją paskambinti dar kartą.

„Atvykusių pareigūnų prašiau padėti prie mano namų esančiuose krūmuose paieškoti kuprinės. Įtariau, jog plėšikai galėjo kuprinę su drabužiais išmesti, tačiau bijojau jos vienas ieškoti. Pareigūnai mane aprėkė ir pasiūlė sulaukti ryto bei paieškoti vienam. Nors jie tvirtino, kad apie mano apiplėšimą jau girdėję ir nusikaltėlių ieškoję, aš jais netikiu”, – abejojo Aldas B.

Pasak nukentėjusiojo, po savaitės jis sulaukęs skambučio iš policijos ir prašymo užeiti parašyti pareiškimą, dar po savaitės – buvo pakviestas į apklausą.

„Netekau 150 litų, studento ir darbo pažymėjimų, banko kortelės, kelis kartus ėmiau laisvadienius, kad apsilankyčiau policijoje, tačiau tuo viskas ir baigėsi”, – pasakojo pareigūnais nusivylęs jaunuolis. Anot jo, pareigūnai nesugebėjo pasinaudoti operatyviu pranešimu apie nusikaltimą.

Aldas B. pasakojo, jog karčios bendravimo su pareigūnais patirties jis turėjęs ir anksčiau. Dirbdamas vienos bendrovės apsaugininku, kartą skambinęs į policiją, kai į jo saugomą teritoriją laužėsi penki girtuokliai. Po pusvalandžio policijos budėtojas perskambinęs ir paklausęs ar dar reikia pagalbos.

„Tąkart nepažįstamuosius nubaidžiau pats, o iš policijos jokios naudos”, – sakė jis.

Aiškinosi komisaras

Vaikino papasakotą istoriją su savo pavaldiniais aiškinosi Klaipėdos 3-iojo policijos komisariato viršininkas Piotras Kolyška.

„Minėtas asmuo tikrai pas mus lankėsi. Budėtojo žurnale užregistruota, kad jau po trijų minučių nuo Aldo B. pasirodymo komisariate apie plėšimą buvo informuoti patrulių kuopos pareigūnai. Jie ir vyko pasižiūrėti į nurodytą vietą. Kadangi praėjo nemažai laiko, sunku atkurti menkesnes aplinkybes”, – sakė komisaras.

Anot komisaro, Aldą B. nuskriaudę įtariamieji dar nenustatyti. Vyksta tyrimas. Jis nebus nutrauktas, kol nesukaks 6-7 metų senaties terminas. Nusiminti esą neverta, nes pasitaiko atvejų, kai dėl kitų nusikaltimų pagauti įtariamieji prisipažįsta padarę ir daugiau nusikaltimų. Taip nustatomi ne vienerių metų senumo įvykių dalyviai.

Atšalę santykiai

Lietuvos gyventojai – vieni iš labiausiai nepasitikinčių savo valstybės policija Europoje. Savo ruožtu tokia situacija lemia didelį nusikalstamumo mastą Lietuvoje, kuris yra vienas didžiausių Europoje.

Policijos departamento užsakymu rinkos ir viešosios nuomonės tyrimų kompanija „Baltijos tyrimai” atliko išsamią gyventojų apklausą.

Paaiškėjo, jog saugūs savo gyvenamoje vietovėje jaučiasi šeši iš dešimties gyventojų. Pusė apklaustųjų policija pasitiki: iš jų – tik 2 proc. visiškai pasitiki, 48 proc. – pasitiki. 46 proc. teigia policija nepasitikintys.

Anot tyrimo, policija labiausiai pasitiki Telšių, Šiaulių bei Vilniaus apskričių gyventojai, mažiausiai – Tauragės apskrities gyventojai. 2004-2006 metais pasitikėjimas policija išaugo Telšių, Šiaulių, Vilniaus bei Kauno apskrityse, o Alytaus bei Klaipėdos apskrityse sumažėjo.

Pavyzdžiui, pasitikėjimas policija Estijoje per dešimtmetį išaugo tris kartus – nuo 26 iki 75 procentų. Dabar estų policija yra šalyje didžiausią pasitikėjimą turinti institucija po prezidento. Suomijoje pasitikėjimas policija viršija 90 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.